ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Καμπανάκι» από τη FED για αδυναμίες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Επικαλείται τη διάλυση των κεφαλαίων Archegos Capital ως παράδειγμα των κινδύνων.

Kathimerini.gr

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) προειδοποίησε πως οι υφιστάμενοι κανόνες, οι οποίοι διέπουν τη μόχλευση στα επενδυτικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου «ενδέχεται να μην έχουν συμπεριλάβει σημαντικούς παράγοντες ρίσκου», επικαλούμενη τη διάλυση των κεφαλαίων Archegos Capital ως παράδειγμα των αδυναμιών στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η εξαμηνιαία έκθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ πέριξ της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας αναφέρει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων «είναι αυξημένη σε σχέση με την εμπειρία και τους συναφείς κανόνες και ενδέχεται να αποδειχθεί ευπαθής, όταν υποχωρήσει το αγοραστικό ενδιαφέρον και αυτή εξασθενήσει σημαντικά». Παρά ταύτα, η Fed παραδέχθηκε πως οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές δεν διαθέτουν επί του παρόντος τα εργαλεία να παρακολουθούν τον κίνδυνο ανάληψης επενδυτικού κινδύνου εκ μέρους ανθρώπων όπως ο Μπιλ Χουάνγκ, ο ιδρυτής της Archegos, ο οποίος μέσω αυτής έπαιξε τεράστια στοιχήματα σε μετοχές – τα σχετικά αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα των Financial Times.

«Η περίπτωση των επενδυτικών κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου Archegos απεικονίζει την περιορισμένη ορατότητα που έχουμε ως προς το ποιες είναι οι τοποθετήσεις που έχουν κάνει, και μας υπενθυμίζει πως το υφιστάμενο πλαίσιο μόχλευσης ίσως και να μη συνυπολογίζει σοβαρές απειλές, που ανακύπτουν», υπογράμμισε η Λίαλ Μπράιναρντ, μία εκ των στελεχών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και πρόεδρος της Επιτροπής Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας σε αυτήν. Προσέθεσε ακόμα τα εξής: «Η πιθανότητα ένα σοβαρό πρόβλημα στα επενδυτικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου να επηρεάσει ευρύτερα το χρηματοπιστωτικό σύστημα υπογραμμίζει τη σημασία του να γνωστοποιούνται πιο συχνά και πιο λεπτομερώς οι τοποθετήσεις τους».

Η προειδοποίηση σχετικά με τους αόρατους κινδύνους των κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου διατυπώθηκε, διότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έθεσε επί τάπητος και άλλα θέματα, τα οποία σε μία πιθανή επιδείνωση της δημόσιας υγείας και της πανδημίας σε όλον τον κόσμο «δυνητικά θα γεννούσαν πιέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα τόσο των αναδυόμενων αγορών όσο και ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών». Ο αντίκτυπος στις αναδυόμενες οικονομίες θα μπορούσε κάλλιστα να λάβει υπερβολικές διαστάσεις, εάν τα παγκόσμια επιτόκια «επρόκειτο να αυξηθούν απότομα», επισημαίνεται στην έκθεση. Στις Ηνωμένες Πολιτείες η Ομοσπονδιακή Τράπεζα τόνισε πως «ορισμένες επιχειρήσεις στη χώρα, καθώς και νοικοκυριά παραμένουν υπό μεγάλη πίεση», ενώ την ίδια ακριβώς στιγμή ένα βελτιωμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τα χαμηλά επιτόκια και τα προγράμματα στήριξης έχουν βοηθήσει τις εταιρείες και τους πολίτες να εξυπηρετήσουν τον δανεισμό τους. Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμα ότι «οι τράπεζες παραμένουν επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και οι οίκοι, που δραστηριοποιούνται στη διαπραγμάτευση χρεογράφων εκ μέρους πελατών έχουν χαμηλή μόχλευση».

Αναφορικά τώρα με τις πράξεις του ιδρυτή των κεφαλαίων Archegos (από την ελληνική λέξη αρχηγός), αυτές μπορούσαν πολύ δύσκολα να παρακολουθούνται, διότι διεκπεραιώνονταν μέσα από οικιακούς χώρους χωρίς συσκευές ελέγχου (π.χ. κάμερες) και διότι ο ίδιος χρησιμοποιούσε παράγωγα υπό τη μορφή των σουάπ (total return swap). Πρόκειται για συμφωνία μεταξύ δυο μερών, όπου το ένα μέρος πληρώνει βάσει συγκεκριμένου επιτοκίου, ενώ το άλλο πληρώνει βάσει αποδόσεων συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου, συμπεριλαμβανομένων των παραγόμενων εσόδων και των κεφαλαιακών κερδών. Συνήθως το περιουσιακό στοιχείο είναι χρηματιστηριακός δείκτης, δάνεια ή ομόλογα. Αυτά τα προϊόντα επέτρεψαν στην Archegos να κερδίσει από την άνοδο μετοχών, στοιχηματίζοντας κεφάλαια ισοδύναμα με ένα κλάσμα των συνολικών τοποθετήσεων – οι συμβαλλόμενες τράπεζες έχασαν δισεκατομμύρια δολάρια. Τέλος, αναφέρεται πως η απογοήτευση των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ σχετίζεται με το ότι τις βαρύτερες απώλειες στην υπόθεση Archegos έχουν υποστεί τραπεζικά ιδρύματα, που εποπτεύονταν άμεσα από αρμόδιους αξιωματούχους σε διάφορες χώρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X