ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Καμπανάκι» από τη Moody’s για Βρετανία και Ιταλία

Oι δύο χώρες παλεύουν με τις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού

Kathimerini.gr

Βρετανία και Ιταλία βρίσκονται στην κορυφή της λίστας του οίκου αξιολόγησης Moody’s Investors Service όσον αφορά τις ανησυχίες για τις οικονομικές προοπτικές της επόμενης πενταετίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο, καθώς οι δύο χώρες παλεύουν με τις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού.

Η Moody’s, η οποία υποβάθμισε το Ηνωμένο Βασίλειο στη βαθμίδα Aa3 τον Οκτώβριο, βλέπει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη μετά Brexit εποχή, που ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου 2021, ως σχετικά μικρή διαφορά σε σχέση με ένα σενάριο χαοτικού Brexit μεσοπρόθεσμα, σύμφωνα με τη Σάρα Κάρλσον, ανώτερη αντιπρόεδρο ρίσκου κρατικού χρέους του οίκου.

Για τη δε Ιταλία, η οποία βρίσκεται μόλις μία βαθμίδα επάνω από την κόκκινη γραμμή που χωρίζει την επενδυτική βαθμίδα από τα ομόλογα «σκουπίδια», τα ερωτήματα αφορούν τη δυνατότητα της κυβέρνησης να αξιοποιήσει την μοναδική εδώ και μια γενιά ευκαιρία που δίνουν οι ευρύτατοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τα παραπάνω είναι δύσκολο να αποσυνδεθούν από την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, με τις δύο χώρες να επαναφέρουν τα περιοριστικά μέτρα και να έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωές.

Ο κρατικός δανεισμός έχει εκτιναχθεί εν μέσω μιας από τις βαθύτερες υφέσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Μέχρι στιγμής οι κεντρικές τράπεζες, ΕΚΤ και BoE, αποτελούν στήριγμα για τις δύο χώρες, επιτρέποντάς τους να χρηματοδοτούν την εξυπηρέτηση του δανεισμού τους με το πλέον χαμηλό κόστος στην ιστορία. Η απόδοση του βρετανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου την Τρίτη κινείτο στο 0,35%, ενώ το ιταλικό 10ετές κινείτο στο 0,64%, κοντά στα επίπεδα-ρεκόρ του 0,50% του προηγούμενου μήνα.

Ο τεράστιος όγκος του ιταλικού χρέους, ωστόσο, ο λόγος του οποίου προς το ετήσιο ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να φθάσει το 158% το 2021, αποτελεί μεγαλύτερο πονοκέφαλο σε σχέση με ζητήματα που μπορεί να έχουν η Γαλλία ή η Γερμανία.

Το α΄ τρίμηνο του 2021 πιθανότατα θα κλείσει με ύφεση για τη χώρα, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.

Η Ιταλία είναι η πλέον ωφελημένη χώρα εκ των 27 της Ε.Ε. ως προς το επίπεδο των χρημάτων που θα λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης.
«Οι δύο μεγάλες πιστωτικές προκλήσεις είναι η δομικά χαμηλή ανάπτυξη και το υψηλό χρέος», λέει η Κάρλσον. «Για μια χώρα που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα ανάπτυξης, το πώς θα προχωρήσει η Ιταλία είναι πραγματικά σημαντικό. Το πολιτικό κλίμα αναμφίβολα θα παίξει τον ρόλο του», καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση