ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΚΟΕ: Υποχώρησε το οικονομικό κλίμα το Νοέμβριο

Το κλίμα στους υπόλοιπους τομείς δεν σημείωσε μεταβολή, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε οριακά

ΚΥΠΕ

Η αποδυνάμωση του επιχειρηματικού κλίματος στους τομείς των κατασκευών και των υπηρεσιών οδήγησε σε υποχώρηση του οικονομικού κλίματος το Νοέμβριο του 2021, σύμφωνα το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το κλίμα στους υπόλοιπους τομείς δεν σημείωσε μεταβολή, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε οριακά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας Οικονομικής Συγκυρίας του ΚΟΕ, ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) μειώθηκε το Νοέμβριο του 2021 κατά 1,0 μονάδα σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2021.

Σύμφωνα με το ΚΟΕ, το Νοέμβριο, η αβεβαιότητα ανάμεσα στις επιχειρήσεις αυξήθηκε σε όλους τους τομείς, ενώ η αβεβαιότητα ανάμεσα στους καταναλωτές υποχώρησε ελαφρώς. Σημειώνει ότι τα υψηλότερα επίπεδα αβεβαιότητας καταγράφονται στο λιανικό εμπόριο και στη μεταποίηση, ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις στην αβεβαιότητα τον Νοέμβριο σημειώθηκαν στις κατασκευές και στις υπηρεσίες.

Η οριακή υποχώρηση του κλίματος στις υπηρεσίες, σύμφωνα με το ΚΟΕ, «ήταν αποτέλεσμα λιγότερο αισιόδοξων εκτιμήσεων για τον κύκλο εργασιών του επόμενου τριμήνου, παρά τις βελτιωμένες αξιολογήσεις της τρέχουσας κατάστασης».

«Η κάμψη στο κλίμα του κατασκευαστικού τομέα προήλθε κυρίως από τις αρνητικότερες αξιολογήσεις για τα υπό εξέλιξη έργα, ενώ το επιχειρηματικό κλίμα στους τομείς του λιανικού εμπορίου και της μεταποίησης παρέμεινε στα επίπεδα του περασμένου μήνα», προστίθεται.

Επιπλέον, σύμφωνα το ΚΟΕ, η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε οριακά τον Νοέμβριο, κυρίως λόγω της ενίσχυσης των προθέσεων των καταναλωτών για δαπάνες σε μεγάλες αγορές κατά τους επόμενους 12 μήνες. Το Νοέμβριο η αβεβαιότητα ανάμεσα σε επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς σημείωσε άνοδο.

Παράλληλα, οι προσδοκίες επιχειρήσεων και καταναλωτών για τη μελλοντική πορεία των τιμών κυμάνθηκαν σε αρκετά υψηλά επίπεδα, υποδηλώνοντας συνέχιση των αυξητικών τάσεων.

Οι εκτιμήσεις για τη μεταβολή στις επενδύσεις στους τομείς των υπηρεσιών και της μεταποίησης κατά το 2021 και 2022 καταγράφονται αισιόδοξες, με το ποσοστό των θετικών απαντήσεων να υπερισχύει.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ΚΟΕ, οι επιχειρήσεις στη μεταποίηση εμφανίζονται πιο συγκρατημένες από τις επιχειρήσεις στις υπηρεσίες αναφορικά με την πορεία των επενδύσεών τους.

Καταναλωτές
-------------
Εξάλλου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του ΚΟΕ, το Νοέμβριο οι απαντήσεις για την πορεία των τιμών των καταναλωτικών αγαθών κατά τους τελευταίους 12 μήνες ήταν θετικότερες, με τους καταναλωτές να διαπιστώνουν ανοδικές τάσεις στις τιμές.

«Οι προσδοκίες των καταναλωτών για τις εξελίξεις στις τιμές κατά τους επόμενους 12 μήνες παρέμειναν γύρω στα υψηλά θετικά επίπεδα Οκτωβρίου, με τους καταναλωτές να αναμένουν αυξήσεις τιμών στο εγγύς μέλλον», αναφέρει το ΚΟΕ.

Συγκριτικά με τον Οκτώβριο, όπως σημειώνει το ΚΟΕ, οι απαντήσεις των καταναλωτών για την καταλληλότητα της τρέχουσας περιόδου για μεγάλες αγορές ήταν ευνοϊκότερες, και ταυτόχρονα οι προθέσεις των καταναλωτών για μελλοντικές δαπάνες για μεγάλες αγορές κατά τους επόμενους 12 μήνες ενισχύθηκαν.

Αναφέρει επίσης ότι «οι αξιολογήσεις για την καταλληλότητα της τρέχουσας περιόδου για αποταμίευση παρέμειναν στα αρνητικά επίπεδα Οκτωβρίου, αν και οι καταναλωτές τον Νοέμβριο τοποθετήθηκαν κάπως πιο αρνητικά σε σχέση με το ενδεχόμενο αποταμίευσης κατά τους επόμενους 12 μήνες».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση