ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κομισιόν: Πλάνο για συγκέντρωση €800 δισ. για το NextGenerationEU ως το 2026

Μέτρα για να πετύχει τους πλέον ευνοϊκούς όρους δανεισμού για τα κράτη μέλη

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Μέτρα για να πετύχει τους πλέον ευνοϊκούς όρους δανεισμού για τα κράτη μέλη μέσως διαφοροποιημένης στρατηγικής χρηματοδότησης και συγκέντρωση 800 δισ. ευρώ ως το 2026 (NextGenerationEU), ανακοίνωσε την Τετάρτη η Κομισιόν και παρουσίασε ο Επίτροπος Προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν.

Συγκεκριμένα η Κομισιόν ανακοίνωσε δανεισμό ποσών ύψους περίπου 150 δισ. ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο και υπενθυμίζει ότι όλα τα δάνεια θα αποπληρωθούν έως το 2058. Η διαφοροποιημένη στρατηγική χρηματοδότησης θα ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες χρηματοδότησης και επιτρέψει στην Κομισιόν να κινητοποιεί κονδύλια όταν απαιτείται με τους πλέον ευνοϊκούς όρους.

Η στρατηγική συνδυάζει τη χρήση διαφορετικών χρηματοδοτικών μέσων και τεχνικών χρηματοδότησης με ανοικτή και διαφανή επικοινωνία με τους συμμετέχοντες στην αγορά και συνδυάζει ετήσια απόφαση σχετικά με τους όγκους δανεισμού και εξαμηνιαίες ανακοινώσεις σχετικά με τις βασικές παραμέτρους του σχεδίου χρηματοδότησης, ώστε να παρέχεται διαφάνεια και προβλεψιμότητα στους επενδυτές και σε άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, δομημένες και διαφανείς σχέσεις με τράπεζες που στηρίζουν το πρόγραμμα έκδοσης (μέσω δικτύου βασικών διαπραγματευτών).

Η στρατηγική συνδυάζει τη χρήση διαφορετικών χρηματοδοτικών μέσων και τεχνικών χρηματοδότησης με ανοικτή και διαφανή επικοινωνία με τους συμμετέχοντες

Επίσης, παρέχονται πολλαπλά χρηματοδοτικά μέσα (μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ομόλογα, ορισμένα εκ των οποίων θα εκδοθούν ως πράσινα ομόλογα NextGenerationEU και νομοσχέδια της ΕΕ) για τη διατήρηση της ευελιξίας όσον αφορά την πρόσβαση στην αγορά και τη διαχείριση των αναγκών ρευστότητας και του προφίλ ληκτότητας και υπάρχει συνδυασμός πλειστηριασμών και κοινοπρακτικών εκδόσεων, ώστε να εξασφαλίζεται οικονομικά αποδοτική πρόσβαση στην αναγκαία χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους. Οι δανειοληπτικές πράξεις θα ενσωματωθούν σε ένα ισχυρό πλαίσιο διακυβέρνησης, το οποίο θα διασφαλίζει τη συνεκτική και συνεπή εκτέλεση, αναφέρει η Κομισιόν.

Στο πλαίσιο των εργασιών της, η Κομισιόν θα συνεχίσει τον συντονισμό με άλλους εκδότες, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών της ΕΕ και φορέων σε υπερεθνικό επίπεδο, αναφέρει. Επιπλέον ανακοινώνει ότι θα χρησιμοποιήσει ευρύ φάσμα από λήξεις και μέσα και καθιστώντας πιο προβλέψιμες τις χρηματοδοτικές δραστηριότητες και θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη ικανότητα απορρόφησης της αγοράς.

Παρέχοντας ευελιξία στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τον χρόνο εκτέλεσης των χρηματοδοτικών δραστηριοτήτων και τις τεχνικές ή τα μέσα χρηματοδότησης που θα χρησιμοποιηθούν, θα επιτύχει το επιθυμητό χαμηλό κόστος και χαμηλό κίνδυνο εκτέλεσης προς το συμφέρον όλων των κρατών μελών, αναφέρει η Κομισιόν.

Μετά τη σημερινή δέσμη μέτρων, η Κομισιόν θα προχωρήσει σε σειρά ενεργειών για την εφαρμογή της διαφοροποιημένης στρατηγικής χρηματοδότησης. Σε αυτές συγκαταλέγεται, η δημιουργία ενός δικτύου βασικών διαπραγματευτών. Σύμφωνα με τις πρακτικές παρεμφερών εκδοτών, η Κομισιόν θα δημιουργήσει ένα δίκτυο βασικών διαπραγματευτών για να διευκολύνει την αποτελεσματική εκτέλεση των πλειστηριασμών και των κοινοπρακτικών συναλλαγών, να στηρίξει τη ρευστότητα στις δευτερογενείς αγορές και να διασφαλίσει την τοποθέτηση του χρέους μας στην ευρύτερη δυνατή βάση επενδυτών. Το έντυπο της αίτησης και οι γενικοί όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής θα δημοσιευθούν σύντομα.

Στη συνέχεια θα προχωρήσει σε δημοσίευση της πρώτης ετήσιας απόφασης δανειοληψίας (και της συνοδευτικής απόφασης χρηματοδότησης) και του πρώτου σχεδίου χρηματοδότησης NextGenerationEU. Για να εξασφαλιστεί η διαφανής επικοινωνία με τις αγορές, η Επιτροπή θα εκδώσει την πρώτη της ετήσια απόφαση δανειοληψίας και θα κοινοποιήσει τις πληροφορίες που σχετίζονται με το πρώτο της σχέδιο χρηματοδότησης πριν από την έναρξη του προγράμματος δανειοληψίας NextGenerationEU, που αναμένεται φέτος το καλοκαίρι (το χρονοδιάγραμμα εξαρτάται από την έγκριση της απόφασης για τους ιδίους πόρους από όλα τα κράτη μέλη που θα εξουσιοδοτήσει την Επιτροπή να δανειστεί για το NextGenerationEU). Οι δανειοληπτικές πράξεις μπορούν στη συνέχεια να αρχίσουν μόλις τεθεί σε ισχύ η απόφαση για τους ιδίους πόρους. Τα σχέδια χρηματοδότησης θα επικαιροποιούνται στη συνέχεια ανά εξάμηνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση