ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λύση 25 εκατ. ευρώ για τα χοιρολύματα στο Μιτσερό

Η διαχείριση των αποβλήτων στην περιοχή περιλαμβάνεται στο πλάνο της Κύπρου για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Της Μαρίας Ηρακλέους

Περίπου 25 εκατ. ευρώ είναι η πρόταση του Υπουργείου Γεωργίας για την διαχείριση των αποβλήτων στην περιοχή Μένοικου, Μιτσερού, Ορούντας και Κάτω Μονής. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» το έργο έχει ενσωματωθεί στο πλάνο της Κύπρου για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στοχεύει στην ολοκληρωμένη και ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων που προκύπτουν από τις μονάδες χοιροτροφίας στην περιοχή. Πρόκειται για περίπου 120 λίμνες χοιρολυμάτων οι οποίες εκτείνονται σήμερα εντός και μεταξύ των κοινοτήτων Κάτω Μονής, Μένοικου και Μιτσερού προκαλώντας οπτική επιβάρυνση και οχληρία στις κοινότητες της περιοχής, η οποία ενισχύεται από την σκόνη στα λατομεία, το πεδίο βολής και τις οσμές από τις κτηνοτροφικές μονάδες.

Τί περιλαμβάνει

Στόχος του έργου, η ολοκληρωμένη και ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων της ευρύτερης περιοχής. Αρμόδιες πηγές από το Υπουργείο Γεωργίας αναφέρουν ότι αυτές τις μέρες η πρόταση είναι στο στάδιο της υποβολής προς την ΕΕ και εφόσον λάβει την τελική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τότε θα αρχίσει η υλοποίηση της.

Η πρόταση φιλοδοξεί να λύσει ένα μεγάλο και χρονίζον πρόβλημα της ευρύτερης περιοχής- την διαχείριση των αποβλήτων που προκύπτουν από τις μονάδες χοιροτροφίας. Μέσα από το προτεινόμενο έργο, επιχειρείται μια ολοκληρωμένη και ορθολογική διαχείριση των κτηνοτροφικών αποβλήτων με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο και στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας όπου η διαχείριση των αποβλήτων θα δίνει πίσω ενέργεια και νερό.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, με δεδομένο ότι ο σχεδιασμός και οι μελέτες προχωρήσουν μέσα στο επόμενο διάστημα το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη τριετία. Ο ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου υπολογίζεται μέχρι το 2026.

Αντιδράσεις για το ασφαλτικό

Η προσπάθεια επίλυσης του θέματος των χοιρολυμάτων τρέχει παράλληλα με την διαδικασία μεταφοράς ασφαλτικού εργοστασίου από την περιοχή Τσερίου στην περιοχή Μιτσερού, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης από την Περιβαλλοντική Αρχή. Μιλώντας στην «Κ» ο κοινοτάρχης Μιτσερού Αντρέας Κυριάκου τόνισε ότι η διαχείριση του προβλήματος των χοιρολυμάτων από πλευράς του κράτους, αποτελεί υποχρέωση του και σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει τις αντιδράσεις των κοινοτήτων της περιοχής σε σχέση με το θέμα του ασφαλτικού. Εξελίξεις για το θέμα του ασφαλτικού αναμένονται τις επόμενες μέρες με την επίσημη γνωμοδότηση της Περιβαλλοντικής Αρχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση