ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας για το 2022 σχεδιάζει το Πεκίνο

Σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει την ανάπτυξη

Kathimerini.gr

Tο Πεκίνο σχεδιάζει να λάβει νέα μέτρα στήριξης της κινεζικής οικονομίας το 2022 σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει την ανάπτυξη, γι’ αυτό και πολλά υπουργεία δεσμεύονται στην ανάληψη πρωτοβουλιών που θα αντιστρέψουν την επιβράδυνση. Η δεύτερη οικονομία στον κόσμο αντιμετωπίζει έναν δύσκολο συνδυασμό από την κρίση της αγοράς στέγης με τη συνεπακόλουθη πτώση των τιμών των ακινήτων, την επιβράδυνση της ανάπτυξης με μείωση των επενδύσεων της ιδιωτικής κατανάλωσης, αλλά και το νέο κύμα της πανδημίας που την εξωθεί σε νέα περιοριστικά μέτρα.

Καθώς εντείνονται οι πιέσεις στην οικονομία, οι ηγέτες της χώρας επιχειρούν να διασφαλίσουν σταθερότητα, την οποία άλλωστε θέτουν σε προτεραιότητα για το 2022. Καλούν μάλιστα όλες τις περιφερειακές αρχές και τα υπουργεία να αναλάβουν από κοινού την ευθύνη για την επίτευξη του στόχου. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας υποσχέθηκε να υιοθετήσει επιθετικά μέτρα νομισματικής πολιτικής που θα οδηγούν στην οικονομική σταθερότητα. Οπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή της, θα χρησιμοποιήσει το οπλοστάσιο της νομισματικής πολιτικής για να διατηρήσει «άφθονη αλλά και σε συνετά επίπεδα» ρευστότητα καθώς και σταθερή πιστωτική επέκταση. Στις αρχές Δεκεμβρίου η κεντρική τράπεζα επέτρεψε, άλλωστε, στις τράπεζες της χώρας να μειώσουν το επιτόκιο δανεισμού κατά πέντε μονάδες βάσης και παράλληλα υποβάθμισε το ύψος των αποθεματικών που είναι υποχρεωμένες να διατηρούν οι τράπεζες. Στην πράξη επέτρεψε έτσι να απελευθερωθούν στην πραγματική οικονομία κεφάλαια ύψους 1,2 τρισ. γουάν, ποσό αντίστοιχο των 188 δισ. δολαρίων. Παράλληλα μείωσε το επιτόκιο του ειδικού προγράμματος δανεισμού για τις μικρές επιχειρήσεις εν μέσω αυξημένης ζήτησης για πιστώσεις. Σημειωτέον ότι τον Νοέμβριο η πιστωτική επέκταση κορυφώθηκε μετά μια παρατεταμένη περίοδο σχεδόν ενός έτους στη διάρκεια του οποίου επιβραδυνόταν διαρκώς.

Είναι γεγονός ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας διατηρεί μια ιδιαιτέρως συγκρατημένη στάση απέναντι στα μέτρα νομισματικής πολιτικής που στοχεύουν στην τόνωση της οικονομίας. Τελευταία, πάντως, ενισχύονται διαρκώς οι προσδοκίες της αγοράς ότι θα αποφασίσει να προχωρήσει σε μέτρα νομισματικής πολιτικής μέσα στο 2022, ιδίως αν παραταθεί περαιτέρω η κρίση στην αγορά στέγης και δεν φανούν σημάδια ανάκαμψης της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Προβληματισμός για την κρίση της αγοράς στέγης, την επιβράδυνση της ανάπτυξης αλλά και για το νέο κύμα της πανδημίας.


Παράλληλα με τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας, το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα προωθήσει μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής που θα σταθεροποιήσουν την ανάπτυξη. Διευκρίνισε μάλιστα πως ανάμεσα στα νέα μέτρα θα συμπεριλαμβάνονται φοροαπαλλαγές και μειώσεις προμηθειών για το 2022.

Στο μεταξύ, ανησυχία επικρατεί στο Πεκίνο για το ενδεχόμενο να εξελιχθεί η μετάλλαξη «Ομικρον» σε νέα απειλή για την οικονομία, καθώς ενδέχεται να επιφέρει νέο πλήγμα στις εξαγωγές και να υπαγορεύσει πολύ αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα στο εσωτερικό της χώρας, με αναπόφευκτη συνέπεια την περαιτέρω μείωση των καταναλωτικών δαπανών. Τον περασμένο μήνα οι πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν κατά περίπου 20% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, όπως και τα νέα κατασκευαστικά έργα. Η μείωση συμπαρέσυρε τον ρυθμό των επενδύσεων. Τον Νοέμβριο, άλλωστε, η αύξηση των λιανικών πωλήσεων στη χώρα επιβραδύνθηκε στο 3,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, καθώς το νέο κύμα της πανδημίας ανάγκασε πολύ περισσότερο κόσμο να παραμείνει στο σπίτι. Στο ίδιο χρονικό διάστημα η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 3,8%.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση