ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι 8 προκλήσεις που αντιμετωπίζει το κυπριακό τραπεζικό σύστημα

Το μικρό μέγεθος της κυπριακής αγοράς είναι ένα εμπόδιο για εταιρείες χρηματοπιστωτικού τομέα, αναφέρθηκε πάνελ στον Economist

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σε οκτώ σημεία συνοψίζονται οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Θέματα ανταγωνισμού, αξίας των στοιχείων ενεργητικού, ρυθμιστικά (regulatory), γραφειοκρατία, διαχείριση της υψηλής ρευστότητας, υψηλό κόστος, "μάχη" για τη διατήρηση ενός αποτελεσματικού πλαισίου εκποιήσεων και η ορθή διαχείριση των συνδικαλιστικών τραπεζικών ενώσεων.

Μιλώντας στο πλαίσιο συζήτησης για τη "νέα κανονικότητα στον χρηματοπιστωτικό τομέα" στο 17ο συνέδριο του Economist στη Λευκωσία, ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας, Oliver Gatzke, τόνισε πως, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών στην Κύπρο μειώθηκαν από 50% το 2013 σε κάτω από 15%, ενώ τόνισε ότι η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας εξαρτάται κατά πολύ από τον τραπεζικό τομέα. Κατά την παρουσίασή του, ο CEO της Ελληνικής αναφέρθηκε στις 8 προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι κυπριακές τράπεζες, όπως θέματα ανταγωνισμού, αξίας των στοιχείων ενεργητικού, ρυθμιστικά, γραφειοκρατίας, την υψηλή ρευστότητα και άλλα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο υψηλό κόστος, τον μεγάλο αριθμό τραπεζών, τις υψηλές απαιτήσεις συμμόρφωσης, ενώ τόνισε τη σημαντικότητα του να υπάρχουν βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα, να υπάρχει συνεργασία με τις συνδικαλιστικές ενώσεις των εργαζομένων, αλλά τέλος και να γίνουν άλματα στο θέμα της ψηφιακής τεχνολογίας.

Στο ίδιο "πάνελ" συζήτησης με τον τίτλο "νέα κανονικότητα στον χρηματοπιστωτικό τομέα", ο διευθύνων σύμβουλος της ECOMMBX, Μιχάλης Χαραλαμπίδης, σημείωσε πως, "είμαστε σε μια παγκόσμια αφετηρία αλλαγών". Όπως είπε, το μικρό μέγεθος της κυπριακής αγοράς είναι εμπόδιο για τις εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα, ενώ είπε επίσης πως η fintech τεχνολογία δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες. Ο κ. Χαραλαμπίδης ανάφερε ΄ότι χρειάζεται περισσότερη χρηματική υποστήριξη ο τομέας, ενώ για τα κρυπτονομίσματα εξέφρασε την άποψη πως επεκτείνουν τα όρια των τραπεζών. Η τηλεργασία ήταν ένα ζήτημα που έθιξε ο κ. Χαραλαμπίδης, όπου αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της πανδημίας. Εξέφρασε την άποψη πως, θα μειωθεί ο κατακερματισμός της αγοράς των fintech και εξήρε τη σημασία της ανάπτυξης τεχνολογιών του "internet of things", ώστε η Κύπρος να γίνει fintech προορισμός. Τέλος, έκανε λόγο και για «βομβαρδισμό» του φορολογικού συστήματος της Κύπρου από την Ευρωπαική Ένωση, που αναπόφευκτα αποτρέπει εταιρείες από το να εγκατασταθούν στο νησί.

Πολλοί θέλουν μερίδιο από τις τράπεζες

Λαμβάνοντας το λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της Moody’s Investors Service, Sean Marion, έριξε βάρος στην επικέντρωση των τραπεζών στον ψηφιακό μετασχηματισμό, επισημαίνοντας δε, πως υπάρχουν πολλοί οργανισμοί που θέλουν να πάρουν "μερίδιο" από τις τράπεζες. Προχώρησε στις προκλήσεις των κρυπτονομισμάτων και συναλλαγών εξ' αποστάσεως, ενώ τόνισε ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι πίσω μια 15ετία. Πολύ απλά, είπε, είναι ευκαιρία να μειωθεί τώρα η φυσική παρουσία των πελατών στις τράπεζες για να περαιώσει τις τραπεζικές του δραστηριότητες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Moody’s Investors Service υπογράμμισε την ανάγκη μείωσης του κόστους των κυπριακών τραπεζών κατά 50%, κάτι που όμως επί κυπριακού εδάφους είναι πολύ δύσκολο λόγω των συντεχνιών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X