ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οικονομική στήριξη με αυστηρό βλέμμα σε απολύσεις και μειώσεις

Το μηνιαίο κόστος των σχεδίων για την περίοδο Ιουνίου - Οκτωβρίου ανέρχεται μεταξύ 35 και 40 εκατομμυρίων

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η ανεργία και οι αλυσιδωτές επιπτώσεις από τις μειώσεις των μισθών των εργαζομένων φαίνεται περισσότερο να απασχολεί την Κυβέρνηση, παρά οι δημοσιονομικές επιπτώσεις που θα φέρει το τρίτο κατά σειρά σχέδιο στήριξης της απασχόλησης. Ο Υπουργός Οικονομικών και η Υπουργός Εργασίας κατά την δημοσιογραφική διάσκεψη της Τετάρτης όπου ανακοίνωσαν από κοινού τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων έως και τον Οκτώβριο, έστειλαν αυστηρό μήνυμα προς τους εργοδότες να μην προχωρήσουν σε απολύσεις και μειώσεις μισθών την ώρα που η Κυβέρνηση –όπως οι ίδιοι είπαν- για ακόμα μια φορά δίνει μεγάλη οικονομική βοήθεια.

Η «Κ» είχε καταγράψει την ίδια ανησυχία και από τις τραπεζικούς κύκλους το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή ότι η μείωση θέσεων εργασίας και η μείωση των μισθών θα γυρίσει «μπούμερανγκ» στην οικονομία της χώρας. Πλέον φαίνεται να έχουν ανησυχήσει τέτοιες κινήσεις και την Κυβέρνηση, προχωρώντας για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας σε δηλώσεις απευθυνόμενη προς τους εργοδότες για αποφυγή μειώσεων και απολύσεων, με τα Σχέδια να είναι στοχευμένα στην επιδότηση της εργασίας και όχι δίνοντας κίνητρα για να παραμείνουν κλειστές οι επιχειρήσεις σε μορφή αποζημιώσεων (όπως έγινε κατά τους μήνες του πλήρους lockdown). «Με τα πέντε σχέδια συνεχίζεται το δίχτυ προστασίας στους εργαζομένους όπως είχαμε υποσχεθεί», ανάφερε χαρακτηριστικά η κ. Αιμιλιανίδου. «Κάνω έκκληση σε όλους», είπε η κ. Αιμιλιανίδου, «να προσλάβουν αυτούς τους ανέργους οι οποίοι σήμερα έχουν εξαντλήσει και το ανεργιακό τους επίδομα. Μια επιχείρηση δεν μπορεί να μειώσει ώρες εργασίας ενός εργοδοτουμένου της εκτός αν συναινεί ο εργοδοτούμενος». Από πλευράς του ο κ. Πετρίδης, έστειλε το δικό του αυστηρό μήνυμα, λέγοντας πως «η εφαρμογή των μέτρων θα διέπεται από πιο αυστηρό πλαίσιο ελέγχου ούτως ώστε να αποτραπούν τυχόν καταχρήσεις. Η Κυβέρνηση ουσιαστικά, και τα κρατικά ταμεία και τα χρήματα του φορολογουμένου, σήκωσαν όλο το βάρος λειτουργίας της οικονομίας. Οι εργοδότες έχουν υποχρέωση να σεβαστούν τα εργασιακά θέσμια». Οι Yπουργοί τόνισαν ότι η παρέμβαση του κράτους για αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την υγειονομική κρίση απέτρεψε τον οικονομικό στραγγαλισμό των επιχειρήσεων, δίνοντας τους το αναγκαίο οξυγόνο για να μην χρεοκοπήσουν στην κρίσιμη περίοδο αλλά και την περίοδο της ανάκαμψης.

Παράλληλα, μπήκαν και νέοι περιορισμοί για τη συμμετοχή στα Σχέδια. Όροι και προϋποθέσεις για συμμετοχή είναι μείωση του κύκλου εργασιών της επιχείρησης, οι απολύσεις εργαζομένων, η βεβαίωση από εγκεκριμένο λογιστή, η καταβολή του ανεργιακού επιδόματος στην επιχείρηση και όχι στους εργαζομένους μεμονομένα και η συμμετοχή της επιχείρησης μόνο σε ένα σχέδιο, ανάλογα με τα δεδομένα της.

Οι λεπτομέρειες των σχεδίων

Το πρώτο σχέδιο αφορά ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά καταλύματα και καλύπτει τέσσερις περιόδους μέχρι τις 12 Οκτωβρίου του 2020. Δύναται να ενταχθεί οποιαδήποτε ξενοδοχειακή μονάδα ή τουριστικό κατάλυμα που ασκεί οικονομική δραστηριότητα με μείωση κύκλου εργασιών πέραν του 35% και πέραν του 40%, ανάλογα με την περίοδο, με ποσοστό μισθολογικής επιδότησης στο 60%.

Το δεύτερο σχέδιο αφορά οικονομικές δραστηριότητες συνδεόμενες με την τουριστική βιομηχανία ή οικονομικές δραστηριότητες οι οποίες επηρεάζονται άμεσα από τον τουρισμό ή οικονομικές δραστηριότητες που συνδέονται με επιχειρήσεις που τελούν υπό υποχρεωτική πλήρη αναστολή. Καλύπτει τέσσερις περιόδους από 13 Ιουνίου μέχρι 31 Αυγούστου του 2020 και περιλαμβάνει ποσοστό μείωσης κύκλου εργασιών πέραν του 40% και πέραν του 55%, ανάλογα με την περίοδο με ποσοστό μισθολογικής επιδότησης στο 60%.

Το τρίτο σχέδιο αφορά επιχειρήσεις ορισμένων δραστηριοτήτων. Καλύπτει και αυτό τρεις περιόδους, από 13 Ιουνίου μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2020 και αφορά επιχειρήσεις με ποσοστό μείωσης του κύκλου εργασιών τους πέραν του 35% και πέραν του 40% ανάλογα με την περίοδο με ποσοστό μισθολογικής επιδότησης στο 60%.

Το τέταρτο σχέδιο αφορά επιχειρήσεις με πλήρη αναστολή των εργασιών τους. Καλύπτει έξι περιόδους, από 13 Ιουνίου μέχρι 31 Αυγούστου και με αριθμό εργαζομένων μέχρι 9 αλλά και πέραν των 9 με ποσοστό μισθολογικής επιδότησης στο 60%.

Το πέμπτο σχέδιο, που είναι το ειδικό σχέδιο στήριξης ανέργων, απευθύνεται σε οποιοδήποτε πρόσωπο το οποίο είναι εγγεγραμμένο ως κανονικός άνεργος στο μητρώο δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης και λάμβανε ανεργιακό επίδομα για το οποίο έχει εξαντλήσει το δικαίωμα για πληρωμή είτε τον Ιανουάριο, είτε τον Φεβρουάριο είτε τον Μάρτιο είτε τον Απρίλιο είτε τον Μάιο είτε τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Όσον αφορά στο ειδικό επίδομα, θα είναι 360 ευρώ για περίοδο ενός μηνός και δεν θα παρέχεται για οποιαδήποτε περίοδο για την οποία ο άνεργος λαμβάνει ανεργιακό επίδομα, επίδομα ασθενείας, επίδομα μητρότητας, επίδομα πατρότητας, θεσμοθετημένη σύνταξη ή οποιοδήποτε επίδομα από τα ειδικά σχέδια. Για ξενοδοϋπαλλήλους, οι οποίοι είχαν απολυθεί πριν την 1η Μαρτίου του 2020 θα θεωρείται η περίοδος της επιδότησης του ανεργιακού επιδόματος ή ειδικού ανεργιακού επιδόματος ως συνεχής απασχόληση για σκοπούς του σχεδίου αναστολής εργασιών που εφαρμόζεται κατά τους χειμερινούς μήνες.

Τα κόστη

Το μηνιαίο κόστος των σχεδίων για την περίοδο Ιουνίου - Οκτωβρίου ανέρχεται μεταξύ 35 και 40 εκατομμυρίων και εξαρτώνται από τη μείωση του κύκλου εργασιών κάθε επιχείρησης που είναι όρος και προϋπόθεση για να ενταχθούν σε αυτά τα σχέδια. Βάσει των στοιχείων της Κυβέρνησης, από τα δημόσια ταμεία στηρίχθηκαν 190.000 πολίτες, 26.000 επιχειρήσεις και 22.000 αυτοεργοδοτούμενοι. Το ύψος επιδότησης των εισοδημάτων στις τρεις φάσεις του προγράμματος στήριξης αγγίζει τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Tο συνολικό ύψος της δημοσιονομικής στήριξης εκτιμάται στο €1,2 δισ. και η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων υπολογίζεται πέραν του €1,7 δισ.

Τέλος, ο κ. Πετρίδης ανακοίνωσε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να εγκρίνει τη συνομολόγηση Συμφωνίας Εγγύησης ύψους €38,11 εκ. προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συμμετοχή της Κύπρου στον μηχανισμό «SURE» που αποσκοπεί στην προστασία των θέσεων εργασίας των εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση