ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ποιοι κουρεμένοι θα αποζημιωθούν από το Ταμείο Αλληλεγγύης

Κάτοχοι αξιογράφων, κουρεμένοι καταθέτες της Λαικής, αλλά και οι μέτοχοί της

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Δικαιούχοι να αποζημιωθούν από το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης θα είναι οι κάτοχοι αξιογράφων, οι κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας και οι μέτοχοί της. Έτσι απεφάνθη η σημερινή Επιτροπή Οικονομικών που συζήτησε το ζήτημα της δημιουργίας και λειτουργίας του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης.

Μετά το πέρας της Επιτροπής Οικονομικών που συζητήθηκε το ζήτημα της λειτουργίας του Ταμείου Αλληλεγγύης, ο Πρόεδρος του ΣΥΚΑΛΑ Άδονις Παπακωνσταντίνου σημείωσε πως η νομοθετική ρύθμιση του Ταμείου Αλληλεγγύης -μέτρο που εξαγγελθεί εδώ και ένα χρόνο από την εκτελεστική εξουσία- είναι μία θετική εξέλιξη. Χαιρέτισε το γεγονός ότι έχει αναγνωριστεί το πρόβλημα που υπάρχει αναφορικά με τους χειρισμούς του 2013 και του κουρέματος των καταθέσεων με αποτέλεσμα να υπάρξει η πρόταση νόμου που προσπαθεί να δοθεί λύση από πλευράς ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Κινήματος Αλληλεγγύης.

Ο κ. Άδωνις σχολίασε ότι το θέμα πρέπει να το εξετάσει η Επιτροπή με ανθρωπιστικό πρίσμα, διότι όπως τόνισε, πολλοί πολίτες υποφέρουν από την απόφαση του 2013. "Υπάρχουν αρκετές απόψεις, με διαφορετικές πολιτικές τοποθετήσεις, αλλά θέλουμε να ενθαρρύνουμε αυτούς που έχουν λογικά επιχειρήματα που αφορούν ελλείψεις και παραλείψεις του Ταμείου, ώστε πέρα από τις διευκρινήσεις και τις απόψεις τους, να καταθέτουν και προτάσεις", συμπλήρωσε.

"Δεν ολοκληρώθηκε η σημερινή συζήτηση, θα είμαστε παρόντες και σε επόμενη συνεδρία και θα προσφέρουμε όσες ιδέες έχει ο Σύνδεσμος για να μην περιμένουμε άλλο ένα χρόνο για να εφαρμοστεί."

Αναφορικά με τα χρηματικό ποσό που χρειάζεται αλλά και τους δικαιούχους που θα λαμβάνουν από το συγκεκριμένο Ταμείο, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως θα περιλαμβάνει τους καταθέτες, τους κατόχους αξιογράφων και ενδεχόμενα τους μετόχους. Εξήγησε πως υπάρχουν υποκατηγορίες πολιτών, που θα αποτελέσουν θέμα συζήτησης για το αν θα βρίσκονται στην περιφέρεια του Ταμείου. Είπε πως υπάρχουν και θεσμικοί επενδυτές που δεν θα περιλαμβάνονται στο Ταμείο.

Σε ότι αφορά το ποσό που όπως τόνισε, ελέχθη στην Επιτροπή και όχι από το Σύνδεσμο, θα χρειαστούν λίγο πιο κάτω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αξιόγραφοι - Να γίνει γρήγορα η εφαρμογή του νόμου

Από πλευράς του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων, Φοίβος Μαυροβουνιώτης είπε πως κατά τη σημερινή συνεδρία αποφασίστηκε πως οι δικαιούχοι του Ταμείου Αλληλεγγύης θα είναι οι κάτοχοι αξιογράφων, οι κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας, αλλά και οι μέτοχοι.

Αποφασίστηκε να γίνει πιο γρήγορη η εφαρμογή του νόμου, συμπλήρωσε, αφού αφαιρέθηκε ένας όρος για κοινωνικοοικονομικά κριτήρια στους δικαιούχους και επίσης όσον αφορά τις εταιρείες, η θέση του Συνδέσμου είπε ότι πρέπει να είναι μέσα στο Σχέδιο βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας MiFid.

"Ο Σύνδεσμος αναμένει ότι εκείνοι που θα κερδίσουν υποθέσεις στα δικαστήρια, ήταν της Λαϊκής Τράπεζας και δεν μπορεί να αποζημιώσει από τα περιουσιακά στοιχεία της, την ευθύνη αποζημίωσης να την έχει το κράτος. Εξήγησε ότι έχει συμφωνηθεί μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Eurogroup μέσω Προέδρου Αναστασιάδη να αποζημιώσουν οι Κυπριακές Αρχές θύματα δόλιων πρακτικών των τραπεζών μετά από απόφαση δικαστηρίου τη στιγμή που η τράπεζα δεν θα μπορεί να αποζημιώσει", σημείωσε.

Συνόψισε ως εξής: "Δουλεύουμε σε δύο άξονες. Στον ένα άξονα αναμένουμε να περάσει νόμος ώστε να αποζημιωθούν εκείνοι που κίνησαν αγωγή και η τράπεζα δεν μπορεί να αποζημιώσει. Οι άλλοι που έχασαν το αγώγιμο δικαίωμα θα είναι αναγκασμένοι να απευθυνθούν στο Εθνικό Ταμείο και να αναμένουν την βελτίωσή του για να λάβουν κάποια ποσά που θα είναι δίκαια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση