ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:44
 

Πότε θα μειωθούν τα τέλη αποχετεύσεως στη Λευκωσία

Λόγω δανειακών υποχρεώσεων η αύξηση στις χρεώσεις που εφαρμόζει το Συμβούλιο Αποχετεύσεως Λευκωσίας

Της Μαρίας Ηρακλέους

Η αύξηση των χρεώσεων που επέβαλε το Συμβούλιο Αποχετεύσεως Λευκωσίας δεν συνεπάγεται κατ ανάγκη με αυξημένα τέλη από την στιγμή που οι νέες χρεώσεις είναι στην βάση των νέων αξιών ακινήτων, οι οποίες αναπροσαρμόζονται μετά την τελευταία εκτίμηση του Κτηματολογίου, όπως εξηγεί στην «Κ» Ο οικονομικός διευθυντής του Κτηματολογίου Αντώνης Αντωνίου. Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις οι οποίες έχουν εκφραστεί τις τελευταίες ημέρες τόνισε ότι μέλημα του Συμβουλίου είναι να εισπράξει τα χρήματα που χρειάζεται (περίπου είκοσι εκατ., ευρώ )για να εκπληρώσει τις δανειακές του υποχρεώσεις και τα λειτουργικά του έξοδα.  «Το Συμβούλιο καλείται με μειωμένες αξίες, να εισπράξει τα ίδια λεφτά που έχει προϋπολογίσει για το 2019. Με αυτές τις προϋποθέσεις το Συμβούλιο θα επιβάλει κάποια αύξηση για να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες του σε σχέση με τα προϋπολογιζόμενα τέλη», επισημαίνει.

Υπογραμμίζει δε ότι ο κόσμος είτε θα πληρώσει το ίδιο, είτε λιγότερο τέλος από το προϋπολογιζόμενο για το 2019, και υπενθυμίζει ότι η χρέωση για τα τέλη αποχετεύσεως είχε αυξηθεί το 2019 στα 59 σεντ ανά χίλια ευρώ, με βάση τις αξίες ακινήτων του 2013. Πλέον, λόγω της μείωσης της εκτιμώμενης αξίας,(κατά 15% στην Λευκωσία) η χρέωση έχει ανέλθει στα 63 σεντ ανά χίλια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το τελικό ποσό είναι μεν αυξημένο αλλά όχι στον βαθμό που θα ήταν με τις τιμές του 2013. 

Δάνειο 190 εκατ., ευρώ

Από το 2012 οι χρεώσεις του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λευκωσία είχαν αυξηθεί λόγω του έργου αναβάθμισης του αποχετευτικού συστήματος της μείζονος Λευκωσίας το οποίο ολοκληρώθηκε το 2011-2012 και του δανείου του ΣΑΛ ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ. Το συνολικό ποσό θα πρέπει να αποπληρωθεί μέχρι το 2035. Μόλις το δάνειο εξοφληθεί, τότε τα αποχετευτικά τέλη θα μειωθούν αισθητά, σημείωσε ο κ. Αντωνίου. Εκτιμάται ότι μέχρι το 2023 οι χρεώσεις από το ΣΑΛ θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, ωστόσο από το 2024 και μετά τα ποσά θα αρχίσουν να μειώνονται σταδιακά. Η μείωση εξαρτάται και πάλι από την δόση που θα καταβάλλει το Συμβούλιο Αποχετεύσεως Λευκωσίας, η οποία θα μειώνεται σταδιακά από το 2024 μέχρι το 2035. 

Αυτή την στιγμή και μέχρι το 2023 η ετήσια δόση δανείου ανέρχεται στα 18 εκατομμύρια ευρώ. Ακολούθως το 2024 η δόση πέφτει στα έντεκα εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2025 υπολογίζεται στα  δέκα εκατομμύρια. 

Πετρίδης: Βάσει νομοθεσίας επανακαθορίζονται οι χρεώσεις

«Η διαδικασία προβλέπει το δικαίωμα επιβολής ενστάσεων εντός 6 μηνών, διότι σίγουρα σε μια τόσο μεγάλη και μαζική εκτίμηση σε όλη την Κύπρο μπορεί να γίνουν και λάθη» ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει το θέμα. Σε δηλώσεις του στο Τρίτο, ο κ. Πετρίδης υπογράμμισε ότι ο νόμος δίνει το δικαίωμα στις τοπικές αρχές να επανακαθορίζουν το ποσοστό χρέωσης των τελών για να καλύπτονται έξοδα χωρίς να προκαλείται σοκ όταν γίνεται μια επανεκτίμηση για φορολογικούς σκοπούς. Όπως ανέφερε το 2013 έγιναν περισσότερα λάθη αφού σε κάποιες περιοχές, οι εκτιμήσεις ήταν υπερβολικά ψηλές και ο ίδιος έδωσε οδηγίες στο Τμήμα Κτηματολογίου να επανεξετάσουν αυτά τα θέματα. «Φυσικά δεν ευσταθεί το γεγονός ότι σε οριζόντιο επίπεδο τα κρατικά τεμάχια έχουν μειωθεί περισσότερο επί σκοπού σε σχέση με τα ιδιωτικά. Όσον αφορά τα ιδιωτικά, ορισμένα έχουν αυξηθεί σε αξία, ενώ άλλα έχουν μειωθεί. Αυτά είναι κάποια ενδεικτικά παραδείγματα. Είναι μεγάλη συζήτηση που ενδεχομένως να την ξανασυζητήσουμε», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σχόλια αναγνωστών

Πρόεδρος: Δεν θέλω να δημιουργώ ψευδαισθήσεις για τα μέτρα της ΕΕ

«Από τη μια ο Πρόεδρος να μιλά με ρεαλισμό και από την άλλη ο Υπουργός Εξωτερικών να μας μιλά περί ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  16:23

#PoliticsBlog Τα δυναμικά μέτρα της ΕΕ, ο υπουργός κομάντο και τα darts...

«Μα για ποια "επιτάχυνση της διαδικασίας" μας λέτε έτσι ανερυθρίαστα και χωρίς προβληματισμό; Πέρασαν ...»
Ένας Πολίτης  |  16:20

Η αποτυχία στις ΑΠΕ φέρνει αυξήσεις στα καύσιμα

«Ριάλια να φαν τζ’ οι όρνιθες ……………. Αυτό σκέφτηκα διαβάζοντας την είδηση για την επί θύραις αύξηση ...»
YIANNOULIS  |  10:14

Μέχρι τα ημιορεινά έφτασε το χιόνι

«Μα καλά ποιος του απαγορεύει, του χιονιά, να κατεβεί, ως τη Λάρνακα;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:09

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X