ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προσπάθειες αναδιάρθρωσης δανείων 2,5 δισ.

Η «Κ» παρουσιάζει τις υποθέσεις εργασίας του ΕΣΤΙΑ από Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική και ΚΕΔΙΠΕΣ

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Όλες σχεδόν οι τράπεζες, πλην αυτών που δεν έχουν συσσωρευμένο αριθμό Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων με εξασφάλιση πρώτη κατοικία, θα συμμετάσχουν στο Σχέδιο Εστία, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο του 2019. Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική Τράπεζα και ο κρατικός Φορέας Διαχείρισης Δανείων, δηλαδή η ΚΕΔΙΠΕΣ, θα καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος του Σχεδίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περισυνέλεξε η «Κ» από τις δύο μεγάλες τράπεζες και την ΚΕΔΙΠΕΣ, θα μπουν δάνεια και από τα τρία ιδρύματα ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από την Τράπεζα Κύπρου έχουν επιλεγεί προβληματικά δάνεια ύψους 0,9 δισ. ευρώ, από την Ελληνική προβληματικά ύψους 298 εκατ. ευρώ και από την ΚΕΔΙΠΕΣ ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Από πλευράς των τραπεζών έχει γίνει μεγάλη προεργασία. Σκοπός του Σχεδίου, σύμφωνα με το Υπουργείο, είναι να προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις των προβληματικών δανείων και να προστατευθούν οι κύριες κατοικίες δανειοληπτών, που θα επιλεγούν με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που τέθηκαν.

Εάν και εφόσον οι δανειολήπτες συμφωνήσουν να μπουν στο Σχέδιο, στο τέλος κάθε έτους, θα λαμβάνουν από την κυβέρνηση χορηγία ίση με το ένα τρίτο (1/3) των δόσεων του δανείου τους, υπό την προϋπόθεση ότι αποπληρώνουν στην τράπεζά τους τα δύο τρίτα (2/3) των μηνιαίων δόσεων του αναδιαρθρωμένου δανείου της κύριάς τους κατοικίας. Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο συναντίληψης, ο αιτητής το Σεπτέμβριο θα συμπληρώσει και θα υποβάλει στην Τράπεζα την αίτηση και όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα, με απώτερο σκοπό να δοθεί οικονομική βοήθεια σε δανειολήπτες μεσαίας τάξης με μη εξυπηρετούμενα δάνεια εξασφαλισμένα με επιλέξιμη κύρια κατοικία.

Οι τράπεζες, όμως, μόνο με το άκουσμα της δημιουργίας ενός τέτοιου Σχεδίου αρχές του 2018, άρχισαν να προετοιμάζονται. Στέλεχος της Τράπεζας Κύπρου σημείωσε στην «Κ» πως η Τράπεζα έχει ήδη προχωρήσει σε ανάλυση του εν δυνάμει υποψήφιου για ένταξη στο σχέδιο Εστία, με σκοπό να επικαιροποιήσει τα στοιχεία που είχαν στα συστήματά τους και να εντοπιστούν τυχόν λάθη ή κενά στην πληροφόρηση. Εξήγησαν πως αν και η αρχική εκτίμηση αριθμούσε γύρω στους 5.000 δυνητικά υποψήφιους, εντέλει μέσα από την ανάλυση κατέληξε σε περίπου 4.000 υποψήφιους πελάτες. Από αυτούς, η Τράπεζα είχε ήδη επικοινωνία με περίπου 3.500, εκ των οποίων το 96% εκδήλωσε ενδιαφέρον για να ενταχθεί στο Σχέδιο. Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως παραμένει ένα μικρό ποσοστό πελατών που, παρά το γεγονός ότι το σχέδιο Εστία βρίσκεται στην επικαιρότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν έχει επικοινωνήσει ακόμη με την Τράπεζα και τους προτρέπει να το πράξουν άμεσα για να μπορέσουν να επωφεληθούν από τις πρόνοιές του.

Συνέχισε πως σε μια προσπάθεια να προετοιμάσει κατάλληλα τους πελάτες για την έναρξη του Σχεδίου ειδικό τμήμα της τράπεζας έχει διενεργήσει ήδη συναντήσεις με το 1/3 περίπου των ενδιαφερόμενων πελατών, εξηγώντας τις πρόνοιες του Σχεδίου και των κριτηρίων επιλεξιμότητας αλλά και της τυποποιημένης λύσης αναδιάρθρωσης ( ύψος δανεισμού, επιτόκιο, εξασφαλίσεις κλπ). Επίσης, πρόσθεσε πως παρείχε ενημέρωση /καθοδήγηση για τα διάφορα υποστηρικτικά έγγραφα που πρέπει να συγκεντρωθούν και να υποβληθούν στην Τράπεζα με την έναρξη του Σχεδίου, ώστε οι πελάτες της Τράπεζας Κύπρου να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι και κατάλληλα προετοιμασμένοι να υποβάλουν την αίτηση, με την έναρξη της περιόδου υποβολής αιτήσεων τον προσεχή Σεπτέμβριο. Κατέληξε πως, μετά και την έγκριση του Σχεδίου από το Υπουργικό, σε προχωρημένο στάδιο και έτοιμοι για την υποβολή αίτησης, βρίσκονται πέραν των 500 δυνητικών υποψηφίων.

Μπορεί και παραπάνω

Τη μερίδα του λεόντος των δανείων κατέχει η ΚΕΔΙΠΕΣ, δηλαδή ο πρώην Συνεργατισμός. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην «Κ» ο Φορέας, οι λογαριασμοί οι οποίοι ικανοποιούν κάποια από τα κριτήρια του σχεδίου ΕΣΤΙΑ ανέρχονται σε περίπου 7.300 και οι οποίοι αντιστοιχούν σε 1,3 δισ. υπόλοιπα δανείων. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της ΚΕΔΙΠΕΣ, ο ακριβής αριθμός θα είναι γνωστός με την έναρξη του Σχεδίου, όταν οι δανειολήπτες που θα αιτηθούν για ένταξη στο σχέδιο προσκομίσουν τα εισοδηματικά και άλλα στοιχεία προκειμένου να διαφανεί εάν ικανοποιούν τα κριτήρια, αλλά και αν θα είναι βιώσιμοι με τη λύση που θα εξευρεθεί.

Στα 300 εκατ. η Ελληνική

Στέλεχος από την Ελληνική Τράπεζα σημείωσε πως ο εκτιμώμενος πληθυσμός που θα συμμετάσχει στην ΕΣΤΙΑ από την Τράπεζα θα ανέλθει στους 1.200 πελάτες. Όπως εξήγησε περαιτέρω, οι 1.200 πελάτες έχουν 1.650 προβληματικά δάνεια με συνολικό υπόλοιπο τα 298 εκατ. ευρώ. Πρόσθεσε δε, πως περίπου το 30% των δυνητικά επιλέξιμων πελατών του ΕΣΤΙΑ ήλθαν σε επαφή με την Ελληνική για να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους, ενώ ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί μόλις αρχίσει επίσημα η εφαρμογή του. Το στέλεχος της Ελληνικής τόνισε πως τη δεδομένη στιγμή πρέπει οι δυνητικά επιλέξιμοι του Σχεδίου να αρχίσουν να συγκεντρώνουν τις συμπληρωματικές πληροφορίες που θα υποβληθούν στο πλαίσιο της αίτησης υποψηφιότητας, τονίζοντας πως θα είναι πολύ απαιτητικές.
Τέλος, για τα στατιστικά που δόθηκαν υπογράμμισε ότι μέχρις ότου απελευθερωθεί η τελική έκδοση του εντύπου υποψηφιότητας του ΕΣΤΙΑ και το Σχέδιο να εκτελεστεί πραγματικά, τα νούμερα μπορούν να χαρακτηριστούν μόνο ως προκαταρκτικές εκτιμήσεις.

Οι τράπεζες την Πέμπτη στο ΥΠΟΙΚ

Την Πέμπτη αναμένεται οι τράπεζες να έχουν «ραντεβού» με το Υπουργείο Οικονομικών. Στόχος, όπως έχει διαρρεύσει, η υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης. Ως γεγονός, για να μπορέσουν να υποβληθούν οι αιτήσεις στην τελική μορφή τους, θα πρέπει να υπογραφούν οι σχετικές συμφωνίες μεταξύ κράτους / αρμοδίου υπουργείου και τραπεζών.
Σημειώνεται ότι εκτός από τα άμεσα εμπλεκόμενα μέρη, σημαντική για τη λειτουργία του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ είναι και η συμβολή της επιτρόπου προστασίας προσωπικών δεδομένων, για την διασφάλιση την ορθής επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων των δυνητικών υποψηφίων του Σχεδίου.

Οι αιτήσεις και όλα τα σχετικά έγγραφα θα αναρτηθούν στις ιστοσελίδες της κάθε τράπεζας που θα συμμετάσχει αμέσως μετά την υπογραφή όλων των συμφωνιών μεταξύ κράτους/αρμοδίου υπουργείου και τραπεζών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X