ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στις 13 Σεπτεμβρίου ο νέος μεταμνημονιακός έλεγχος της κυπριακής οικονομίας

Οι συζητήσεις θα διεξαχθούν διαδικτυακά λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορωνοϊού.

ΚΥΠΕ

Αρχίζει στις 13 και ολοκληρώνεται στις 22 Σεπτεμβρίου ο νέος μεταμνημονιακός έλεγχος της κυπριακής οικονομίας από τους δανειστές. Οι συζητήσεις θα διεξαχθούν διαδικτυακά λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορωνοϊού.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στον έλεγχο πέραν των Ευρωπαίων δανειστών, συμμετέχουν και εκπρόσωποι του ΔΝΤ για τον έλεγχο της κυπριακής οικονομίας στο πλαίσιο της διαδικασίας διαβούλευσης υπό το κεφάλαιο 4 (article IV consultation).

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στις συζητήσεις τα κυριότερα ζητήματα που θα εξεταστούν αφορούν στις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στα δημόσια οικονομικά, στο σύστημα υγείας και στο τραπεζικό σύστημα, η πορεία του ΑΕΠ, οι προοπτικές της οικονομίας, και οι προοπτικές στην αγορά εργασίας.

Επίσης, θα υπάρξει αποτίμηση της πορείας του Γενικού Σχεδίου Υγείας σε σχέση με την πανδημία. Σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα, θα εξεταστούν οι εξελίξεις γύρω από το πλαίσιο των εκποιήσεων, το σχέδιο ΕΣΤΙΑ και οι προθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών σε σχέση με τους 700 περίπου δανειολήπτες που ενώ ήταν επιλέξιμοι για το σχέδιο δεν ήταν βιώσιμοι. Σε αυτό το πλαίσιο θα συζητηθεί και το θέμα της μετεξέλιξης της κρατικής ΚΕΔΙΠΕΣ σε εθνικό φορέα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή για όλο το τραπεζικό σύστημα.

Μετά την έξοδο της Κύπρου από το πρόγραμμα οικονομική προσαρμογής τον Μάρτιο του 2016, οι μεταμνημονιακοί έλεγχοι από πλευράς της ΕΕ, διεξάγονται δύο φορές τον χρόνο και θα συνεχιστούν μέχρις ότου η Κύπρος αποπληρώσει το 75% της οικονομικής βοήθειας που παραχώρησε στην Κύπρο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας με τη συνομολόγηση του προγράμματος στήριξης τον Μάρτιο του 2013.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση