ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στο τραπέζι προτάσεις ΕΤΕΚ για μείωση τιμής ηλεκτρικής ενέργειας

Συνάντηση μεταξύ της Υπουργού Ενέργειας και αντιπροσωπείας του επιμελητηρίου

ΚΥΠΕ

Το θέμα των υψηλών τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, τα απροσδόκητα κέρδη παραγωγών / προμηθευτών ΑΠΕ καθώς και οι προτάσεις του ΕΤΕΚ για μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας τέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης μεταξύ της Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσας Πηλείδου, και αντιπροσωπείας του Επιμελητηρίου, υπό τον Πρόεδρο, Κωνσταντή, την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΤΕΚ.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, το ΕΤΕΚ ενημέρωσε την Υπουργό για τις ενέργειες του σχετικά με τη μείωση του χρόνου εξέτασης αιτήσεων και σύνδεσης μικρών φωτοβολταϊκών. Ειδική αναφορά έγινε στη βοήθεια που θα προσφέρει το ΕΤΕΚ στην ΑΗΚ, με την τοποθέτηση νέων άνεργων μηχανικών στα επαρχιακά της γραφεία οι οποίοι θα βοηθήσουν να επισπευσθεί η λειτουργία διαδικτυακής εφαρμογής υποβολής αιτήσεων σύνδεσης φωτοβολταϊκών, κάτι που αναμένεται να μειώσει τους χρόνους ανταπόκρισης της ΑΗΚ.

Σε ό,τι αφορά την φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών το ΕΤΕΚ σημείωσε πως συμφωνεί επί της αρχής με την προσέγγιση του Υπουργείου Οικονομικών για επιβολή ειδικού τέλους επί των εσόδων ιδιωτών παραγωγών /προμηθευτών ΑΠΕ σε ό,τι αφορά το παρελθόν.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον το ΕΤΕΚ υπέδειξε πως είναι προτιμότερο να γίνουν, εκεί όπου είναι δυνατόν, επεμβάσεις στην πηγή, δείχνοντας τη ρυθμιστική απόφαση ΚΔΠ 223 του 2017 (μεταβατική αγορά).

Το ETEK σημείωσε πως η μεταβατική αγορά η οποία ήταν μια παρέκκλιση / προσωρινή ρύθμιση, έχει εξαντλήσει το σκοπό δημιουργίας της και έχει ξεπεράσει τα λογικά χρονικά όρια προετοιμασίας των ενδιαφερομένων.

Συνεπώς, ενόψει της τρέχουσας έκτακτης κατάστασης και των απροσδόκητων κερδών που δημιουργούνται πρέπει να υπάρξει άμεσα παρέμβαση και διορθώσεις και επί της μεταβατικής αγοράς (άνοιγμα της για να συμμετέχουν και άλλοι νέοι ενδιαφερόμενοι, επιβολή πλαφόν στις τιμές, αποσύνδεση της τιμής αποζημίωσης πλεονάζουσας ενέργειας από το κόστος αποφυγής, ανάκτηση κόστους που προκαλεί ο ετεροχρονισμός παραγωγής – κατανάλωσης στη μεταβατική ρύθμιση από αυτόν που τον προκαλεί κοκ), αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το ΕΤΕΚ υπέδειξε πως υπό τις παρούσες περιστάσεις η ένταξη νέων ΑΠΕ με διαγωνιστικές διαδικασίες, είτε εκτός αγοράς (μειοδοτικοί διαγωνισμοί με τον ορισμό τιμής αναφοράς χαμηλότερης του κόστους αποφυγής), είτε εντός αγοράς (contracts for difference με τιμή αναφοράς την τιμή της αγοράς) είναι η ενδεδειγμένη λύση και θα βοηθήσει πολύ στη μείωση της τιμής ηλεκτρισμού ή στη συγκέντρωση χρημάτων από την Πολιτεία τα οποία θα αξιοποιηθούν για προστασία των ευάλωτων καταναλωτών.

Το ΕΤΕΚ εισηγήθηκε όπως με τη λειτουργία της αγοράς και για όσο χρόνο διατηρείται αυτή η έκτακτη κατάσταση, να αφαιρείται το ποσό που αντιστοιχεί στην αγορά δικαιωμάτων CO2 από την τιμή που αποζημιώνεται η ενέργεια από ΑΠΕ στο χρηματιστήριο ηλεκτρισμού.

ΕΤΕΚ και Υπουργός συμφώνησαν πως η αναβάθμιση και ψηφιοποίηση του δικτύου ηλεκτρισμού, η ένταξη συστημάτων αποθήκευσης, η ανάπτυξη και ένταξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο ενεργειακό ισοζύγιο, η δημιουργία και λειτουργία της αγοράς ευελιξίας αποτελούν ζητήματα θεμελιώδους σημασίας στην πράσινη μετάβαση, στην απρόσκοπτη αύξηση μικρών φ/β συστημάτων σε στέγες για σκοπούς ιδιοκατανάλωσης και στη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση