ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα μυστικά του νέου QE που σχεδιάζει o M. Ντράγκι

Ο Ιταλός τραπεζίτης προτίθεται να ανακοινώσει τον Οκτώβριο, δηλαδή τον μήνα που λήγει η θητεία του, την έναρξη νέου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης

Kathimerini.gr

Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ότι προτίθεται να στηρίξει την Ευρωζώνη εάν επιδεινωθούν περισσότερο οι οικονομικές συνθήκες, καλλιεργούνται διάφορα σενάρια για νέα μείωση των επιτοκίων και πρόσθετα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Παρακολουθώντας την ώθηση που έχουν δώσει οι δηλώσεις Ντράγκι στις τιμές των κρατικών και εταιρικών ομολόγων, οι οικονομολόγοι κάποιων από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς και ασφαλιστικούς ομίλους εικάζουν πως η ΕΚΤ ενδεχομένως να προχωρήσει σταδιακά σε μια νέα φάση χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, με αφετηρία τη μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Εκτιμάται δε πως θα δώσει μεγαλύτερο βάρος στα εταιρικά ομόλογα, βάσει έρευνας του Reuters. Μερίδα οικονομολόγων εκτιμά πως η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει ακόμη και σε αγορές τραπεζικών ομολόγων. Βέβαια ένα τέτοιο σενάριο φαίνεται απομακρυσμένο εάν αναλογιστεί κανείς πως έχει αναλάβει την εποπτεία του κλάδου κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. «Πιθανώς να θελήσει να δώσει την εντύπωση πως επιδοτεί κατά κάποιον τρόπο τον κλάδο», αναφέρει το Reuters.

Η έναρξη ενός νέου γύρου μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης (QE2) πιθανώς να διαρκέσει από τον Οκτώβριο μέχρι το α΄ τρίμηνο του 2020. Αυτήν την προσδοκία αντανακλά η άνοδος του δείκτη εταιρικών ομολόγων iBoxx σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, αλλά και των τιμών των τίτλων με εξασφαλισμένα περιουσιακά στοιχεία (asset-backed securities). Την περασμένη Τρίτη, ο Ντράγκι δήλωσε από τη Σίντρα της Πορτογαλίας –όπου πραγματοποιήθηκε το φόρουμ της ΕΚΤ– πως «εάν δεν υπάρξει κάποια βελτίωση, τότε θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα στήριξης». Η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη και ιδιαίτερα στη Γερμανία κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα, κυρίως λόγω των εμπορικών πολέμων που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ κατά της Κίνας και της Ε.Ε. Αρνητικό ρόλο παίζει επίσης η μεγάλη αβεβαιότητα που επικρατεί για το Brexit, δηλαδή για τις συνθήκες εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., δίνοντας έναν πρόσθετο λόγο στις επιχειρήσεις να ματαιώσουν επενδύσεις και προσλήψεις. Η NatWest Markets διαβλέπει πως η ΕΚΤ θα μειώσει τον Σεπτέμβριο τα επιτόκια κατά δέκα μονάδες βάσης, δρομολογώντας παράλληλα μέτρα QE τον Οκτώβριο για ένα εξάμηνο. H NatWest εκτιμά πως ένα νέο πρόγραμμα μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης θα φθάσει συνολικά τα 180 δισ. ευρώ και θα διαρκέσει ένα εξάμηνο. Η Barclays προσδιορίζει τις μηνιαίες τοποθετήσεις στα 20 με 30 δισ. ευρώ, με την ΕΚΤ να ξεκινάει μέτρα QE2 τον Ιανουάριο.

Ο Τζακ Αλεν-Ρέινολντς, οικονομολόγος στη συμβουλευτική εταιρεία Capital Economics, θεωρεί πως ο Ντράγκι θα ανακοινώσει τον Οκτώβριο, δηλαδή τον μήνα που λήγει η θητεία του, την έναρξη νέου γύρου μέτρων QE. Η ABN Amro διαβλέπει πως ένα πρόγραμμα αγοράς τίτλων, συνολικού ύψους 630 δισ. ευρώ, θα διαρκέσει εννέα μήνες, με μηνιαίες τοποθετήσεις της τάξεως των 70 δισ. ευρώ.

Η Berenberg Bank εκτιμά πως η ΕΚΤ, εάν τελικά προχωρήσει σε νέο QE, θα πρέπει να αναθεωρήσει τους κανόνες του προγράμματος αγοράς τίτλων. Είναι πιθανό να καταργήσει την κλείδα κατανομής του κεφαλαίου (capital key) – η οποία ορίζεται από τη συμμετοχή κάθε κεντρικής τράπεζας στο κεφάλαιο της ΕΚΤ, ανάλογα με το μέγεθος της οικονομίας και του πληθυσμού της χώρας που εκπροσωπεί. Στο προηγούμενο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, που τερματίστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου, οι μεγαλύτερες τοποθετήσεις γίνονταν σε γερμανικά ομόλογα, τα οποία πια είναι δυσεύρετα στη δευτερογενή αγορά. Ενα «QE2», όπως αναφέρει η Berenberg Bank, μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στα κρατικά ομόλογα της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας.

«Αγκάθι» ο πληθωρισμός

Οι απόψεις συγκλίνουν στο ότι η ΕΚΤ θα δώσει έμφαση στα εταιρικά ομόλογα εάν τελικά ξεκινήσει έναν νέο γύρο μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Σήμερα, τα εταιρικά ομόλογα καταλαμβάνουν μόνον 178 δισ. ευρώ στους ισολογισμούς της ΕΚΤ έναντι των 2 τρισ. ευρώ που έχει συγκεντρώσει σε κρατικά ομόλογα από τότε που ξεκίνησε να εφαρμόζει μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, τον Μάρτιο του 2015. Υπενθυμίζουμε πως η ΕΚΤ πρόσθεσε ένα χρόνο μετά, τον Μάρτιο του 2016, τις αγορές εταιρικών ομολόγων στα μέτρα QE.

Η συμβουλευτική εταιρεία Capital Economics εικάζει πως σε ένα νέο πρόγραμμα αγοράς τίτλων, οι τοποθετήσεις σε κρατικά και εταιρικά ομόλογα θα είναι κατανεμημένες κατά 50:50.

Το γεγονός, πάντως, πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παρέμεινε σταθερός στο 1,2% τον Ιούνιο, ενισχύει σενάρια που θέλουν την ΕΚΤ να προχωράει σε νέα μέτρα στήριξης.

Οι τιμές στην Ευρωζώνη διατηρούνται ουσιαστικά χαμηλές στο 1,2% από τον Μάιο αντί του 1,7% που είχε καταγραφεί τον Απρίλιο και απέχουν από τον στόχο της ΕΚΤ που είναι «κοντά στο 2%».

Ο δομικός πληθωρισμός, ωστόσο, αναρριχήθηκε στο 1,1% τον Ιούνιο από το 0,8% τον Μάιο. Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι δρομολογημένη για τις 25 Ιουλίου, όπου οι αναλυτές της αγοράς θα επιδιώξουν να αναγνωρίσουν νέα σημάδια για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση