ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα τεστ για κορωνοϊό κρίνουν το ύψος της ύφεσης

Ζυμώσεις αναφορικά με το αν θα παραχωρηθούν διευκολύνσεις προς τους τουρίστες χωρών κατηγορίας Β’ - Ποιος θα αναλάβει το κόστος

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Ο τουρισμός θα καθορίσει το μέγεθος της ύφεσης της κυπριακής οικονομίας για το 2020. Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις ήθελαν να κυμαίνεται κάτω από 7%, εντούτοις, μετά την κακή επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν οι παραδοσιακές τουριστικά χώρες στις οποίες στηρίζεται η Κύπρος αναμένεται να είναι μεγαλύτερη, κοντά στο 8%. Οι εκτιμήσεις για έσοδα από τον τουρισμό τα οποία να κυμαίνονται στο 25% σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2019 φαίνονται να αποτελούν πλέον πολύ αισιόδοξο σενάριο.

Ο τουρισμός φέτος αναμένεται μάλλον να λάβει το 20% των συνολικών εσόδων που είχε αποκομίσει η Κύπρος το 2019, με τον Ιούνιο και τον Ιούλιο να έχουν σημειωθεί λιγοστές αφίξεις από τα κράτη που τους επιτρέπουν τα επιδημιολογικά τους δεδομένα να κάνουν διακοπές στην Κύπρο. Υπάρχει όμως «plan B» για τον τουρισμό, άρα και για την ελαχιστοποίηση –στα όρια του δυνατού- της ύφεσης στην Κύπρο για το 2020. Γίνονται ζυμώσεις αναφορικά με το αν η Κυβέρνηση θα παραχωρήσει διευκολύνσεις στα τεστ προς τους τουρίστες χωρών που κατατάσσονται στην κατηγορία Β’. Ως γνωστόν, χώρες με πιθανό χαμηλό κίνδυνο, αλλά με μεγαλύτερη αμφιβολία σε σύγκριση με την Κατηγορία Α΄, απαιτείται να έχουν προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο κατά τις τελευταίες τουλάχιστον 72 ώρες προ της αναχώρησης και να έχουν πιστοποιητικό, που να αποδεικνύει αρνητική εξέταση για τον ιό.

Το κόστος της εξέτασης καλύπτεται από τους ίδιους και επιπλέον τα άτομα αυτά θα πρέπει να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος. Οι πιέσεις που δέχεται η Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία από τους φορείς του τουρισμού είναι να επιτρέπεται στους ταξιδιώτες από χώρες Β’ κατηγορίας να υποβάλλονται σε μοριακή εξέταση COVID19 κατά την είσοδό τους στην Κυπριακή Δημοκρατία και το κόστος της εξέτασης να μην επωμίζονται οι ίδιοι οι ταξιδιώτες, αλλά το κράτος. Τη δεδομένη περίοδο το κόστος του τεστ έχει πέσει στα 48 ευρώ όπως πληροφορείται η «Κ», μετά και την απόφαση να διενεργούνται τεστ στους στρατιώτες, ενώ όταν ληφθεί απόφαση να γίνονται μαζικά τεστ τους τουρίστες που έρχονται από χώρες κατηγορίας Β’ ενδεχομένως να μειωθεί στα 40 ευρώ. Ένα τέτοιο σενάριο σίγουρα είναι ριψοκίνδυνο, η πρόταση υπάρχει και μελετάται από την Κυβέρνηση σε συνεργασία με την επιδημιολογική ομάδα και θα παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις επί τούτου.

Τουλάχιστον μέχρι χθες το απόγευμα (Τρίτη 21.07.2020) δεν είχε παρθεί οποιαδήποτε απόφαση επί του θέματος. Το ζήτημα είναι εάν τα οφέλη που θα αποκομίσει η Κύπρος από την έλευση πολιτών από χώρες κατηγορίας Β’ θα είναι τόσο μεγάλο ώστε να αξίζει το ρίσκο. Πάντως, τη Δευτέρα ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε ερώτηση για την πρόταση διενέργειας τεστ σε τουρίστες στα αεροδρόμια ώστε η Κύπρος να ενταχθεί στο πρόγραμμα διοργανωτών ταξιδιών, είπε ότι όλα αυτά τα ζητήματα συζητούνται με τους αρμόδιους Υπουργούς και πρόσθεσε ότι αυτή την εβδομάδα θα υπάρξει νέα συνάντηση της διυπουργικής επιτροπής, για να εξεταστούν τρόποι διευκόλυνσης του τουριστικού τομέα. Πρόσθεσε όμως ότι «απ’ εκεί και πέρα δεν είναι εύκολο να λέμε ότι θα κάνουμε όλα τα τεστ στην Κύπρο και πρέπει να βρούμε το ισοζύγιο, τη χρυσή τομή, ούτως ώστε να μην διακινδυνεύσουμε ένα πισωγύρισμα στην δημόσια υγεία, η οποία θα επιφέρει και πολύ κακές επιπτώσεις στην οικονομία, αλλά και στο πλαίσιο του εφικτού να δούμε πώς διευκολύνουμε τον τουρισμό».

Τα φώτα στη Βρετανία

Στη νέα κατηγοριοποίηση με τον επικαιροποιημένο κατάλογο με τις κατηγορίες των χωρών από τις οποίες η Κύπρος δέχεται επισκέπτες και θα έχει ισχύ από τις 23 Ιουλίου 2020, το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην κατηγορία Γ’, δηλαδή στις χώρες αυξημένου κινδύνου συγκριτικά με τις κατηγορίες Α και Β. Ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην κατηγορία Γ’ είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τον τουρισμό της Κύπρου, ένα τουριστικό προϊόν το οποίο είναι τόσο πολύ επικεντρωμένο σε αυτή την αγορά (και στη Ρωσία φυσικά). Τα επιδημιολογικά δεδομένα της Ρωσίας είναι τέτοια που στην παρούσα φάση εξακολουθεί να μένει στην Κατηγορία Γ.

Σύμφωνα με το διάταγμα, επιτρέπεται η είσοδος στη Δημοκρατία από χώρες Κατηγορίας Γ μόνο καθορισμένων κατηγοριών πολιτών που έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν όπως υποβληθούν σε διαγνωστικό έλεγχο για την νόσο COVID-19 κατά την άφιξη τους στην Κύπρο ή να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό COVID-19 με αρνητικό αποτέλεσμα τουλάχιστον 72 ώρες προ της αναχώρησης. Σημειώνεται ότι τα άτομα αυτά θα πρέπει να παραμείνουν σε καθεστώς αυτοπεριορισμού για 14 ημέρες. Σύμφωνα με τα παραπάνω είναι πρακτικά αδύνατο να κάνει διακοπές στην Κύπρο κάποιος που βρίσκεται στην κατηγορία Γ’. Στην Ελλάδα οι απευθείας πτήσεις των τουριστών από τη Βρετανία έχουν αρχίσει από τα μέσα Ιουλίου. Φτάνουν στην Ελλάδα χωρίς να υποχρεούνται να εφαρμόσουν αυτοπεριορισμό ούτε κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα, αλλά ούτε και κατά την επιστροφή στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ούτε και να προσκομίσουν αρνητικό τεστ για να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Εντούτοις, την απόφαση της Κυβέρνησης να κατατάξει το Ηνωμένο Βασίλειο στις χώρες κατηγορίας Β από 1η Αυγούστου ανακοίνωσε προ ημερών ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Δεν αρκούν τα μέτρα στήριξης λένε οι φορείς

Το σχέδιο στήριξης της ξενοδοχειακής βιομηχανίας και των παρεμφερών τομέων του τουρισμού αν και γενναιόδωρο, φαντάζει μικρό, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις τουριστικών φορέων το πλήγμα θα είναι μεγαλύτερο από ότι αρχικά είχε υπολογισθεί. Υπενθυμίζεται πως οι τομείς του τουρισμού έλαβαν τη μεγαλύτερη στήριξη από όλους τους άλλους τομείς έως και τον Οκτώβριο. Συγκεκριμένα, το πρώτο σχέδιο της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε κατά την 17η Ιουνίου αφορά ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά καταλύματα και καλύπτει τέσσερις περιόδους μέχρι τις 12 Οκτωβρίου του 2020. Δύναται να ενταχθεί οποιαδήποτε ξενοδοχειακή μονάδα ή τουριστικό κατάλυμα που ασκεί οικονομική δραστηριότητα με μείωση κύκλου εργασιών πέραν του 35% και πέραν του 40%, ανάλογα με την περίοδο, με ποσοστό μισθολογικής επιδότησης στο 60%. Το δεύτερο σχέδιο αφορά οικονομικές δραστηριότητες συνδεόμενες με την τουριστική βιομηχανία ή οικονομικές δραστηριότητες οι οποίες επηρεάζονται άμεσα από τον τουρισμό ή οικονομικές δραστηριότητες, που συνδέονται με επιχειρήσεις που τελούν υπό υποχρεωτική πλήρη αναστολή. Καλύπτει τέσσερις περιόδους από 13 Ιουνίου μέχρι 31 Αυγούστου του 2020 και περιλαμβάνει ποσοστό μείωσης κύκλου εργασιών πέραν του 40% και πέραν του 55%, ανάλογα με την περίοδο με ποσοστό μισθολογικής επιδότησης στο 60%.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X