ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

Σκοπός η πρόωρη αποπληρωμή όλου ή μέρους του εναπομείναντος ρωσικού δανείου

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Την Τετάρτη 24 Απριλίου, εκτός απροόπτου, η Κύπρος θα βγει στις αγορές για δεύτερη φορά εντός του 2019, όπως αποκαλύπτει η «Κ» στην έντυπη Κυριακάτικη έκδοσή της. Σκοπός της έκδοσης, η άντληση χρημάτων για την πρόωρη αποπληρωμή όλου ή μέρους του εναπομείναντος ρωσικού δανείου. Όπως άλλωστε είχε ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών την προηγούμενη εβδομάδα, «εξετάζεται το ενδεχόμενο για την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου, αντλώντας χρήματα από την έκδοση ομολόγου. Η «Κ» δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τη διάρκεια του ομολόγου, το οποίο θα είναι όμως ευρωπαϊκό ομόλογο (ΕΜΤΝ), ωστόσο, όσον αφορά στο αντλούμενο ποσό, θα ανέλθει στο 1 – 1,5 δισ. ευρώ. Αν και παραμένουν ανοιχτές όλες οι λεπτομέρειες της έκδοσης, με το οικονομικό επιτελείο να αξιολογεί το κόστος, αλλά και τη διάρκεια του δανεισμού, τα απαιτούμενα χρήματα ενδεχομένως να έλθουν από 7ετές ή και 10ετές ομόλογο. Όπως παλαιότερα είχαν αναφέρει σε προηγούμενες εκδόσεις πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών, «ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός είναι φθηνός, αλλά δεν είναι και ο ενδεδειγμένος». Πρόσθετα, οι μέχρι τώρα διαθέσιμες πληροφορίες θέλουν η ανακοίνωση για την έκδοση του ευρωπαϊκού ομολόγου (EMTN) να γνωστοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη και ως είθισται, την επομένη, δηλαδή την Τετάρτη, θα ανοίξει το βιβλίο των προσφορών. Οι συζητήσεις μεταξύ Υπουργείου και επενδυτικών τραπεζών για την προετοιμασία της έκδοσης πάντως έχουν πραγματοποιηθεί.

«Είναι γεγονός ότι τα δεδομένα για την κυπριακή οικονομία στις διεθνείς αγορές είναι εξαιρετικά θετικά και μας δημιουργεί κάποιες ευκαιρίες, τις οποίες αξιολογούμε και δεν θα διστάσουμε να αξιοποιήσουμε», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο υπουργός εντός της προηγούμενης εβδομάδας.

Το 15ετές

Στα μέσα Φεβρουαρίου η Κύπρος προχώρησε με την έκδοση 15ετούς μακροπρόθεσμου ευρωπαϊκού ομολόγου EMTN και άντλησε 1 δισ. ευρώ με επιτόκιο στο 2,75%. Απέδειξε πως μπορεί να προσελκύσει και μακροπρόθεσμους επενδυτές, ένα στοίχημα για το Υπουργείο, την πολιτική της κυβέρνησης και την οικονομία της χώρας. Την έκδοση του ομολόγου ανέλαβαν οι τράπεζες CITI, Goldman Sachs International και HSBC. Τον Σεπτέμβριο του 2018 η χώρα είχε εκδώσει 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και μπορεί να είχε καταγραφεί ως ο φθηνότερος δανεισμός της χώρας στα χρονικά της, ωστόσο, χρηματιστηριακοί κύκλοι είχαν δηλώσει πως ήταν λίγο «άδικος» και θα μπορούσε να πετύχει καλύτερο. Τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στο επιτόκιο που θα λάβει για το ομόλογο που θα εκδώσει η χώρα την Τετάρτη και αν θα αποδειχθεί ορθή κίνηση για να αντικαταστήσει το ρωσικό χρέος.

Τι οφείλει

Μέχρι το 2021 η Κυπριακή Δημοκρατία είχε συμφωνήσει να αποπληρώνει το δάνειο σε δύο ετήσιες δόσεις, και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής θα έδινε 710 – 715 εκατ. τον χρόνο. Το επιτόκιο του δανείου είχε μειωθεί το 2013 από 4,5% σε 2,5%. Πλέον, η Κύπρος χρωστάει στη Ρωσία 1,57 δισ. ευρώ από το συνολικό δανεισμό των 2,5 δισ. ευρώ που έλαβε το 2011, αν και το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΓΔΔΧ) της Κυπριακής Δημοκρατίας στα στοιχεία του παρουσιάζει πως οφείλονται 1,87 δισ. ευρώ. Τον προηγούμενο μήνα, τον Μάρτιο του 2019 το κράτος αποπλήρωσε 312,5 εκατ. ευρώ στη Ρωσία, γι’ αυτό προκύπτει και η λογιστική διαφορά.

Βάσει του πλάνου του ΓΔΔΧ το πρόγραμμα αποπληρωμών μέχρι το 2021, της χρονιάς που είχε συμφωνηθεί να αποπληρωθεί το ρωσικό δάνειο στην ολότητά του, είναι το ακόλουθο. Για το 2019 η Κ.Δ. έχει προγραμματίσει να καταβάλει συνολικά 2,2 δισ. δανείων, από τα οποία τα 715 εκατ. αφορούν το ρωσικό δάνειο, 1,38 δισ. ευρώ αφορούν ομόλογα εσωτερικού και 199 εκατ. ευρώ αφορούν ομόλογα εξωτερικού.

Κατά το 2020 οι πληρωμές των δανείων μειώνονται ολίγον τι σύμφωνα με το πλάνο, στα 2,02 δισ. ευρώ, που χωρίζονται σε 458 εκατ. για ομόλογα εξωτερικού, 820 εκατ. σε ομόλογα εσωτερικού και 710 εκατ. ευρώ για το ρωσικό δάνειο.

Τα στοιχεία του Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δείχνουν ότι το 2021 τα δάνεια θα κυμανθούν συνολικά στο 1,74 δισ. ευρώ. Το ρωσικό δάνειο στα 714 εκατ. ευρώ, ενώ για τα ομόλογα εξωτερικού δεν θα κατατεθούν χρήματα. Στα ομόλογα εσωτερικού θα δοθούν 861 εκατ. ευρώ, ενώ 168 εκατ. ευρώ θα πάνε για αποπληρωμή δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕΜΣ).

Συνολικά φαίνεται από τους σχετικούς πίνακες πως η Κύπρος χρωστάει 20,8 δισ. ευρώ που θα πρέπει να αποπληρώσει μέχρι και μετά το 2035.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση