ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Την Τρίτη με 15ετές στις αγορές η Κύπρος

Βάζει πλώρη για το μεγαλύτερο ομόλογο που έχει εκδώσει ποτέ η Δημοκρατία ώστε να αντλήσει 1 δισ.

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Ποσό ενός δισεκατομμυρίου ευρώ αναμένεται να αντλήσει την Τρίτη η Κύπρος μέσω ευρωπαϊκού ομολόγου EMTN δεκαπενταετούς (15) διαρκείας. Από τα Roadshows στα οποία προχώρησε η κυπριακή αποστολή την προηγούμενη Δευτέρα και διήρκησαν μέχρι και την Τετάρτη βγήκε άσπρος καπνός και έτσι η Κύπρος, σήμερα κιόλας, Δευτέρα 18 του μηνός, θα ανακοινώσει την έξοδο στις αγορές. 

Το βιβλίο των προσφορών αναμένεται να ανοίξει την επομένη, δηλαδή την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, αναμένεται να επιβεβαιωθούν -εκτός απροόπτου- οι πληροφορίες της «Κ» που δημοσιεύτηκαν στην προηγούμενη έκδοση για έξοδο της Κύπρου στο τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου με 15ετή δανεισμό. Το επιτόκιο σύμφωνα με αναλυτές υπολογίζεται πως θα κυμανθεί στο 2,90% - 3,00%, ποσοστό που όπως αναφέρουν, θα είναι σίγουρα όχι φθηνό, αλλά τουλάχιστον θα είναι «δίκαιο». Εξάλλου, όπως προσθέτουν στην «Κ», δεν υπάρχουν συγκρίσιμα μεγέθη, αφού δεν έχει βγει ξανά στις αγορές η χώρα με 15ετή δανεισμό. 

Ωστόσο, για να βγει η Κύπρος με 15ετή δανεισμό στις αγορές, οι ίδιοι αναλυτές σημειώνουν ότι οι επενδυτές την αξιολογούν πλέον με περισσότερη εμπιστοσύνη. «Είναι η κατάλληλη περίοδος για να βγει η Κύπρος στις αγορές, πριν από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια περίοδο που κανείς δεν γνωρίζει πώς θα επηρεάσει τις ευρωπαϊκές –κυρίως– αγορές. Πλέον τρεις Οίκοι Αξιολόγησης την έχουν εντός επενδυτικής βαθμίδας, ενώ θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως και ο Οίκος Moody’s στα τέλη Μαρτίου θα τη φέρει στην επενδυτική βαθμίδα», κατέληξαν. 

Μετά την κρίση στοίχημα 

Η Κύπρος αναζητάει τον 15ετή μακροπρόθεσμο δανεισμό, διότι ταιριάζει με τις ανάγκες των αποπληρωμών που έχει προγραμματίσει το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της, αλλά και θα εκπληρώσει και ένα προσωπικό στοίχημα του Γραφείου, να εκδώσει ένα ομόλογο τόσο μεγάλης διάρκειας. Σημειώνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει βαθμό πιστοληπτικής ικανότητας Ba2 (σταθερή)/ BBB- (σταθερή)/ BBΒ- (σταθερή)/ BBΒ(L) (σταθερή) από τους οίκους Moody’s / S&P / Fitch / DBRS. Παράλληλα, από τα τέλη Σεπτεμβρίου όταν και μπήκε στην επενδυτική βαθμίδα, τα κυπριακά κυβερνητικά χρεόγραφα έχουν καταστεί και πάλι αποδεκτά ως εξασφάλιση για τις πιστοδοτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος. Παράλληλα, έχουν καταστεί και πάλι επιλέξιμα στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού του δημόσιου τομέα στις δευτερογενείς αγορές από το Ευρωσύστημα (Public Sector Purchase Programme – PSPP). 

Στο παρασκήνιο 

Στα«Roadshows» που ολοκλήρωσε με επιτυχία η κυπριακή αποστολή σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη, Μιλάνο και Παρίσι υπήρξε ικανοποιητικό ενδιαφέρον. Όπως πληροφορήθηκε η «Κ», μπορεί να μην ήταν «γεμάτες» όλες οι διαθέσιμες καρέκλες, ωστόσο η Κύπρος έχει κάνει αισθητή την ύπαρξή της στο επενδυτικό κοινό. Εκείνο που μεταφέρθηκε στην εφημερίδα ήταν πως το εύρος των επενδυτών που βλέπουν την Κύπρο έχει διευρυνθεί και «βρίσκεται στον χάρτη» των μεγάλων επενδυτικών ταμείων που δείχνουν ενδιαφέρον σε ευρωπαϊκές χώρες. «Μπορεί οι επενδυτές να γνώρισαν την Κύπρο για τους λάθος λόγους το 2013, ωστόσο εκείνο που σημειώνεται είναι ότι βρίσκεται στις επενδυτικές επιλογές τους. Είναι μια χώρα που έχει επενδυτικές ευκαιρίες, με ελεγχόμενο και μειωμένο ρίσκο γι’ αυτούς», σχολίασαν. 

Στην κανονικότητα 

Από τη στιγμή που βγήκε από το πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής η Κύπρος τον Μάρτιο του 2016, έχει προχωρήσει σε τρία ομόλογα. Τον Ιούλιο του 2016 εξέδωσε ΕΜΤΝ επταετούς διάρκειας αντλώντας 1 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,75%. Στη συνέχεια προχώρησε και σε άλλο 7ετές, στις 20 Ιουνίου 2017, αντλώντας 850 εκατ. με επιτόκιο στο 2,75%. Τον Σεπτέμβριο του 2018, μόλις τέσσερις ημέρες μετά τη μετάβασή της στην επενδυτική βαθμίδα προχώρησε σε 10ετές, αντλώντας 1,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2,4%. Η έκδοση του 15ετούς ομολόγου φέρνει άρωμα κανονικότητας στη χώρα, παρά τις δυσκολίες που συνεχίζει να αντιμετωπίζει ή την ανάγκη να αφήσει όποιες κακές πρακτικές του παρελθόντος. Το 2,90% - 3,00% θα είναι μια τρανή απόδειξη πως για να μπορέσει η χώρα να φέρει «καλούς» επενδυτές θα πρέπει να πληρώσει και τα ανάλογα. Με το 15ετές πλέον θα ποντάρει σε καλής ποιότητας χαρτοφυλάκια, δηλαδή τους μακροπρόθεσμους επενδυτές. Αρκεί να δούμε αν και για το 15ετές της Κύπρου θα συνεχίσει η μεγάλη ζήτηση, εφάμιλλη με αυτές που επετεύχθησαν σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη από την αρχή του 2019, καλύπτοντας κατά πέντε φορές περισσότερο τη ζήτηση των χρημάτων που αναζητούσαν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση