ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

To Brexit θα φέρει δασμούς στις εξαγωγές, προειδοποιεί η Τράπεζα της Αγγλίας

O Μαρκ Κάρνεϊ τόνισε ότι το άρθρο 24 της Gatt ισχύει αν υπάρχει συμφωνία

Kathimerini.gr

Οι βρετανικές επιχειρήσεις θα πληγούν αμέσως με αυτόματη επιβολή δασμών στις εξαγωγές τους προς την Ευρωπαϊκή Ενωση στην περίπτωση αποχώρησης της Βρετανίας χωρίς συμφωνία, προειδοποίησε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ, αντικρούοντας τον αντίθετο ισχυρισμό του Μπόρις Τζόνσον, που είναι ο επικρατέστερος επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο υποψήφιος για την ηγεσία των Συντηρητικών είχε δηλώσει ότι δεν θα πρέπει να καταβάλλουν αναγκαστικά δασμούς οι βρετανικές επιχειρήσεις στην περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία, διότι καλύπτονται από τη γενική συμφωνία για δασμούς και εμπόριο (Gatt) του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Πολλοί ειδικοί σε θέματα εμπορίου έχουν δηλώσει ήδη ότι το άρθρο 24 της συμφωνίας Gatt δεν προβλέπει κάτι τέτοιο αν δεν υπάρχει ανάλογη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Για να υποστηρίξει τα λεγόμενα του, ο Μαρκ Κάρνεϊ επικαλέστηκε δηλώσεις του επικεφαλής του ΠΟΕ αλλά και του Λίαμ Φοξ, Βρετανού πρώην υπουργού Διεθνούς Εμπορίου στην κυβέρνηση Μέι. Μιλώντας στο BBC, ο Κάρνεϊ δήλωσε ότι «(το άρθρο) 24 της Gatt ισχύει αν υπάρχει συμφωνία, όχι αν έχεις αποφασίσει να μην υπάρξει συμφωνία ή αν δεν έχεις καταφέρει να επιτύχεις συμφωνία». Στην περίπτωση μη συμφωνίας, η Ε.Ε. είναι αναγκασμένη να αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές από τη Βρετανία, είπε ο Κάρνεϊ.

«Η μη συμφωνία με την Ε.Ε. σημαίνει ότι θα υπάρξουν αυτόματα δασμοί, διότι οι Ευρωπαίοι είναι αναγκασμένοι να εφαρμόσουν σε εμάς τους ίδιους τους κανόνες που εφαρμόσουν σε όλους τους υπόλοιπους. Αν αποφάσιζαν να μην επιβάλλουν δασμούς, θα έπρεπε επίσης να μειώσουν τους δασμούς με τις ΗΠΑ, με τον υπόλοιπο κόσμο». Σαν να μην έφθαναν αυτά, ο Κάρνεϊ είπε επίσης ότι περίπου 150.000 βρετανικές επιχειρήσεις δεν είναι έτοιμες από γραφειοκρατικής άποψης να εξάγουν στην Ε.Ε. στην περίπτωση εξόδου της Βρετανίας από την Ενωση χωρίς συμφωνία. Εξίσου ανησυχητική είναι η κατάσταση όσον αφορά και τις εισαγωγές από την Ε.Ε. στη Βρετανία. Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας είπε ότι ο βαθμός προετοιμασίας των επιχειρήσεων είναι «εξαιρετικά βραχυπρόθεσμος» και έχει πάρει τη μορφή συσσώρευσης πρώτων υλών και αγαθών. Ομως αυτά θα καλύψουν μόνο τις ανάγκες «εβδομάδων», τόνισε ο Κάρνεϊ αναφερόμενος ειδικότερα στη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία. «Μη συμφωνία σημαίνει μη συμφωνία. Σημαίνει ότι θα υπάρξει σημαντική αλλαγή στην εμπορική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση». Η Βρετανία καλύπτει περισσότερο από το 40% των εισαγωγών της με προϊόντα από την Ε.Ε., ενώ η Ε.Ε. καλύπτει περίπου το 13% των αναγκών της με εισαγωγές από τη Βρετανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση