ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το dress code στο γραφείο δεν είναι το ίδιο με πριν την πανδημία

Η πανδημία επιτάχυνε ένα φαινόμενο που είχε προβλέψει ο σχεδιαστής Tom Ford σε μια συνέντευξη του 1999.

Money Review

Το 2020 ήρθαν τα πάνω- κάτω σε όλο τον πλανήτη, και η βιομηχανία της μόδας, δεν γλίτωσε από τη σύγχυση. Τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, ανάγκασαν όλο τον κόσμο να αλλάξει ριζικά τις συνήθειες και τις ανάγκες του.

Μετά από μήνες συσκέψεων μέσω βιντεοκλήσεων, όπου από πάνω φορούσαν κανονικά ρούχα και από κάτω τις πυτζάμες τους, οι εργαζόμενοι, πρέπει τώρα να επιστρέψουν στο γραφείο -αν δεν το έχουν κάνει ήδη- και αυτή η νοοτροπία περί χαλαρής ενδυμασίας, αναμένεται να τους συνοδεύσει.

Αλλά δεν έχουν επηρεαστεί μόνο όσοι εργάζονται σε εταιρείες και οργανισμούς. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι πέρυσι, κατά τη συνάντηση των G7 στη Γερμανία, οι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου φωτογραφήθηκαν χωρίς γραβάτες για πρώτη φορά στην 40χρονη ιστορία αυτών των συνόδων κορυφής.

Οι New York Times δημοσίευσαν ένα άρθρο για την ενδυμασία στη Γερουσία των ΗΠΑ, όπου δεν είναι πλέον παράξενο να βλέπει κανείς κάποιον να φοράει φούτερ.

Η πανδημία επιτάχυνε ένα φαινόμενο που είχε προβλέψει ο σχεδιαστής Tom Ford σε μια συνέντευξη του 1999. «Περνάμε τόσο πολύ χρόνο δουλεύοντας μπροστά σε έναν υπολογιστή αυτές τις μέρες… Εννοώ, θα μπορούσαμε να είμαστε με τα εσώρουχα και το μπλουζάκι μας. Ποιός νοιάζεται; Ποιος θα μας δει άλλωστε;»

Ο θάνατος της στολής-πανοπλίας

«Η πανδημία ήταν μια εποχή που όλοι αρχίσαμε να κάνουμε στον εαυτό μας ερωτήσεις όπως: Τι θέλω πραγματικά να κάνω στη ζωή μου; Πώς θέλω να δουλέψω; Και ξέρετε τι; Η μόδα είναι πάντα μια αντανάκλαση της κοινωνίας, επομένως αλλάζει επίσης», δήλωσε ο Manuel García, ιδρυτής της εταιρείας ανδρικής μόδας García Madrid. «Ο τρόπος που ντυνόμαστε και ο τρόπος που θέλουμε να παρουσιαζόμαστε στους άλλους έχει αλλάξει. Εξελισσόμαστε προς ένα πιο χαλαρό καθημερινό στυλ μόδας, με μια πινελιά φινέτσας για βραδιές και ειδικές εκδηλώσεις», πρόσθεσε σύμφωνα με την el pais.

Ο συνδυασμός κοστουμιού και γραβάτας υπέφερε περισσότερο από τη στροφή προς τα άνετα και χαλαρά ρούχα. Για δεκαετίες, ήταν σύμβολο μιας σοβαρής εικόνας στο χώρο εργασίας. Παρότι ορισμένα περιβάλλοντα είχαν ήδη απορρίψει την συγκεκριμένη ενδυμασία, η πανδημία την έσπρωξε στη λήθη. Ο σύμβουλος ποιότητας τροφίμων Carlos Rey είπε: «Όταν ξεκίνησα, μας είπαν ότι τα κοστούμια ήταν η πανοπλία ενός συμβούλου». Αλλά η προστατευτική στολή που έδινε έναν αέρα απόμακρης σοβαρότητας εξαφανίστηκε οριστικά κατά τη διάρκεια των περιορισμών στο σπίτι.

Ένα νέο περιβάλλον γραφείου

Σε περιόδους αλλαγής, συχνά δημιουργείται σύγχυση. Πριν από δεκαετίες, το ντύσιμο για τη δουλειά ήταν τόσο εύκολο όσο το να συνδυάσει κανείς μια γραβάτα με ένα κοστούμι. Σήμερα, υπάρχουν πολλές περισσότερες επιλογές. Πού είναι η γραμμή μεταξύ αποδεκτού και υπερβολικά περιστασιακού;

Η άνοδος του streetwear, που συνδέεται στενά με την αστική πολυτέλεια, γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής σε μια εποχή όπου επιτυχημένες επιχειρηματικές φιγούρες όπως ο Mark Zuckerberg και ο Elon Musk έχουν δείξει πως επηρεάζουν τους παγκόσμιους καταναλωτές φορώντας απλά τα περιορισμένης έκδοσης αθλητικά παπούτσια τους στο γραφείο. «Το να είσαι καλοντυμένος δεν σημαίνει πια να φοράς κοστούμι», είπε η María Payá, ειδικός στα ανδρικά ρούχα στο κατάστημα WOW Concept στη Μαδρίτη.

Ωστόσο παρά τις αλλαγές, τα επιχειρηματικά περιβάλλοντα στην Ευρώπη δεν προσφέρουν την ίδια στυλιστική ελευθερία με το Silicon Valley στην Καλιφόρνια. Ορισμένα ρούχα εξακολουθούν να είναι ταμπού. Το να φοράει κανείς σορτς στο γραφείο για παράδειγμα, είναι απαγορευτικό στα περισσότερα μέρη.

Μία συντάκτρια του βρετανικού περιοδικού ICON θυμάται ότι την επέπληξαν σε προηγούμενη δουλειά επειδή φορούσε σορτς. «Ένα από τα αφεντικά μου, μου είπε: Ε, ο πρόεδρος θα τρελαθεί αν σε δει με αυτό το σορτς. Επειδή ήμουν νέα, δεν είχα ιδέα, αλλά είχε απόλυτο δίκιο. Συνήθως μαθαίνεις για τον ενδυματολογικό κώδικα ενός μέρους μέσω δοκιμής και λάθους, και μερικές φορές με μία αποδοκιμασία».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση