
Kathimerini.gr
Οι πρόσφατες ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας έπληξαν και αρκετές εταιρείες και τράπεζες στην Κίνα, προκαλώντας την αντίδραση του Πεκίνου, που διαμαρτυρήθηκε και απείλησε με απάντηση προκειμένου να διασφαλίσει και να προστατεύσει τις δικές του επιχειρήσεις.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση επέβαλε την Παρασκευή κυρώσεις σε δύο κινεζικές τράπεζες και πέντε εταιρείες που εδρεύουν στην Κίνα, στο πλαίσιο του νέου γύρου κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία.
Σε απάντησή του τη Δευτέρα, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι οι κυρώσεις «έβλαψαν σοβαρά τις εμπορικές, οικονομικές και χρηματοπιστωτικές σχέσεις» και ότι θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να «διασφαλίσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των κινεζικών επιχειρήσεων και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων». Είναι η πρώτη φορά που κινεζικές τράπεζες προστίθενται στον ευρωπαϊκό κατάλογο κυρώσεων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022. Οι τράπεζες στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις είναι η Heihe Rural Commercial Bank και η Heilongjiang Suifenhe Rural Commercial Bank, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η αιτιολογία των κυρώσεων είναι ότι παρείχαν υπηρεσίες κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με την Ε.Ε.
Η Ε.Ε. είχε προτείνει νωρίτερα την προσθήκη τους σε έναν κατάλογο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που φέρονται να έχουν βοηθήσει τη Μόσχα «με την επεξεργασία συναλλαγών ή την παροχή χρηματοδότησης εξαγωγών για εμπορικές πράξεις» που παρακάμπτουν τις κυρώσεις της Ε.Ε., όπως είχε μεταδώσει το Bloomberg News τον περασμένο μήνα.
Η Κίνα είχε και τότε διαμαρτυρηθεί, με τον εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιάν να δηλώνει τον Ιούνιο ότι «οι κανονικές ανταλλαγές και η συνεργασία μεταξύ κινεζικών και ρωσικών εταιρειών συνάδουν με τους κανόνες του ΠΟΕ και τις αρχές της αγοράς. Δεν στοχεύουν σε κανένα τρίτο μέρος και δεν θα πρέπει να διαταραχθούν ή να επηρεαστούν».
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι υποσχέθηκε αντίποινα σε περίπτωση εισαγωγής των τραπεζών στο χρηματιστήριο, σύμφωνα με τη South China Morning Post, η οποία ανέφερε επίσης ότι ο Κινέζος πρεσβευτής στην Ε.Ε. είχε ασκήσει πιέσεις για να σταματήσει η εισαγωγή στο χρηματιστήριο. Οι στενοί δεσμοί της Κίνας με τη Ρωσία ήταν εξάλλου η αιτία για παρόμοιες κυρώσεις στις τράπεζές της από τις ΗΠΑ στο παρελθόν, γεγονός που τις ώθησε να επανεκτιμήσουν τις επιχειρήσεις και τους πελάτες τους. Ορισμένες από τις κρατικές της τράπεζες αυστηροποίησαν τους περιορισμούς στη χρηματοδότηση προς Ρώσους πελάτες στις αρχές του περασμένου έτους, αφού οι ΗΠΑ επέτρεψαν δευτερογενείς κυρώσεις σε υπερπόντιες χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις που βοηθούν την πολεμική προσπάθεια της Μόσχας στην Ουκρανία.
Τον Φεβρουάριο του 2022, η Industrial & Commercial Bank of China και η Bank of China προχώρησαν στον περιορισμό της χρηματοδότησης για ρωσικά εμπορεύματα. Οι μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες της χώρας έχουν επίσης ιστορικό συμμόρφωσης με προηγούμενες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν και της Βόρειας Κορέας για να μη χάσουν την πρόσβαση στο σύστημα εκκαθάρισης του δολαρίου ΗΠΑ.