ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χαμηλότερο το κόστος δανεισμού στην Τουρκία

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 300 μονάδες βάσης από το 19,75% στο 16,75%

Kathimerini.gr

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 300 μονάδες βάσης από το 19,75% στο 16,75%, ενισχύοντας σενάρια που θέλουν το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να στηρίζει την ανάπτυξη της χώρας στο φθηνό κόστος δανεισμού. Προ ενός έτους, ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι τα υψηλά επιτόκια είναι «μητέρα όλων των δεινών». Εκτοτε ενέτεινε τις πιέσεις για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός κινείται εδώ και καιρό σε διψήφια ποσοστά, με αποκορύφωμα το 25,24% που καταγράφηκε τον Οκτώβριο του 2018.

Ομως, η υποχώρηση του πληθωρισμού στο 15,01% τον Αύγουστο, φθάνοντας στο χαμηλό 15μήνου, θεωρήθηκε πως δικαιώνει μια νέα μείωση του βασικού επιτοκίου μετά αυτήν που αποφασίστηκε τον Ιούλιο από το 24% στο 19,75%. Είχε ήδη αντικατασταθεί ο Μουράτ Τσετίνκαγια από τον Μουράτ Ουισάλ στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας κατόπιν πιέσεων της Αγκυρας, με την αλλαγή της διοίκησης να ενισχύει σενάρια για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Χθες, πλην της νέας μείωσης του βασικού επιτοκίου, η κεντρική τράπεζα προέβλεψε πως ο πληθωρισμός θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι προβλέπονταν αρχικά μέχρι τα τέλη του έτους. «Σε αυτή τη φάση, η νομισματική πολιτική είναι, κατά ένα μεγάλο μέρος, συγχρονισμένη με τις τάσεις αποπληθωρισμού», αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας.

Προ ημερών, ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος είχε σκιαγραφήσει τις κινήσεις της κεντρικής τράπεζας. Είπε πως το βασικό επιτόκιο θα μειωθεί σε μονοψήφια ποσοστά και μετά θα ακολουθήσει ο πληθωρισμός, θεωρώντας πως το υψηλό κόστος δανεισμού προκαλεί αντί να συγκρατεί την αύξηση των τιμών, μια πεποίθηση που δεν έχει τεκμηριωθεί ποτέ αλλά πάει κόντρα στα δεδομένα της οικονομίας. Αντίθετα, τα υψηλά επιτόκια χρησιμοποιούνται για να αναχαιτιστεί η άνοδος των τιμών αλλά, όπως προαναφέραμε, είναι ανεπιθύμητα από τον Ερντογάν σε μια δύσκολη περίοδο για τον ίδιο και την οικονομία.

Η δημοτικότητα του Τούρκου προέδρου έχει κλονιστεί και το κόμμα του ΑΚΡ καταποντίστηκε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, χάνοντας στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Παράλληλα, η οικονομική δραστηριότητα στη γειτονική χώρα υποχωρεί από το δ΄ τρίμηνο του 2018. Αν και η ανάπτυξη αποδυναμώθηκε μόνον κατά 1,5% εν μέσω του β΄ τριμήνου του 2019 από το 2,4% το προηγούμενο, «η οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε ευάλωτο σημείο», όπως δήλωσε πρόσφατα στο Reuters ο Μουαμέρ Κομουρτζόγλου, οικονομολόγος στην επενδυτική εταιρεία Is Yatirim.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση