ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χρονιά συρρίκνωσης της οικονομίας το 2020 και για την πλούσια Ελβετία

Η χειρότερη περίοδος για τη χώρα ήταν εκείνη του β΄ τριμήνου, όταν κατέγραψε ύφεση 8,2%.

Kathimerini.gr

Σε ύφεση διολίσθησε το περασμένο έτος και η πλούσια και ευημερούσα Ελβετία, αν και η συρρίκνωση του ΑΕΠ της ήταν μικρή συγκριτικά με τα δραματικά μεγέθη που κατεγράφησαν στην Ε.Ε. Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που διεξήγαγε το Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων, η οικονομία της χώρας των Αλπεων κατέγραψε μείωση του ΑΕΠ της κατά 0,7% το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, ενώ συρρικνώνεται εκ νέου κατά περίπου 0,6% στη διάρκεια του τριμήνου που διανύουμε. Τα επίσημα στοιχεία για το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους θα δοθούν στη δημοσιότητα στα τέλη του μήνα.

Η χειρότερη περίοδος για την Ελβετία στη διάρκεια του περασμένου έτους ήταν εκείνη του δευτέρου τριμήνου, όταν η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά 8,2% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, ήταν η χειρότερη ύφεση που έχει γνωρίσει η χώρα από το 1980, οπότε άρχισε η καταγραφή των στοιχείων για το ΑΕΠ της. Το πλήγμα που δέχθηκε από την πανδημία επιδείνωσε, άλλωστε, η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας που περιόρισε δραματικά τη ζήτηση για εισαγόμενα ελβετικά προϊόντα. Γνώρισε, ωστόσο, ημέρες μεγάλης ανάπτυξης ο τομέας των φαρμακοβιομηχανιών της, του οποίου οι πωλήσεις αυξήθηκαν εντυπωσιακά σε αντίθεση με άλλους παραδοσιακά ισχυρούς τομείς, όπως τα ρολόγια της και ο μηχανολογικός εξοπλισμός, που γνώρισαν σημαντική πτώση.

Η Ελβετία έχει επιβάλει γενικότερα πολύ πιο χαλαρά περιοριστικά μέτρα σε σύγκριση με τις περισσότερες γειτονικές χώρες. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου παραμένουν, όμως, κλειστά εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια και εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας. Όπως ακριβώς και η Ε.Ε., η Ελβετία προχωράει την εμβολιαστική διαδικασία με αργούς ρυθμούς. Οι Αρχές της χώρας έχουν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να παρατείνουν τα περιοριστικά μέτρα μέχρι και τον Μάρτιο καθώς εκφράζουν φόβους για την επικινδυνότητα των πρόσφατων μεταλλάξεων του κορωνοϊού.

Επικαλούμενος, έτσι, τα τελευταία περιοριστικά μέτρα, ο Αλεσάντρο Μπι, οικονομολόγος της ελβετικής τράπεζας UBS Group, αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Δήλωσε, ωστόσο, ότι παραμένει «αισιόδοξος πως η οικονομία θα αναπτύξει ταχύτητα από το δεύτερο τρίμηνο και μετά». Όπως ανέφεραν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη σχετική δημοσκόπηση, για το σύνολο του περασμένου έτους εκτιμάται ότι η οικονομία της Ελβετίας σημείωσε τη μεγαλύτερη ύφεση που έχει καταγράψει από τη δεκαετία του 1970, αν και πολύ μικρότερη από την αντίστοιχη άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Επιπλέον, η ανεργία αυξήθηκε μεν, αλλά η αύξηση ήταν επίσης περιορισμένη σε σύγκριση με άλλες χώρες σε μεγάλο βαθμό χάρη στα προγράμματα επιδότησης μισθών που επιστράτευσε η κυβέρνηση της Βέρνης. Αναμένεται, άλλωστε, πως την επόμενη εβδομάδα η ελβετική κυβέρνηση θα ανακοινώσει περαιτέρω μέτρα στήριξης όσων επιχειρήσεων έχουν πληγεί από τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας. Από την πλευρά του, πάντως, ο Τόμας Τζόρνταν, διοικητής της Τράπεζας της Ελβετίας, έχει καταστήσει σαφές ότι η δυναμική ανάπτυξης της ελβετικής οικονομίας θα παραμείνει αποδυναμωμένη μέσα στους επόμενους μήνες. Προεξοφλεί, άλλωστε, πως η οικονομία δεν πρόκειται να επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδά της πριν από το επόμενο έτος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση