ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ζ.Αιμιλιανίδου: Δεν μπορούν να υπάρχουν μισθοί 500 και 800 ευρώ

Στόχος είναι να γίνει εισαγωγή αξιοπρεπών απολαβών στην Κύπρο - Τα οφέλη για επιχειρήσεις θα είναι πέρα από ορατά

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

«Απώτερος σκοπός της θέσπισης του εθνικού κατώτατου μισθού είναι η εισαγωγή αξιοπρεπών μισθών και δεν μπορεί να υπάρχουν μισθοί των 500 και 800 ευρώ», ανέφερε η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών στο πλαίσιο παρουσίασης του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Εργασίας για το 2022, τόνισε πως τα οφέλη από τη θέσπιση του Εθνικού κατώτατου μισθού στην Κύπρο που βρίσκεται σε διαδικασία καθορισμού του, θα είναι πολλά. Όπως είπε χαρακτηριστικά στην Επιτροπή, «δεν γίνεται να υπάρχουν μισθοί πεντακοσίων (500) και οκτακοσίων (800) ευρώ, άρα και ένας κατώτατος μισθός βοηθά στο να γνωρίζουμε ότι δεν θα μπορεί κανένας να παίρνει κάτω από αυτό το ποσό που θα καθοριστεί».

Παράλληλα, η κ. Υπουργός τόνισε πως με την θέσπιση ενός κατώτατου μισθού στην Κύπρο ενδυναμώνονται και οι συλλογικές συμβάσεις και δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία πως ο εθνικός κατώτατος μισθός υποκαθιστά τις συλλογικές συμβάσεις. «Είναι το μίνιμουμ που μπορεί να υπάρχει ως μισθός για κάποια επαγγέλματα. Από εκεί και πέρα, οι συλλογικές συμβάσεις είναι το βασικό στοιχείο το οποίο υπάρχει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η κ. Υπουργός σχολίασε πως με την θέσπιση του κατώτατου πως, δεν θα μπορούν να δίνονται συμπληρώματα για χαμηλούς μισθούς και είναι ένα από τα πρακτικά αποτελέσματα. «Σε όλες τις χώρες που έχει εφαρμοστεί εθνικός κατώτατος μισθός δεν επηρεάζει τις επιχειρήσεις, και δεν υπάρχει καμία μελέτη, σε καμία χώρα πως αυξήθηκε η ανεργία. Αντιθέτως, τα οφέλη για τις επιχειρήσεις είναι πέρα από ορατά», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με το ποσό του εθνικού κατώτατου που θα οριστεί ανάφερε ότι, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί ο κοινωνικός διάλογος και ότι είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση που θα πρέπει να έχει τη συναίνεση των κοινωνικών εταίρων. Απαραίτητος όρος δε, να υπάρχει ο μηχανισμός που θα αναθεωρεί τον Εθνικό κατώτατο.
Αναφορικά με το χάσμα των αμοιβών, η κ. Αιμιλιανίδου, είπε πως, ήταν το 2012 στο 15,6%, σήμερα είναι στο 10,4% και ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 10,4%. «Είμαστε κάτω από το μέσο όρο από ότι αντιλαμβάνεστε», σχολίασε.
Προϋπολογισμός 2022

Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας για το 2022, ανέρχεται 625 εκατ. ευρώ το 2022, στα 649 εκατ. το 2023, στα 666,5 εκατ. το 2024, ενώ ο Προϋπολογισμός του 2021 ανήλθε 623 εκατ. ευρώ.

Η Υπουργός υπογράμμισε πως, το 94% του συνολικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Εργασίας και του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων αφορούν κοινωνικές παροχές, το 4% μισθοί και 2% οι λειτουργικές δαπάνες. «Το κράτος πρόνοιας συνεχίζει και ενισχύεται», κατέληξε. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση