
Του Αντρέα Κημήτρη
«Επιδεικνύεται αδικαιολόγητη ανοχή από τον Πρόεδρο και την κυβέρνηση για πολιτικά θέματα που συνδέονται με το ΕΛΑΜ», δηλώνει στην «Κ» ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης. Επισημαίνει ότι το ΔΗΚΟ έχει κόστος από την παρουσία του στην κυβέρνηση, όπως και τα άλλα κόμματα που τη στηρίζουν, και αυτό φαίνεται από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των δημοσκοπήσεων. Αναφέρει ότι η παραμονή ή μη του ΔΗΚΟ στην κυβέρνηση πρέπει να αξιολογείται κάθε μέρα. Σχολιάζοντας το πολιτικό σκηνικό, ο κ. Παντελίδης υποστηρίζει ότι το ΔΗΚΟ πρέπει να αναζητήσει πολιτικές συνεργασίες με τα υπόλοιπα κόμματα του Κέντρου και τον ΔΗΣΥ, καθώς, όπως λέει, η απόσταση με το ΑΚΕΛ έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια σε μια σειρά από θέματα. Ερωτηθείς αν ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης παραμένει εν δυνάμει σύμμαχος του ΔΗΚΟ ή είναι πλέον πολιτικός αντίπαλος, ο Χρύσης Παντελίδης τονίζει ότι ο κ. Μιχαηλίδης επέλεξε να καταστεί πολιτικός αντίπαλος από τη στιγμή που ίδρυσε κόμμα.
–Πρόσφατα αντιδράσατε δημόσια στη δήλωση του προέδρου Χριστοδουλίδη για ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των ευρωβουλευτών, χωρίς όμως να κάνει αναφορά στους λανθασμένους χειρισμούς του ΕΛΑΜ, μετά το φιάσκο στην Ευρωβουλή με το ψήφισμα για καταδίκη της παράνομης επίσκεψης Ερντογάν στα κατεχόμενα. Τι σας ενόχλησε;
–Η στάση του ΕΛΑΜ προκάλεσε ζημιά στην Κύπρο. Και όταν μια πολιτική δύναμη φέρεται ανεύθυνα, αναμένω από την κυβέρνηση να αντιδρά, ώστε να διαχωρίζει τη θέση της από επιπόλαιες και επικίνδυνες ενέργειες που εκθέτουν τη χώρα. Και, ασφαλώς, να καυτηριάζει αυτές τις ενέργειες.
–Πιστεύετε ότι αυτή η στάση του Προέδρου έχει πολιτικές προεκτάσεις;
–Εάν αυτή η στάση του Προέδρου είναι συνειδητή επιλογή, τότε πρέπει ο ίδιος να απαντήσει, αν υπάρχουν πολιτικές προεκτάσεις. Κατά την εκτίμησή μου, επιδεικνύεται αδικαιολόγητη ανοχή από τον Πρόεδρο και την κυβέρνηση για πολιτικά θέματα που συνδέονται με το ΕΛΑΜ και αυτό αδικεί όχι μόνο το Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά όλες τις υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις του τόπου.
–Σε ποιες άλλες περιπτώσεις επέδειξε ανοχή ο Πρόεδρος στο ΕΛΑΜ;
–Πέραν της πιο πρόσφατης ζημιάς που προκάλεσε το ΕΛΑΜ στην Κύπρο στο Ευρωκοινοβούλιο, υπήρξαν περιπτώσεις αδικαιολόγητων επιθέσεων του ΕΛΑΜ σε υπουργούς και υφυπουργούς, για διάφορα θέματα, στις οποίες η κυβέρνηση απέφυγε να αμυνθεί.
–Το ΔΗΚΟ έχει ευθύνη για το σημείο που βρίσκεται το ΕΛΑΜ σήμερα;
–Έχουμε μερίδιο ευθύνης, όπως και άλλα κόμματα και άλλοι θεσμοί όπως τα ΜΜΕ. Δεν αναδείξαμε εγκαίρως το πόσο δημαγωγικές, λαϊκίστικες και επικίνδυνες για την οικονομία και τη σταθερότητα είναι οι θέσεις του ΕΛΑΜ. Περιοριστήκαμε μόνο στο ότι είναι ακραίοι, ενώ το εξίσου αρνητικό χαρακτηριστικό των θέσεών τους είναι ότι θα οδηγήσουν την Κύπρο στη χρεοκοπία, στην απομόνωση και στην αστάθεια.
–Πάντως, γίνεται και η ερμηνεία ότι ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης δεν έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με το ΕΛΑΜ, όχι τυχαία. Ίσως, μεταξύ άλλων, υπολογίζει σε κάποιου είδους συνεργασία.
–Δεν θέλω να πιστέψω ότι ο Προέδρος υπολογίζει σε κάτι τέτοιο. Θεωρώ ότι ένας τέτοιος υπολογισμός θα ενοχλούσε τη μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας, γιατί το ΕΛΑΜ πολιτεύεται με δημαγωγικούς, λαϊκίστικους και εθνικιστικούς όρους, δεν σκέφτεται το δημόσιο συμφέρον και θέλει να υπάρχουν προβλήματα ώστε να εκμεταλλεύεται τον θυμό της κοινωνίας.
–Ο ρυθμιστικός ρόλος του ΔΗΚΟ στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές απειλείται και από το ΕΛΑΜ. Άρα έχει σημασία η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
–Η ενδεχόμενη άνοδος του ΕΛΑΜ και των άλλων δημαγωγικών και λαϊκίστικων κομμάτων, δεν απειλεί μόνο τον ρυθμιστικό ρόλο του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά απειλεί τη σταθερότητα της χώρας. Γι’ αυτό και τονίζω ότι στις βουλευτικές εκλογές του 2026, τα διλήμματα είναι σοβαρότητα ή ανευθυνότητα, είναι ορθολογισμός ή δημαγωγία, σταθερότητα ή αστάθεια. Αυτά πρέπει να γίνουν κατανοητά από όλους και όλες.
–Από το ΔΗΚΟ σάς είπαν κάτι για την αντίδρασή σας;
–Αρκετός κόσμος και στελέχη του κόμματος επικοινώνησαν επικροτώντας τη στάση μου, γιατί ένιωσαν ότι αδικήθηκε το Δημοκρατικό Κόμμα.
–Τα συζητήσατε αυτά με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη;
–Όχι, δεν είχα τέτοια δυνατότητα.
–Πώς θα αξιολογούσατε την κυβέρνηση μέχρι τώρα;
–Το πρόσημο στο κυβερνητικό έργο είναι θετικό. Όμως, σε επίπεδο λειτουργίας, συντονισμού και συνεννόησης χρειάζεται μεγάλη βελτίωση.
–Θεωρείτε ότι το ΔΗΚΟ επωφελείται από την παρουσία του στην κυβέρνηση ή έχει κόστος;
–Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχει κόστος. Το ίδιο συμβαίνει και με τα άλλα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Άρα, προφανώς, δεν έχουν την πολιτική στήριξη που θα έπρεπε να έχουν από την κυβέρνηση. Το Δημοκρατικό Κόμμα δεν ζητεί οποιαδήποτε προνομιακή μεταχείριση. Αξίζει πολιτικό σεβασμό και ζητεί να μην αδικείται, όπως αδικήθηκε στην περίπτωση της εθνικής ζημιάς που προκλήθηκε από το ΕΛΑΜ στο Ευρωκοινοβούλιο.
–Πού θεωρείτε ότι δεν τύχατε πολιτικού σεβασμού;
–Σε μια σειρά από πολιτικά θέματα θα έπρεπε να υπάρχει καλύτερη συνεργασία. Κυρίως, είναι θέματα που δεν περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα του προέδρου Χριστοδουλίδη και τα οποία προωθούνται από την κυβέρνηση μονομερώς και σε κάποιες περιπτώσεις αιφνιδιαστικά, γεγονός που δυσκολεύει το έργο μας εντός Βουλής ή έρχεται σε αντίθεση με θέσεις μας.
–Η σχέση ΔΗΚΟ-κυβέρνησης φαίνεται να είναι συνεχώς υπό κρίση. Τι θα καθορίσει την παραμονή ή έξοδο του κόμματος από την κυβέρνηση;
–Η αξιολόγηση της θέσης και του ρόλου μας πρέπει να είναι συνεχής. Όμως, δεν είναι εποικοδομητικό να γίνεται μια τέτοια συζήτηση δημοσίως.
–Είναι εγκλωβισμένο το ΔΗΚΟ λόγω της επιλογής Χριστοδουλίδη;
–Το Δημοκρατικό Κόμμα διαχρονικά είναι ο εγγυητής της σταθερότητας στην Κύπρο. Για να πετύχουμε αυτή τη σταθερότητα, λειτουργούμε υπεύθυνα. Όμως, το θέμα δεν είναι αν το Δημοκρατικό Κόμμα είναι εγκλωβισμένο αλλά το να μην εγκλωβιστεί η κοινωνία στη δημαγωγία, τον λαϊκισμό και την ανευθυνότητα.
–Πριν από λίγο καιρό δηλώσατε ότι αν κάποιος θεωρεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να συνεχίσει στο Κυπριακό από εκεί που μείναμε και να αποδεχθεί όσα δεν δέχθηκε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, τότε ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα μας βρει απέναντί του. Είναι μήνυμα στον πρόεδρο Χριστοδουλίδη αυτή η δήλωση;
–Είναι μήνυμα προς όλους. Το πλαίσιο Γκουτέρες είναι στο τραπέζι και θα ήταν αφέλεια αν πιστεύαμε ότι δεν είναι. Όμως, είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης και όχι ενδιάμεση συμφωνία προς υπογραφή. Και επαναλαμβάνω ότι, αν κάποιος περιμένει ότι ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης πρέπει να υπογράψει το πλαίσιο Γκουτέρες ως ενδιάμεση συμφωνία, θα μας βρει απέναντί του.
–Αυτά συνάδουν με όσα λέει δημόσια ο Πρόεδρος;
–Ναι, καθώς ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης αρνείται, ορθώς, να αποδεχθεί το πλαίσιο Γκουτέρες ως ενδιάμεση συμφωνία.
Αναζήτηση πολιτικών συνεργασιών με Κέντρο και ΔΗΣΥΟ Οδυσσέας Μιχαηλίδης επέλεξε να καταστεί πολιτικός αντίπαλος από τη στιγμή που ίδρυσε κόμμα. ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ
–Όπως είναι τα πράγματα σήμερα, με ποιους θεωρείτε ότι είναι πιο κοντά το ΔΗΚΟ για πολιτική συνεργασία; Με τα κόμματα του Κέντρου, τον ΔΗΣΥ ή το ΑΚΕΛ;
–Προσωπική μου άποψη είναι ότι το Δημοκρατικό Κόμμα μπορεί να αναζητήσει πολιτικές συνεργασίες με τα άλλα κόμματα του Κέντρου και με τον ΔΗΣΥ, γιατί με αυτά τα κόμματα υπάρχει συναντίληψη σε σχέση με την ελεύθερη οικονομία, τη λειτουργία της αγοράς, τα χρηματοοικονομικά, τον φιλελευθερισμό, τον ευρωπαϊκό –και κατ’ επέκταση δυτικό– προσανατολισμό της Κύπρου και την προσήλωσή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη. Αυτή η συναντίληψη που περιγράφω επιβεβαιώνεται κάθε βδομάδα στις πλείστες ψηφοφορίες στη Βουλή.
–Υπάρχει κάποια προσέγγιση ΔΗΚΟ-ΔΗΣΥ ενόψει βουλευτικών εκλογών που αποτελεί δείκτη για μετέπειτα πολιτικές συνεργασίες;
–Εξ όσων γνωρίζω, όχι.
–Η απόσταση με το ΑΚΕΛ έχει αυξηθεί σε βαθμό που καθιστά πλέον δύσκολη την πολιτική συνεννόηση και συνεργασία;
–Τα τελευταία χρόνια, ναι. Υπάρχει απόσταση σε μια σειρά από θέματα, όπως είναι η οικονομία, το μεταναστευτικό, η λειτουργία της αγοράς, η προσέλκυση επενδύσεων, τα χρηματοοικονομικά, η εξωτερική πολιτική, οι σχέσεις της Κύπρου με την Ελλάδα και το Ισραήλ, θέματα παιδείας και άλλα.
–Το Κέντρο φαίνεται να είναι σε φάση αναδιοργάνωσης και ενδεχομένως να υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στις εκλογές. Μπορεί το ΔΗΚΟ να συνεχίσει να επενδύει στον ενδιάμεσο χώρο;
–Περισσότερο από ποτέ. Όσο πιο πολύ αυξάνεται η επιρροή των άκρων, της δημαγωγίας και του λαϊκισμού, τόσο πιο απαραίτητο είναι το Κέντρο και το Δημοκρατικό Κόμμα, που είναι διαχρονικά ο εγγυητής της σταθερότητας.
–Συνεπώς, πού βλέπετε το μέλλον του ΔΗΚΟ; Να παραμείνει στο πλευρό Χριστοδουλίδη ή να αναζητήσει άλλες συνεργασίες;
–Η σκέψη μου φτάνει μέχρι τις βουλευτικές εκλογές. Οι συζητήσεις για τις προεδρικές εκλογές μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως μετά τις βουλευτικές. Όσο πιο δυνατό θα είναι το Δημοκρατικό Κόμμα τότε, τόσο πιο άνετα θα μπορεί να σταθεί σε αυτές τις συζητήσεις.
–Άρα μετά τις βουλευτικές θα πρέπει το ΔΗΚΟ να επαναξιολογήσει και τη θέση του στην κυβέρνηση; Αν θα παραμείνει ή όχι;
–Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αξιολογείται κάθε μέρα.
–Αυτή σας η απάντηση δείχνει αλλαγή στάσης του ΔΗΚΟ;
–Αυτή μου η απάντηση λέει και δείχνει την προσωπική μου άποψη.
–Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανακοίνωσε τη δημιουργία Κινήματος που, όπως είπε, τοποθετείται στον χώρο του Κέντρου. Πρόκειται για ένα άτομο που στηρίξατε όσο ήταν στη θέση του γενικού ελεγκτή. Παραμένει εν δυνάμει σύμμαχος ή θεωρείται πλέον πολιτικός αντίπαλος;
–Κατ’ αρχάς, ο ίδιος ο κ. Μιχαηλίδης επέλεξε να καταστεί πολιτικός αντίπαλος από τη στιγμή που ίδρυσε κόμμα. Επιπρόσθετα, οι δηλώσεις του δείχνουν ότι ο ίδιος δεν θεωρεί οποιοδήποτε άλλο κόμμα ως εν δυνάμει σύμμαχό του, καθώς εκφράζεται –άδικα και ισοπεδωτικά κατά την άποψή μου– εναντίον όλων ανεξαιρέτως των υφιστάμενων κομμάτων.
–Το ΔΗΚΟ πάντως έδωσε ήδη το πρώτο δείγμα γραφής με την ανακοίνωσή του για το πρόσφατο περιστατικό, αναφέροντας ότι είναι λυπηρό να υποβαθμίζεται ο δημόσιος λόγος με αυτό τον τρόπο. Και γι’ αυτά κατηγορούσαν τον Οδυσσέα οι άλλοι, όταν εσείς τον υπερασπιζόσασταν. Τώρα που είναι απέναντί σας, τον επικρίνετε κι εσείς.
–Θα το πω όσο πιο απλά γίνεται. Υπερασπιζόμασταν το έργο του κ. Μιχαηλίδη όταν ήταν γενικός ελεγκτής, διότι ήταν τεκμηριωμένο, με στοιχεία και ευρήματα που καταγράφονται στις εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Επικρίναμε την προχτεσινή δήλωσή του, ως κομματάρχη, επειδή ήταν ατεκμηρίωτη, στη βάση φήμης και ισοπεδωτική.
–Στις βουλευτικές εκλογές ποιος πρέπει να είναι ο στόχος του ΔΗΚΟ;
–Η διατήρηση του πρωταγωνιστικού ρόλου του στον χώρο του Κέντρου και του ρυθμιστικού ρόλου του στην πολιτική ζωή της Κύπρου.
–Τι ποσοστό περίπου διασφαλίζει αυτό τον ρόλο;
–Δύσκολο να προσδιοριστεί. Αυτό θα εξαρτηθεί και από τα ποσοστά των υπολοίπων.
–Δεν φαίνονται όμως πολύ καλά τα πράγματα στις δημοσκοπήσεις.
–Έχουμε έναν ολόκληρο χρόνο εκστρατείας μπροστά μας και θα τα καταφέρουμε.
–Είστε αισιόδοξος για επανεκλογή;
–Ναι. Με θεμέλιο το έργο αυτής της πρώτης κοινοβουλευτικής μου θητείας και την καθημερινή, σκληρή δουλειά μου ως βουλευτή πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
–Σας ενδιαφέρει η ηγεσία του ΔΗΚΟ;
–Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει ηγέτη, τον οποίο στηρίζω απόλυτα.