ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λακκοτρύπης: Μόνο με γεώτρηση θα ξέρουμε αν υπάρχει φυσικό αέριο

Ο Υπ. Ενέργειας μίλησε για τις προοπτικές των ερευνών ΦΑ στην ΑΟΖ και τις διεθνής σχέσεις

O υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης παρευρέθηκε το βράδυ της Τετάρτης σε δημόσια συζήτηση στη Λέσχη βιβλίου «Το Υφαντουργείο», με βασικό θέμα τις έρευνες για την ανεύρεση υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ και οι προοπτικές εκμετάλλευσης τους.

Ο κ. Λακκοτρύπης απαντώντας σε ερώτηση από το κοινό σχετικά με τον τρίτο γύρο αδειδότησης και αν υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στα τρία τεμάχια απάντησε κάθετα και κατηγορηματικά «όχι» και εξήγησε πως μέχρι στιγμής «υπάρχουν ενδείξεις από αποτυχημένες και επιτυχημένες γεωτρήσεις. Αν δεν φτάσουμε σε βάθος 5-6 χιλιάδων μέτρων δεν μπορούμε να ξέρουμε αν έχει αέριο». Συνέχισε λέγοντας πως «μέχρι τώρα ψάχναμε για αέριο που πήγαζε από τις εκβολές του Δέλτα του Νείλου, και δεν ξέραμε μέχρι που είχε φτάσει. Στο Αφροδίτη είδαμε πως είχε καλούς ταμιευτήρες». Κατέληξε πως από την «ανακάλυψη στην Αίγυπτο το 2015, σε διαφορετικού είδους μορφολογία (αρχεγόνους υφάλους) είδαμε ότι τα κοιτάσματα του Ζορ πηγάζουν από τους ύφαλους του Ερατοσθένη, αυτό μας βοήθησε για την αδειοδότηση. Θα φανεί μόνο στην γεώτρηση αν υπάρχει αέριο».

Ζητήσαμε στήριξη όχι άδεια

Ο Υπουργός Ενέργειας είπε πως στις διεθνής σχέσεις η Κυπριακή Δημοκρατία κινείται προσεκτικά και πως «προσπαθούμε να ευθυγραμμίσουμε τα συμφέροντα στη σωστή στιγμή». Αναφέρθηκε επίσης στο Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε πριν μερικούς μήνες στο Νταβός όπου εκεί «ενημερώσαμε και ζητήσαμε στήριξη. Δεν ζητήσαμε άδεια» από τις υπόλοιπες δυνάμεις. Σημείωσε δε πως κάνει εντύπωση η απουσία των ρωσικών εταιρειών στη περιοχή «Ούτε σε Ισραήλ ή Αίγυπτο, ούτε Κύπρο. Θέλουμε να αλλάξει αυτό» και εξήγησε πως αυτό οφείλεται στο ότι «οι Ρωσικές εταιρείες έχουν τα δικά τους προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις τιμές του πετρελαίου».

Καμία παραχώρηση χωρίς λύση

Σε ερώτηση σχετικά με τη στάση της Τουρκίας και την ενδεχόμενη εμπλοκή της στο θέμα των υδρογονανθράκων ο κ. Λακκοτρύππης είπε πως η «θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη και δεν θα γίνει καμία παραχώρηση χωρίς λύση του Κυπριακού». Συμπλήρωσε δε πως στις διεθνής σχέσεις η «γεωγραφία και γεωλογία της Κύπρου παίζουν το ρόλο τους. Η επιρροή που ασκεί μια χώρα είναι άμεσα εξαρτώμενες από την ποσότητα που διαθέτει».

Φόβος οι τιμές πετρελαίου

Οι διεθνής τιμές του πετρελαίου είναι αυτό που φοβίζει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, τόνισε ο κ. Λακκοτρύπης. «Οι τιμές μας έχουν βοηθήσει να επέλθει η ανάπτυξη στο τέλος του ’15. Οι τιμές αερίου πετρελαίου είναι κύκλοι», συμπλήρωσε. Αναφέρθηκε επίσης στη στήριξη που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία από τις μεγάλες δυνάμεις και πως το ενδιαφέρον πέφτει στο οικόπεδο 11 το οποίο εμπίπτει στην ΑΟΖ της Αιγύπτου και εντείνει τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία.

Παρόλα αυτά, για τιμές «όλες οι εταιρείες βλέπουν να κυμαίνονται μεταξύ 40 -70 δολάρια. Βλέπουμε ότι πολλές εταιρείες ενδιαφέρονται για τεμάχια της Κύπρου και στις 22 Ιουλίου θα δούμε ποιοι θα έχουν καταθέσει προτάσεις».

Σταθμός υγροποίησης

Η υλοποίηση τερματικού σταθμού υγροποίηση εξαρτάται από οικονομικούς παράγοντες και εξήγησε πως «πρώτον είναι οι ποσότητες που διαθέτουμε για να το υλοποιήσουμε και Δεύτερον οι συνθήκες της αγοράς. Καμία τράπεζα δεν θα ερχόταν να βάλει τα 10 δις. αν δεν ήταν εξασφαλισμένες οι ποσότητες».

Η οπτική για τα οφέλη χωρίζεται σε τρία σκέλη σύμφωνα με τον ίδιο. «Βραχυπρόθεσμα, τα οικονομικά οφέλη που θέλουμε να αποκομίσουμε. Για παράδειγμα η ιταλική ΕΝΙ στη παρουσία της στην Κύπρο έχει ξοδέψει 450 εκατ., η Noble έχει ξοδέψει 350 εκατ. τα οποία είναι κέρδος για εμάς». Αναφέρθηκε και στα μεσοπρόθεσμα άμεσα κέρδη από τους υδρογονάνθρακες και ελπίδες «μακροπρόθεσμα να βασιστούμε στο ανθρώπινο δυναμικό. Προσβλέπουμε σε εξειδίκευση ατόμων στον τομέα αυτό. Αυτή τη στιγμή πληρώνουμε άγγλους δικηγόρους που ειδικεύονται στο ναυτικό δίκαιο, γιατί να μην εξάγουμε και εμείς τέτοια γνώση».

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X