ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανάλυση: Πώς έχασε τη μάχη ο Μαλάς

Το debate που τον πήρε πίσω και η κίνηση Ακιντζί που κινητοποίησε το Κέντρο υπέρ Αναστασιάδη

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Όταν ο Σταύρος Μαλάς μπήκε στην προεκλογική μάχη, έπρεπε όχι μόνο να καλύψει σε μικρό χρονικό διάστημα το χαμένο έδαφος καθώς οι ανθυποψήφιοι του είχαν ξεκινήσει προ πολλού την προεκλογική μάχη, αλλά παράλληλα να ανατρέψει την εικόνα της ρεζέρβας-υποψηφίου του ΑΚΕΛ. Ο ίδιος επέλεξε να προχωρήσει σε έναν πολύ μετριοπαθή προεκλογικό αγώνα αποφεύγοντας τις συγκρούσεις ενώ ο κομματικός μηχανισμός του ΑΚΕΛ δούλεψε πλήρως για τη συσπείρωση και την κινητοποίηση των ΑΚΕΛικών στο παρασκήνιο.

Κατάφερε να ανατρέψει πλήρως τα προγνωστικά αφήνοντας κατά πολύ πίσω του τον υποψήφιο του Ενδιάμεσου και έκλεισε κατά πολύ την ψαλίδα με τον Νίκο Αναστασιάδη. Έφτασε στην πηγή για δεύτερη φορά αλλά δεν κατάφερε να πιεί νερό. Τι πήγε λάθος; Οι λόγοι αναμφίβολα ποικίλουν και εστιάζονται στην απόφαση του Ενδιάμεσου να μην στηρίξει κανέναν, αλλά και μία σειρά επικοινωνιακών ζητημάτων που του στοίχησαν, όπως την αδύναμη παρουσία του στο δεύτερο debate, την μη ανακοίνωση υπουργού οικονομικών όπως άλλωστε υποσχέθηκε αλλά και την αδυναμία του να αποτινάξει από πάνω του τη διακυβέρνηση Χριστόφια.

Από το Τρόοδος στην κάλπη και ο Κανένας

Η απόφαση των δυνάμεων της «αλλαγής» να μην στηρίξουν κανέναν, βοήθησε πολύ τον Νίκο Αναστασιάδη, όχι όμως τον Σταύρο Μαλά, ο οποίος θα έπρεπε να βρει δεξαμενή ψηφοφόρων για τον β’ γύρο πέραν των ΑΚΕΛικών ψηφοφόρων. Είναι γεγονός πως στον α γύρο, ο Σταύρος Μαλάς ευνοήθηκε από στρατηγική ψήφο ψηφοφόρων που στήριξαν Σταύρο Μαλά για να αποκλείσουν Νικόλα Παπαδόπουλο. Στρατηγική ψήφος που προήλθε και από τον ΔΗΣΥ και από το «άλλο» ΔΗΚΟ και στον β’ γύρο επαναπατρίστηκε υπέρ της υποψηφιότητας Νίκου Αναστασιάδη.

Ενδεικτική η τεράστια διαφορά στην επαρχία Αμμοχώστου, όπου ενώ στον α’ γύρο ήταν σημαντικό το ποσοστό Σταύρου Μαλά, στον β’ γύρο νίκησε κατά κράτος ο κ. Αναστασιάδης συγκεντρώνοντας 62.8% έναντι 37.2% που έλαβε ο κ. Μαλάς. Μαζί με αυτούς υπήρξε και μία μεγάλη μερίδα συναγερμικών ψηφοφόρων που απείχαν από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, θεωρώντας δεδομένο το προβάδισμα του Νίκου Αναστασιάδη και οι οποίοι προσήλθαν αυτή τη φορά. Ο Σταύρος Μαλάς, αν και κατάφερε να κινητοποιήσει πλήρως την Αριστερά, δυσκολεύτηκε να ενισχυθεί με κεντρώες ψήφους.

Ένα γαλλικό Βατερλώ

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Αρνητικό ρόλο έπαιξαν ψυχολογικοί και επικοινωνιακοί παράγοντες. Η τηλεμαχία της περασμένης Τετάρτης δεν θα μείνει μόνο στην ιστορία για την προσπάθειά της να αντιγράψει το γαλλικό μοντέλο, αλλά γιατί υπήρξε ο κύριος παράγοντας της ήττας Μαλά. Ο Σταύρος Μαλάς έκανε μία εξαιρετική παρουσία στην πρώτη τηλεμαχία κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Έχασε όμως κατά κράτος κατά τη δεύτερη τηλεμαχία. Όχι μόνο γιατί η σύνθεση του λεγόμενου γαλλικού debate ευνοούσε τον Νίκο Αναστασιάδη ο οποίος ανέπτυσσε χωρίς χρονικούς φραγμούς τις σκέψεις του, αλλά έπαιξε μπάλα σε ένα γήπεδο που δεν τον ευνοούσε. Αντί για παράδειγμα να ξεδιπλώσει το όραμά του και το προεκλογικό του πρόγραμμα, περιορίστηκε στο να παίξει τον ρόλο του δημοσιογράφου υποβάλλοντας ερωτήσεις στον Νίκο Αναστασιάδη και επικρίνοντάς τον για τα όσα έκανε.

Ο Νίκος Αναστασιάδης έμπειρος στο πολιτικό παιχνίδι αλλά και στο να κερδίζει στον ψυχολογικό πόλεμο φρόντισε να αποδομήσει πλήρως τον Σταύρο Μαλά με αποδοκιμαστικές γκριμάτσες σκωπτικά γέλια και με την συνεχή έκφραση του «δεν σας πληροφόρησαν καλά». Αυτό ήταν αρκετό για να εντυπωθεί στα μάτια των τηλεθεατών αλλά και για να επηρεάσει καταλυτικά την ψυχολογία του υποψηφίου της Αριστεράς. Αυτό σε συνδυασμό με έναν οργανωμένο πόλεμο των Συναγερμικών μέσω των κοινωνικών δικτύων για το τάμπλετ του και οτι είχε τη βοήθεια του «κοινού» ήταν αρκετό για να πάρει τον προεκλογικό του αλλά και τη δυναμική του βήματα πίσω.

Μαλάς ίσον Χριστόφιας;

Ήταν όμως μόνο ο πόλεμος γύρω από την τηλεμαχία; Ο Δημοκρατικός Συναγερμός και ο υποψήφιος Νίκος Αναστασιάδης μπορεί να είχαν πει πως αντίπαλος δεν είναι κανένας αλλά μόνο τα προβλήματα της κοινωνίας. Στελέχη ωστόσο και κυρίως συναγερμικοί μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα φρόντισαν να συνδέσουν πλήρως τον Σταύρο Μαλά με τη διακυβέρνηση Χριστόφια και να υπογραμμίσουν πως εκλογή Μαλά μεταφράζεται και ως επανάληψη της διακυβέρνησης Χριστόφια. Σε αυτό βέβαια συνέβαλε σημαντικά και η αποκάλυψη ραδιοφωνικής συνέντευξης του Σταύρου Μαλά στον ΑΛΦΑ το 2013 παραμονές των εκλογών όταν υποστήριζε και το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ για αντιμετώπιση της κρίσης.

Μία ανακοίνωση που δεν έγινε

Κάτι το οποίο διέψευδε ο Σταύρος Μαλάς αλλά δεν κατάφερε να ανατρέψει την εικόνα που είχε ήδη διαμορφωθεί. Ίσως αυτό βέβαια να μπορούσε να ανατραπεί ή να αλλάξει εάν ο ίδιος προχωρούσε στην αποκάλυψη του υπουργού οικονομικών του, όπως άλλωστε είχε ανακοινώσει πριν τον β’ γύρο. Το όνομα που ακουγόταν ήταν ο Τάσος Γιασεμίδης, στενός συνεργάτης του Γιαννάκη Ομήρου, πρώην συνεργάτης στο Ινστιτούτο Τάσσος Παπαδόπουλος και με διευθυντική θέση σε μεγάλο ελεγκτικό οίκο. Το ότι ωστόσο δεν το ανακοίνωσε επίσημα επικαλούμενος το ζήτημα του συμβολαίου του, δεν βοήθησε στη δυναμική του αλλά ούτε καθησύχασε τις όποιες ανησυχίες για το πώς θα κυβερνήσει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X