ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Β. Ζαννέτος: Ο Κατσουρίδης ήταν ο ιθύνων νους της Δρομολαξιάς

«Ζήτησα να παραιτηθεί, γιατί εξαιτίας του μια απλή αγοραπωλησία μετατράπηκε σε σκάνδαλο» αναφέρει στην συνέντευξή του

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Τρία χρόνια μετά την αποφυλάκισή του και την υπόσχεσή του να μιλήσει για την ουσία της Δρομολαξιάς, ο Βενιζέλος Ζαννέτος ανοίγει τα χαρτιά του στην «Κ» και ενημερώνει πως θα εκδώσει βιβλίο που καταγράφει το τι ακριβώς συνέβη τότε. Δείχνει τον Νίκο Κατσουρίδη πίσω από την υπόθεση της Δρομολαξιάς, σημειώνοντας πωςήταν ο άνθρωπος που πρότεινε στον Νίκο Λίλλη την υποβολή της συγκεκριμένης πρότασης για την επένδυση στη Δρομολαξιά. Κληθείς να σχολιάσει γιατί κατηγορήθηκε ο ίδιος και όχι ο άλλοτε κραταιός άντρας της Αριστεράς, ανέφερε πως ένας από τους βασικούς όρους του Νίκου Λίλλη, για να μετατραπεί από κατηγορούμενος σε μάρτυρας κατηγορίας, ήταν να μη στοχοποιηθούν ο Νίκος Κατσουρίδης και ο γιος του. «Ήταν ο προστάτης του, ο άνθρωπος που τον καθοδηγούσε, που τον κρατούσε από το χέρι. Εργοδοτούσε και τον γιο του, ήθελε να τον προστατεύσει» αναφέρει χαρακτηριστικά.

–Εξερχόμενος από τις Κεντρικές Φυλακές είχατε πει πως ήσασταν θύμα πλεκτάνης και πως για την ουσία της υπόθεσης θα μιλούσατε την κατάλληλη στιγμή. Τρία χρόνια μετά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσετε;

–Αξιοποίησα όλο αυτό το χρονικό διάστημα, για να καταγράψω σε βιβλίο, που θα εκδώσω σύντομα, όλα όσα κατά τη γνώμη μου πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος. Μου πήρε χρόνο γιατί έπρεπε να μελετήσω προσεκτικά ένα τεράστιο όγκο υλικών που αφορά την υπόθεση. Στο βιβλίο θα μπορέσει ο καθένας να βρει την πραγματική αλήθεια σε σχέση με το σκάνδαλο της Δρομολαξιάς.

–Η υπόθεση της Δρομολαξιάς έθεσε εν αμφιβόλω το ηθικό πλεονέκτημα που έλεγε πως είχε η Αριστερά…

–Κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτό το γεγονός και με ψεύδη να δημιουργήσουν την εικόνα ότι το ΑΚΕΛ είναι διεφθαρμένο. Πώς αλλιώς μπορούν να χαρακτηριστούν οι πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΣΥ, ότι «το ΑΚΕΛ είναι διεφθαρμένο και με βούλα δικαστηρίου» ή του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «ο οικονομικός διαχειριστής του κόμματος καταδικάστηκε και φυλακίστηκε για θέματα διαφθοράς»; Να υπενθυμίσω σε όσους επιμελώς ξεχνούν ότι εγώ καταδικάστηκα με την κατηγορία του εκβιασμού σε μια υπόθεση με στημένους μάρτυρες και στημένες καταθέσεις.

–Συνδέθηκε βεβαίως το περιστατικό εκείνο με την εμπλοκή του Τζιοβάνη στα χρυσά διαβατήρια…

–Η υπόθεση Τζιοβάνη είναι εντελώςδιαφορετική. Ήταν βουλευτής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ. Όπως φαίνεται και στο σχετικό βίντεο, συμπεριφέρθηκε με τρόπο ηθικά επιλήψιμο, ταυτόχρονα όμως θεωρώ πωςσωστά ενήργησε παραιτούμενος άμεσα από όλα του τα αξιώματα. Η υπόθεση, όμως, αυτή δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση της Δρομολαξιάς. Όπως παρουσιάστηκε η υπόθεση της Δρομολαξιάς τότε στα δικαστήρια, από μερίδα των ΜΜΕ και ο τρόπος που αντιμετώπισαν οι αρχές την όλη υπόθεση, σίγουρα άφησαν πληγές στο ΑΚΕΛ.

–Γιατί θεωρείτε στημένη την υπόθεση;

–Γιατί οι διωκτικές αρχές εκμεταλλεύτηκαν τον δημιουργό αυτής της υπόθεσης, που ήταν ο τότε πρόεδρος της ΑΛΚΗΣ Νίκος Λίλλης, και του πρότειναν να συνεργαστεί μαζί τους διαφορετικά θα διωκόταν ως ο κύριος ένοχος. Μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο Νίκος Λίλλης ασφαλώς και επέλεξε να συνεργαστεί με τις διωκτικές αρχές και από κατηγορούμενος μετατράπηκε, έναντι ανταλλαγμάτων, σε μάρτυρα κατηγορίας. Βρήκαν, όμως, την ευκαιρία για να κατηγορήσουν το κόμμα της Αριστεράς και να μειώσουν το ηθικό πλεονέκτημα που απολάμβανε ανάμεσα στους εργαζομένους.

–Θεωρείται, όμως, πως το ΑΚΕΛ αμφισβητεί δικαστικές αποφάσεις και στήνει μόνο του δικαστήρια.

–Το σκάνδαλο είχε δύο όψεις. Η μία αφορούσε την αγορά ενός τ/κ τεμαχίου γης, από εταιρεία που ανήκε στον Νίκο Λίλλη. Η άλλη όψη ήταν ότι η συγκεκριμένη εταιρεία ήθελε να κτίσει ένα συγκρότημα γραφείων που θα πωλούσε στο ταμείο συντάξεων της ΑΤΗΚ. Στην πρώτη περίπτωση, για να μπορέσει ο Τ/κ ιδιοκτήτης να πουλήσει την περιουσία του, έπρεπε να ήταν μόνιμος κάτοικος των ελεύθερων περιοχών τους τελευταίους έξι μήνες ή να ήταν μετανάστης στο εξωτερικό πριν από το 1974. Αυτό ανέλαβαν να διερευνήσουν δύο στελέχη της ΚΥΠ των οποίων η έρευνα κατέληξε ότι επειδή δεν διέμενε στις ελεύθερες περιοχές δεν μπορούσε να πουλήσει τη γη του. Αυτή η έκθεση είχε κατατεθεί στον κηδεμόνα τ/κ περιουσιών. Ο Νίκος Λίλλης, που είχε ήδη δώσει στον Τ/κ προκαταβολή, είπε στο δικαστήριο πως έπρεπε να βρει τρόπο να αγοράσει το συγκεκριμένο τεμάχιο για να μη χάσει τα λεφτά του. Δωροδόκησε συνεπώς τους δύο αστυνομικούς για να αλλάξουν την έκθεσή τους. Οι επιταγές κατατέθηκαν στο δικαστήριο, κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν σε εξάμηνη φυλάκιση, ενώ ο κύριος ένοχος που τους δωροδόκησε δεν καταδικάστηκε.

–Γιατί;

–Γιατί αν κατηγορείτο για την υπόθεση με τους δύο αστυνομικούς της ΚΥΠ δεν θα μπορούσαν να τον βγάλουν μάρτυρα κατηγορίας στην άλλη υπόθεση της Δρομολαξιάς. Οι δύο αστυνομικοί δέχτηκαν να παραδεχτούν τη συνωμοσία για καταδολίευση της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά ζήτησαν να αποσύρουν τις κατηγορίες που αφορούσαν δωροληψία, δωροδοκία και δεκασμό. Και τις απέσυραν καθώς αν παραδέχονταν δωροδοκία και δωροληψία, σημαίνει πως θα έπρεπε να κατηγορηθεί και ο Νίκος Λίλλης που έκανε τη δωροδοκία. Ήταν επίσης στημένη και σε ό,τι αφορά την άλλη όψη του σκανδάλου, αυτού δηλαδή της αγοραπωλησίας του έργου που πρότεινε ο Νίκος Λίλλης προς το ταμείο συντάξεων της ΑΤΗΚ. Ούτε το δικαστήριο, ούτε οι διωκτικές αρχές ασχολήθηκαν με την ουσία του σκανδάλου της Δρομολαξιάς και που αφορούσε αυτήν καθ’ αυτήν τη συμφωνία των δύο πλευρών. Στο δικαστήριο αποδείχτηκε πως άλλη συμφωνία κατατέθηκε στο κτηματολόγιο και άλλη συμφωνία υλοποιούσε ο επιχειρηματίας. Αυτό είναι και το λυπηρό μέρος της όλης υπόθεσης. Αντί οι θεσμοί να σταθούν στο ύψος τους και να ξεσκεπάσουν όλες τις παρανομίες που έγιναν, μετέτρεψαν ένα σκάνδαλο σε πολιτική δίωξη ενός στελέχους του ΑΚΕΛ.

–Κάποιος μπορεί να καταλάβει γιατί να καταγγέλλετε τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου, όμως θεωρείτε μπλεγμένο και τον δικαστή στην όλη υπόθεση;

–Ο δικαστής αποφάσισε στη βάση των στοιχείων που η κατηγορούσα αρχή του παρουσίασε και αυτά που του παρουσίασε η κατηγορούσα αρχή ήταν μαρτυρίες και καταθέσεις φτιαχτές στημένες υπό την καθοδήγηση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, ο οποίος είχε εμπλοκή στο στήσιμο αυτό.

Θα το λέω όσο ζω πως κακώς έγιναν τα δάνεια για τις ανάγκες της ΑΛΚΗΣ

–Είναι λογικό το κόμμα της Αριστεράς να εμπλέκεται σε υποθέσεις τέτοιες με δωροδοκίες, δωροληψίες και τ/κ τεμάχια;

–Το ΑΚΕΛ ως κόμμα δεν αναμείχθηκε ποτέ σε οποιεσδήποτε δωροδοκίες ή δωροληψίες, ούτε με την αγοραπωλησία του τ/κ τεμαχίου είχε την όποια ανάμειξη. Αν οι δικαστικές αρχές ενεργούσαν αμερόληπτα δεν θα καταδικαζόμουν. Είναι στο όνομα το δικό μου που καταδικάστηκε εμμέσως και το ΑΚΕΛ, γιατί ήμουν ένα από τα ηγετικά στελέχη του. Τότε στη Λάρνακα υπήρχαν σοβαρότατες πιέσεις από κάποια άτομα, τα οποία είχαν συνάψει προσωπικά δάνεια με σκοπό να δοθούν τα λεφτά για τις ανάγκες του σωματείου της ΑΛΚΗΣ. Θεωρώ πως κακώς έγιναν αυτά τα δάνεια και θα το λέω όσο ζω. Γιατί στην πορεία αποδείχθηκε ότι το σωματείο δεν μπορούσε να τα αποπληρώσει και φυσιολογικά τα άτομα αυτά αναζητούσαν τρόπο να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Ο τότε πρόεδρος του σωματείου είχε πει αρκετές φορές δημόσια ότι θα έβρισκε τρόπο να αποπληρώσει αυτά τα δάνεια. Ταυτόχρονα, ο Νίκος Λίλλης διατηρούσε πολύ στενές φιλικές σχέσεις με τον τότε κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ Νίκο Κατσουρίδη, ο οποίος παρακολουθούσε εκ μέρους του κόμματος τα της ΑΤΗΚ. Ο Νίκος Κατσουρίδης ήταν ο άνθρωπος που πρότεινε στον Νίκο Λίλλη την υποβολή της συγκεκριμένης πρότασης για την επένδυση στη Δρομολαξιά. Όταν ο Νίκος Λίλλης αντιλήφθηκε πως θα μπορούσε, αξιοποιώντας τις σχέσεις που είχε στη Λάρνακα αλλά και τη σχέση του με τον Νίκο Κατσουρίδη, να υλοποιήσει τη συγκεκριμένη επένδυση, άρχισε να μοιράζει υποσχέσεις ότι θα φρόντιζε να αποπληρωθούν τα δάνεια.

–Ο συνδετικός κρίκος του ΑΚΕΛ με τον Νίκο Λίλλη ήταν ο Νίκος Κατσουρίδης και όχι εσείς;

–Και όχι εγώ, ασφαλώς. Εγώ δεν είχα καμία απολύτως σχέση ούτε με τον Λίλλη, ούτε με την ΑΛΚΗ, ούτε με όσους χρωστούσαν εξ ονόματος της ΑΛΚΗΣ.

–Για ποιο λόγο να μείνει εκτός το όνομα του κ. Κατσουρίδη, όμως, και να εμπλέξουν εσάς;

–Πρότειναν στον Νίκο Λίλλη να τον μετατρέψουν από κατηγορούμενο σε μάρτυρα κατηγορίας και ο ίδιος ασφαλώς δέχτηκε, αλλά υπό όρους.

–Ποιους όρους;

–Ένας από τους βασικούς όρους του ήταν να μη στοχοποιηθούν ο Νίκος Κατσουρίδης και ο γιος του Αλέξανδρος. Να μη διωχθούν επίσης ο δικηγόρος του και ο οικονομικός του υπεύθυνος. Ζήτησε, μάλιστα, να απαλλαγεί από άλλες υποθέσεις που εκκρεμούσαν εναντίον του στο δικαστήριο αλλά και για την κατηγορία που εκκρεμούσε περί δωροδοκίας των δύο αστυνομικών της ΚΥΠ. Αυτά δεν τα βγάζω από το μυαλό μου. Ακούγονται μέσα από τις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες που είχε ο ίδιος με τους δικηγόρους του και με την εμπλοκή μάλιστα του τότε βοηθού γενικού εισαγγελέα, Ρίκκου Ερωτοκρίτου. Δημοσιεύθηκαν και στις εφημερίδες άλλωστε. Κανείς δεν διέψευσε το περιεχόμενο αλλά το δικαστήριο δεν τις έλαβε υπόψη.

–Μιλάτε για πολιτική δίωξη γύρω από την υπόθεση της Δρομολαξιάς, όμως και σε άλλα κόμματα συνελήφθησαν στελέχη και δεν πολιτικοποίησαν το θέμα.

–Δεν συγκρίνεται η υπόθεση της Δρομολαξιάς με οποιαδήποτε άλλη υπόθεση. Δεν αρνήθηκα ότι είχα συνάντηση με τον Νίκο Λίλλη, ούτε ότι τον παρακάλεσα να τηρήσει την υπόσχεσή του και να αποπληρώσει τα συγκεκριμένα δάνεια. Με κατηγορούν, όμως, ότι τον εκβίασα πως αν δεν πλήρωνε τα δάνεια της ΑΛΚΗΣ, εγώ δήθεν θα μεσολαβούσα για να ακυρωθεί η συμφωνία του με την ΑΤΗΚ. Πώς θα μπορούσα να ανατρέψω μία συμφωνίασχεδόν 20εκατομμυρίων που είχε ήδη υπογραφεί; Είχα τη δύναμη να σταματήσω τις πληρωμές; Ο Νίκος Λίλλης στις τελευταίες του καταθέσεις και όχι εξαρχής, ισχυρίστηκε πως εγώ του τηλεφώνησα να έρθει στο γραφείο μου και στην παρουσία δύο μελών του Δ.Σ της ΑΤΗΚ τον εκβίασα, γεγονός πλήρως αναληθές.

–Είπατε ότι ζήτησε να μείνει εκτός ο Νίκος Κατσουρίδης. Αν επρόκειτο για πολιτική δίωξη δεν θα στόχευαν στον δεύτερο τη τάξει του ΑΚΕΛ;

–Η μη εμπλοκή Κατσουρίδη ήταν ένας από τους βασικούς όρους που έβαλε ο Λίλλης για να μετατραπεί ο ίδιος σε μάρτυρα κατηγορίας. Γι’ αυτό έμεινε εκτός.

–Για ποιο λόγο να βάλει τέτοιον όρο;

–Ήταν ο προστάτης του, ο άνθρωπος που τον καθοδηγούσε, που τον κρατούσε από το χέρι. Εργοδοτούσε και τον γιο του, ήθελε να τον προστατεύσει.

–Γιατί το δεχτήκατε τότε;

–Οι διωκτικές αρχές καθοδήγησαν τον μάρτυρα κατηγορίας Νίκο Λίλλη στο να πει αυτά που ήθελαν για να μπορέσουν να κατασκευάσουν το παραμύθι περί εκβιασμού, και ως εκ τούτου εγώ ήμουν το εξιλαστήριο θύμα στην υπόθεση αυτή. Αυτοί που έστησαν την υπόθεση είδαν ότι ήμουν η εύκολη λεία ως ο υπεύθυνος για τα οικονομικά του κόμματος. Προσωπικά τους υπέδειξα πως η δουλειά μου ήταν άλλη. Αλίμονο, αν ο υπεύθυνος για τα οικονομικά του ΑΚΕΛ, ασχολείτο με τα οικονομικά της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, της Σαλαμίνας, της ΑΛΚΗΣ κ.ο.κ...

Η απαίτηση Βενιζέλου, τι γνώριζε η Γραμματεία και η επίσκεψη Παπά

–Ισχύει ότι απαιτήσατε την αποχώρησή του Νίκου Κατσουρίδη από το κόμμα;

–Ήταν πρόταση που έκανα αμέσως μετά την επταήμερη κράτησή μου. Συνήλθε η Γραμματεία και εκεί έθεσα θέμα ότι ο Νίκος Κατσουρίδης έπρεπε να παραιτηθεί λόγω της εμπλοκής του στο θέμα της Δρομολαξιάς. Αυτός ήταν ο ιθύνων νους, ο άνθρωπος που οδήγησε τα πράγματα κατά τέτοιο τρόπο που μια απλή αγοραπωλησία μετατράπηκε σε σκάνδαλο.

–Για την περίπτωση της Δρομολαξιάς ήταν πλήρως ενήμερη η Γραμματεία του κόμματος;

–Η Γραμματεία του κόμματος ήταν ενήμερη στη βάση του τι κατέθετε ο υπεύθυνος που είχε υπό την επίβλεψή του την ΑΤΗΚ, ο Νίκος Κατσουρίδης. Από ένα διάστημα και μετά διαφάνηκε πως η ενημέρωση που είχε η Γραμματεία ήταν ελλιπής.

–Ήταν εις γνώσιν της όλα όσα αφορούσαν τα οικονομικά του κόμματος;

–Βεβαίως ήταν. Δεν τα χειριζόμουν μόνος. Υπήρχε εκλεγμένη επιτροπή (Οικονομικό Γραφείο) που ασχολείτο με τα οικονομικά του κόμματος. Άλλωστε, κάθε χρόνο γινόταν έλεγχος των οικονομικών του κόμματος από την Κεντρική Επιτροπή Ελέγχου που επέβαλλε έκθεση για τα ευρήματά της στην Κεντρική Επιτροπή.

–Η κίνηση του Νίκου Παπά να σας επισκεφθεί στις φυλακές, άνοιξε συζητήσεις περί οικονομικών συνδιαλλαγών με ΣΥΡΙΖΑ και εμπλοκή του ΑΚΕΛ στην υπόθεση της Βενεζουέλας…

–Οικονομικές συναλλαγές ΑΚΕΛΣΥΡΙΖΑ σίγουρα δεν υπάρχουν. Η σχέση με τον Νίκο Παπά χρονολογείται. Είναι μία φιλία από πολύ παλιά. Η επίσκεψή του ήταν καθαρά κοινωνική και το εκτίμησα, γιατί απέδειξε πως ήταν πραγματικός φίλος. Καθ’ όλη τη διάρκεια μού διαβίβαζε την αλληλεγγύη του με μηνύματα συμπαράστασης και συμπόνιας. Όλοι καταλάβαιναν ότι η φυλακή δεν είναι τετράστερο ξενοδοχείο, όπως έλεγε ο Ιωνάς Νικολάου. Εμείς ως κόμμα δεν είχαμε καμία οικονομική συνδιαλλαγή με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε με όσα καταλογίζουν διάφοροι για δήθεν οικονομικές δοσοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ μετη Βενεζουέλα.

–Τι μάθημα σας έδωσε όλο αυτό;

–Ήταν μία μεγάλη δοκιμασία για μένα και την οικογένειά μου. Ήταν ένα ακόμα πανεπιστήμιο, διδάχτηκα την υπομονή και ένιωσα την αγάπη του κόσμου. Είχα συμπαράσταση και άντεξα αυτή τη δοκιμασία με πολλή αξιοπρέπεια έστω κι αν κάποιοι περίμεναν πως θα λυγίσω και θα αρχίσω να εξαπολύω κατηγορίες…

–Στο ΑΚΕΛ τι μάθημα έπρεπε να δώσει;

–Το ΑΚΕΛ πρέπει να είναι πολύ προσεκτικό, γιατί αποδείχθηκε ότι δεν αρκεί να έχεις το δίκαιο με το μέρος σου, πρέπει να βρεις τον τρόπο να το αποδείξεις στον κόσμο. Στήθηκε μία υπόθεση για την οποία το ΑΚΕΛ θεσμικά δεν είχε καμία ανάμειξη, όμως το κύρος του ετρώθη. Παρά ταύτα, είμαι βέβαιος πως η αλήθεια θα λάμψει. Το ΑΚΕΛ, με τη συμπαράσταση του απλού κόσμου, θα καταφέρει να επουλώσει τις όποιες πληγές και, αξιοποιώντας τις βαθιές του ρίζες στην κυπριακή κοινωνία, θα συνεχίσει να παίζει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην υπεράσπιση των εργαζομένων και των αγώνων του κυπριακού λαού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση