ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διαχείριση κρίσης με επιστροφή στις συνομιλίες

Προχωρά σε οικονομικά μέτρα η Κομισιόν κατά της Τουρκίας ενώ η διεθνής κοινότητα αντιδρά μέσω ανακοινώσεων

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ να κορυφώνονται, με τη δραστηριότητα Yavuz, η Λευκωσία απαλείφει τα περί επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό όρους και προϋποθέσεις.

Όχι μόνο μέσω της περιβόητης επιστολής της 14ης Ιουνίου αλλά και μέσω της δήλωσης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη ο οποίος θέλησε να στείλει το μήνυμα μέσω του Ελβετού υπουργού Εξωτερικών Ignasio Cassiz, προς τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου οτι η Κύπρος είναι έτοιμη για διάλογο για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών της ΕΕ, νοουμένου ότι θα τερματιστούν οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή βεβαίως που οι προκλήσεις κορυφώνονται η Κομισιόν παρουσιάζει τα οικονομικά μέτρα κατά της Τουρκίας, τα οποία από πολιτικούς κύκλους θεωρούνται πως βρίσκονται πολύ κάτω από τον πήχη των προσδοκιών αλλά και από τις αρχικές δεδηλωμένες εκτιμήσεις της Λευκωσίας. 

Η αλλαγή

Η επιστολή της 14ης Ιουνίου Νίκου Αναστασιάδη προς Γκουτέρες που αποκάλυψε την περασμένη βδομάδα η «Κ», έτυχε διαφόρων ερμηνειών για το αν ο Πρόεδρος είναι έτοιμος να γυρίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμεινε στο Κραν Μοντανά χωρίς όρους και προϋποθέσεις, δεδομένου ότι στην επιστολή Αναστασιάδη το 2017, υπήρχαν όροι και προϋποθέσεις. Τα πράγματα βεβαίως τότε ήταν αρκετά διαφοροποιημένα καθώς ούτε ο Πορθητής ούτε το Yavuz μέχρι τότε βρισκόταν εντός της ΑΟΖ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου παραδέχτηκε σε δηλώσεις του ότι η Λευκωσία είναι έτοιμη να γυρίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς όρους και προϋποθέσεις πλην του τερματισμού των τουρκικών προκλήσεων. Το επανέλαβε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης κατά τη συνάντησή του με τον Ελβετό ομόλογό του. «Έχω ζητήσει από τον Ignazio να μεταφέρει το μήνυμα στην Τουρκία ότι είναι μόνο μέσω διαλόγου που μπορεί να επιτευχθεί μια λύση, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ και των αρχών πάνω στις οποίες βασίζεται η ΕΕ. Είμαστε έτοιμοι να εμπλακούμε σε ένα τέτοιο διάλογο, νοουμένου ότι οι παράνομες ενέργειες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου θα τερματιστούν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλίδης.

Οι διεθνείς αντιδράσεις

Ήδη η κάθοδος του Yavuz προκάλεσε τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας. Η Ρωσία σημείωσε πως παρακολουθεί με ανησυχία τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ η Γαλλία κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια που θα ήταν αντίθετη προς το νόμο και θα έθετε σε κίνδυνο την περιφερειακή σταθερότητα.

Η Αγγλία εξέφρασε την εκτίμηση πως «είναι κρίσιμο για τη σταθερότητα στην Μεσόγειο και για την συνοχή του διεθνούς συστήματος, το οποίο βασίζεται σε κανόνες, διενέξεις όπως αυτή να επιλύονται όχι μέσω της ισχύος, της στρατιωτικοποίησης ή του εξαναγκασμού, αλλά μέσω διαλόγου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» ενώ το υπουργείο Εξωτερικών στην Ελλάδα καταδίκασε την παράνομη ενέργεια της Τουρκίας που «αψηφά προκλητικά το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά και την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας, ενώ αποτελεί μια περαιτέρω κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Τα μέτρα της Κομισιόν

Την ίδια στιγμή ανακοινώθηκαν μέτρα που ετοιμάζεται να λάβει η Κομισιόν κατά της Τουρκίας όπως η περικοπή των κοινοτικών κονδυλίων της διεύρυνσης κατά 145,8 εκ. Ευρώ το επόμενο έτος και η επανεξέταση των χρηματοδοτικών - επενδυτικών δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς την Τουρκία.

Σε αναμονή η ώθηση

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως ο υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε σε συνέντευξή του στην «Κ» πως «βάσει των επαφών που έχουμε με τα Ηνωμένα Έθνη είναι ότι μετά την ολοκλήρωση των εκλογών στην Ελλάδα, θα δοθεί μία νέα ώθηση στην προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών». Το αν αυτό συνδέεται με την δεδηλωμένη επίσκεψη Λουτ εντός Ιουλίου είναι βεβαίως ακόμη ανοικτό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εμπλοκή του μητροπολίτη Ησαΐα, η αμηχανία των κομμάτων και ο περίεργος ρόλος του Χρίστου Χρίστου
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ