ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε υψηλή πτήση ο Αναστασιάδης με 60% αποδοχή

Ο Νικόλας πρώτος σε δημοτικότητα αρχηγός με 41%, ο Αβέρωφ ακολουθεί με 30%, ο Άντρος στο 28% και ο Σιζόπουλος στο 22%

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Του ΜΙΧΑΛΗ ΒΡΥΩΝΙΔΗ

Η αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας εκτόξευσε τη δημοτικότητα του προέδρου και έθεσε τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη σε ηγετική πλέον τροχιά. Πολίτες από όλο το ιδεολογικό φάσμα επικροτούν τόσο τη διαχείριση του υγειονομικού πρωτοκόλλου όσο και τις ενέργειες αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών. Οι προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας ανέδειξαν πρωταγωνιστές το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, ενώ πρόσθετα οι πολίτες αποδίδουν τα εύσημα στον υπουργό Υγείας αλλά και στον υπουργό Οικονομικών. Αντίστροφη πορεία ακολούθησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφού αντιμετωπίζουν την οξύτητα των επικρίσεων των πολιτών, ακόμα και των ίδιων των ψηφοφόρων τους, για τη στάση τους στη συζήτηση των νομοσχεδίων για την οικονομία. Η επανεκκίνηση της οικονομίας είναι το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση Αναστασιάδη, αφού ένα μεγάλο μέρος των πολιτών υπέστη μείωση των εισοδημάτων του. Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για κυβέρνηση και ΔΗΣΥ, αφού όλες οι εκλογές τα τελευταία χρόνια κρίθηκαν με βάση την οικονομική προοπτική και ανάπτυξη. Εάν η οικονομία ανακάμψει, θα καρπωθούν τα οφέλη από τη διαχείριση της πανδημίας, εάν όχι έπονται προβλήματα και αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό.

Διαχείριση πανδημίας



Η πλειοψηφία (82%) επικροτεί τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, με μόλις 18% να τα κρίνουν αρνητικά. Οι θετικές κρίσεις επικρατούν πλειοψηφικά σε όλους τους κομματικούς χώρους φθάνοντας στο εκπληκτικό 96% στο ΔΗΣΥ, 78% στο ΑΚΕΛ και 87% στο ΔΗΚΟ. Με ισχυρό θετικό πρόσημο αξιολογούνται και τα μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της κρίσης. Επτά στους δέκα πολίτες επιδοκιμάζουν τα μέτρα ενώ 30% έχουν αντίθετη άποψη. Η έγκριση των μέτρων είναι διάχυτη τόσο στους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ (91%) όσο και του ΑΚΕΛ (58%) και ΔΗΚΟ (72%). Διαμετρικά αντίθετη η αξιολόγηση της στάσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη συζήτηση των νομοσχεδίων στήριξης της οικονομίας με την πλειοψηφία (58%) να επικρίνει τη στάση των κομμάτων. Είναι εμφανές ότι η κυβερνητική προσέγγιση αντανακλούσε τις προσδοκίες των πολιτών και προφανώς ανέμεναν πιο συναινετική στάση από την αντιπολίτευση.

Η επόμενη μέρα

Η πανδημία πλήττει αισθητά την κατανομή του εισοδήματος και διευρύνει τις οικονομικές ανισότητες. Το 45% των εργαζόμενων υπέστη μείωση εισοδημάτων και ένα επιπλέον 4% απώλεσε όλα τα εισοδήματα. Η οριακή πλειοψηφία (51%) έχει θετικές προσλαμβάνουσες για την ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει μέτρα οικονομικής ανάπτυξης. Όμως, ένα εξίσου σημαντικό μέρος των πολιτών της τάξης του 46% είναι απαισιόδοξο, με την αβεβαιότητα να αγγίζει το 56% στους νέους 18-34 ετών.

Πρόεδρος και κυβέρνηση


Ο πρόεδρος κεφαλοποιεί τις θετικές επιδόσεις στη διαχείριση της κρίσης, κερδίζοντας την έγκριση της πλειοψηφίας των πολιτών. Η δημοτικότητά του κατέγραψε ρεκόρ θητείας με εντυπωσιακή αύξηση 21 μονάδων σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2019. Ο πρόεδρος είναι ο μόνος πολιτικός με θετικό ισοζύγιο κρίσεων κερδίζοντας 63% θετικές κρίσεις έναντι 34% αρνητικών. Βασικό του στήριγμα είναι ασφαλώς ο ΔΗΣΥ με 97% θετικές κρίσεις. Στο ΑΚΕΛ οι θετικές κρίσεις κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητες είναι, αφού κυμαίνονται στο 33%, ενώ κερδίζει 69% στο ΔΗΚΟ και 59% στην ΕΔΕΚ. Αξιοσημείωτη και η επίδοση του προέδρου στον δείκτη έγκρισης εκτέλεσης των καθηκόντων του. Ο δείκτης αυξήθηκε θεαματικά στο 60% σε σύγκριση με μόλις 37% τον Απρίλιο του 2019 και υπερβαίνει κατά 24 μονάδες το ποσοστό που κατέγραψε στον πρώτο γύρο των εκλογών του 2018. Στον χώρο του ΔΗΣΥ, ο δείκτης αγγίζει το εκπληκτικό 95%, που δείχνει όχι απλώς αποδοχή, αλλά μια σχέση καθολικής αφοσίωσης. Στα υπόλοιπα κόμματα κυμαίνεται στο 35% για το ΑΚΕΛ, στο 56% για το ΔΗΚΟ και στο 59% για την ΕΔΕΚ. Ακόμα και η αξιολόγηση της κυβέρνησης, που στο παρελθόν χώλαινε, βελτιώθηκε ουσιαστικά. Συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2019 οι θετικές κρίσεις αυξήθηκαν κατά 19 μονάδες, φθάνοντας το 45%. Αντίθετα, 54% δεν είναι ικανοποιημένοι με την απόδοση της κυβέρνησης, με το αντίστοιχο ποσοστό στο ΑΚΕΛ να κυμαίνεται στο 77% και στο ΔΗΚΟ στο 63%.

Πολιτικοί αρχηγοί και Βουλή

Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί δέχονται πλειοψηφική ροή αρνητικών κρίσεων και με εξαίρεση τον Νικόλα Παπαδόπουλο, οι υπόλοιποι καταγράφουν καταθλιπτικά ποσοστά δημοτικότητας που περιορίζονται στον ιδεολογικό τους χώρο χωρίς ερείσματα αποδοχής σε άλλους. Ο Ν. Παπαδόπουλος κατατάσσεται πρώτος σε δημοτικότητα με 41%, ο Αβέρωφ Νεοφύτου ακολουθεί με 30%, ο Άντρος Κυπριανού στο 28% και ο Μαρίνος Σιζόπουλος στο 22%.

Η Βουλή πέφτει σχεδόν στα όρια της ανυποληψίας, ενώ το επίπεδο των βουλευτών έχει καταποντιστεί. Επτά στους δέκα πολίτες επικρίνουν το έργο της Βουλής, ενώ η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος θεωρεί τους βουλευτές κατώτερους των περιστάσεων.


Αλλάζει ο εκλογικός χάρτης

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνηση έφερε αναγέννηση του ΔΗΣΥ, μετά το παραστράτημα των πρόσφατων ευρωεκλογών. Η εκλογική επιρροή του ΔΗΣΥ βελτιώθηκε αισθητά και διατηρεί μια απόσταση ασφαλείας, από το ΑΚΕΛ που ναι μεν βελτιώνεται, όχι όμως αποφασιστικά. Το ΔΗΚΟ με βάση τα σημερινά δεδομένα, φαίνεται ότι θα κινηθεί περίπου στα όρια των εκλογικού αποτελέσματος του 2016, χωρίς να αποκλείονται μεταβολές στο ούτως ή άλλως ασταθές πολιτικό περιβάλλον. Για την τέταρτη θέση, παρατηρείται συνωστισμός κομμάτων, με ισοδύναμα ποσοστά, που καθιστούν απίθανη την όποια πρόβλεψη. Η ΕΔΕΚ, το ΕΛΑΜ και οι Οικολόγοι, αγωνίζονται σκληρά για την είσοδό τους στη νέα Βουλή, κερδίζοντας σήμερα ποσοστά που μόλις διασφαλίζουν τα όρια του εκλογικού μέτρου. Η Συμμαχία και η Αλληλεγγύη φαίνεται ότι δεν μπορούν να αντισταθούν στις πιέσεις που δέχονται και μάλλον θα κατηφορίσουν από τον Όλυμπο, ενώ διαφαίνονται προοπτικές εκπροσώπησης στη νέα Βουλή για τη ΔΗΠΑ. Η εκλογική επιρροή του ΔΗΣΥ κυμαίνεται στο 24,7% με τη διευκρινισμένη ψήφο να φθάνει στο 33%. Η συσπείρωση είναι εξαιρετικά θετική για τα χρονικά δεδομένα και αγγίζει το 85%. Ο ΔΗΣΥ κερδίζει ψήφους από σχεδόν όλα τα κόμματα, με έμφαση το 50% που μετακινείται από την Αλληλεγγύη. Το ΑΚΕΛ, σε σύγκριση με προηγούμενες δημοσκοπήσεις έχει βελτιώσει οριακά την εκλογική του επιρροή που κυμαίνεται στο 16,2% και στο 21,8% στη διευκρινισμένη ψήφο. Η συσπείρωση (74%), παρόλο που ο δρόμος προς τις εκλογές είναι ακόμα μακρύς, δεν είναι ικανοποιητική. Οι μετακινήσεις προς το ΑΚΕΛ είναι πενιχρές σε σύγκριση με τον ΔΗΣΥ με τη σημαντικότερη να προέρχεται από την ΕΔΕΚ. Το ΔΗΚΟ κερδίζει 9,3% και με τη διευκρινισμένη ψήφο ανεβαίνει στο 12,5%. Η συσπείρωση είναι στο 69%, αρκετά ικανοποιητική για τα δεδομένα του κόμματος. Το ΔΗΚΟ κερδίζει σημαντικά ποσοστά από τη Συμμαχία, την ΕΔΕΚ και τους Οικολόγους, ενώ έχει απώλειες από ΔΗΠΑ και ΔΗΣΥ. Η ΕΔΕΚ είναι οριακά μπροστά από το ΕΛΑΜ και τους Οικολόγους με 3,2% και 4,2% στη διευκρινισμένη ψήφο και έχει εξαιρετικά χαμηλή συσπείρωση, οι πολλαπλές εκροές σε όλα σχεδόν τα κόμματα και μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων. Το Κίνημα Οικολόγων και το ΕΛΑΜ ισοβαθμούν με 3% και 4% αντίστοιχα στη διευκρινισμένη ψήφο. Όσον αφορά τη ΔΗΠΑ κερδίζει 2,3% και 3,1% και θέτει υποψηφιότητα για εκπροσώπηση στη νέα Βουλή.

 

Ο κ. Μιχάλης Βρυωνίδης είναι διευθύνων σύμβουλος της Symmetron Market Research.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Δημοσκοπήσεις: Τελευταία Ενημέρωση