ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δένδιας: Ελλάδα και Αίγυπτος στηρίζουν τις προσπάθειες λύσης Κυπριακού

«Συνομιλούμε πάντα για τα σχήματα συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου και Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου και Γαλλίας, το «3+1»», ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΕΞ στη συνάντηση του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του

ΚΥΠΕ

Τις ευχαριστίες του προς τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι για τη στήριξή του στην Κυπριακή Δημοκρατία και τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των δύο Υπουργών Εξωτερικών, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο κ. Σούκρι στην Αθήνα, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε τις ευχαριστίες του «για τη σταθερή στήριξη της Αιγύπτου στην Κυπριακή Δημοκρατία».

«Εμείς υποστηρίζουμε σθεναρά τις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του κοινού μας φίλου, του Νίκου Χριστοδουλίδη, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ώστε να οδηγηθούμε σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, μια λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, μίας λύσης που βασίζεται στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε σχετικά ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, σημείωσε ότι στην ατζέντα της σημερινής του συνάντησης με τον Αιγύπτιο ομόλογό του βρέθηκαν και τα σχήματα των τριμερών και περιφερειακών συνεργασιών.

«Συνομιλούμε πάντα για τα σχήματα συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου και Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου και Γαλλίας, το «3+1»», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Στα ευρύτερα ζητήματα της συνάντησης των δύο Υπουργών Εξωτερικών βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου, οι οποίες όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας βρίσκονται σε «άριστο επίπεδο».

«Σχέσεις στρατηγικές, οι οποίες τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν φτάσει ιστορικά στο ανώτατο επίπεδό τους, αρχής γενομένης από το 2020 όταν οι δυο μας μαζί, στο Κάιρο, είχαμε τη μεγάλη τιμή να υπογράψουμε τη Συμφωνία για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών. Μια συμφωνία που σέβεται απόλυτα το Διεθνές Δίκαιο, σέβεται απόλυτα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», υπογράμμισε.

Ακόμη συμπλήρωσε ότι συμφωνήθηκε η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, σε σειρά τομέων, μεταξύ των οποίων το εμπόριο, ο αμυντικός και ο ενεργειακός τομέας, αλλά και τα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Τέλος, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στην ενημέρωση που παρείχε στον κ. Σούκρι για τη βελτίωση του κλίματος που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.

«Γνωρίζουμε πάντα τις δυσκολίες των διμερών μας σχέσεων με την Τουρκία. Ελπίζουμε στη διατήρηση του ήρεμου κλίματος», επισήμανε.

«Ελπίζουμε ότι αυτό το ήρεμο κλίμα, που ακολούθησε την επίσκεψή μου, να λειτουργήσει ως αφετηρία έναρξης ενός ειλικρινούς διαλόγου, ώστε να συζητηθεί η διαφορά μας με την Τουρκία, δηλαδή η οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στη βάση του καταστατικού χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, των σχέσεων καλής γειτονίας, του σεβασμού των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, του σεβασμού των κανόνων του Δικαίου της Θάλασσας», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ