ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διπλωματικό παρασκήνιο μετά τη NAVTEX

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Του Βασίλη Νέδου

Εναν διπλωματικό πυρετό με επίκεντρο το Βερολίνο προκαλεί η ένταση του τελευταίου 48ώρου, μετά την αναγγελία ερευνών σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από την Τουρκία και τη στρατιωτική κινητοποίηση που η κίνηση αυτή προκάλεσε σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήδη από το βράδυ της Τρίτης, ζητώντας ουσιαστικά την αποκλιμάκωση. Αυτή η, ασυνήθιστη για τα ελληνοτουρκικά δεδομένα, παρέμβαση του Βερολίνου είναι ενδεικτική και της ιδιαιτερότητας της περίστασης. Ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε χθες το απόγευμα και με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, με θέματα συζήτησης και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς επίσης το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ως προς τη γερμανική παρέμβαση, ο εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ, επισήμανε ότι το Βερολίνο δεν επιθυμεί καμία κλιμάκωση αλλά αντιθέτως επιθυμεί «συνετό διάλογο», ενώ σημείωσε πως η «πρόοδος στις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας είναι δυνατή μόνο εφόσον η Αγκυρα εγκαταλείψει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο». Η εκπρόσωπος της καγκελαρίας, αναφερόμενη στη συνομιλία Μέρκελ-Ερντογάν επισήμανε ότι το θέμα ήταν η Ανατολική Μεσόγειος και πρόσθεσε πως «η θέση μας επί της αρχής σε ό,τι αφορά τις γεωτρήσεις, για το θέμα των θαλασσίων συνόρων και την εκμετάλλευση φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι γνωστή. Υπάρχει και απόφαση για κυρώσεις από την Ε.Ε.».

Από μερίδα των γερμανικών ΜΜΕ και, κυρίως, την Bild μεταδόθηκαν πληροφορίες περί «διακοπής ελληνοτουρκικού πολέμου» από την παρέμβαση Μέρκελ, τα οποία, ευλόγως, διαβάζονται με σκεπτικισμό από την Αθήνα. Σε γενικές γραμμές για λόγους που έχουν να κάνουν με τον συμβολισμό της προσευχής στην Αγία Σοφία, τη σύμπτωσή της με την ημερομηνία υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάννης, αλλά και την αναμενόμενη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, η Παρασκευή θεωρείται μέρα-κλειδί για τις επόμενες κινήσεις της Αγκυρας, αν δηλαδή το «Ορούτς Ρέις» αποπλεύσει προς την περιοχή που έχει δεσμευθεί για έρευνες. Από την Αγκυρα εκπεμπόταν, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της χώρας χθες και ένα γενικό μήνυμα περί υπεράσπισης των τουρκικών δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο εν μέσω, γενικά, μιας συνολικά πολεμικής ατμόσφαιρας, κυρίως όμως για την κατάσταση στη Λιβύη.

Χθες, ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ενόψει και της συνάντησης που θα έχει σήμερα στο Παρίσι ο τελευταίος με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Ο πρωθυπουργός είχε συνομιλήσει εκτενώς με τον κ. Μακρόν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο Παρίσι και οι δύο πλευρές παρέμεναν πολύ κοντά στις απόψεις σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τον τουρκικό αναθεωρητισμό, παρά το γεγονός ότι, όπως φαίνεται, η απόκτηση δύο φρεγατών γαλλικής ναυπήγησης τύπου Belh@rra απομακρύνεται από το προσκήνιο. Αυτό, τουλάχιστον, αναφέρεται σε χθεσινό δημοσίευμα της La Tribune, σύμφωνα με το οποίο στη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν δεν κατορθώθηκε να γεφυρωθεί το οικονομικό χάσμα Αθήνας-Παρισίου, με αποτέλεσμα τη διακοπή των σχετικών συζητήσεων. Η Αθήνα εντείνει τις επαφές και με τους περιφερειακούς παράγοντες, όπως η Αίγυπτος. Για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και, βεβαίως την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, συνομίλησε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ