ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ισχυρός άξονας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο

Καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας από τους ηγέτες Κύπρου – Ελλάδας - Αιγύπτου

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Απέναντι στο κλίμα έντασης που συνεχίζει να συντηρεί η Τουρκία στην περιοχή, η τριμερής συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου αντιτάσσει την διπλωματία και το πνεύμα συνεργασίας όλων των χωρών της περιοχής. Από τη Λευκωσία, η 8η Σύνοδος των ηγετών των τριών χωρών έστειλε μήνυμα σταθερότητας της ανατολικής Μεσογείου αλλά και καταδίκης των έκνομων τουρκικών ενεργειών κατά της Κύπρου και της Ελλάδας.Νίκος Αναστασιάδης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι όπως αποκαλύφθηκε από τις δημόσιες τοποθετήσεις τους μετά το πέρας των εργασιών, κάλεσαν την Τουρκία να τερματίσει την επιθετική συμπεριφορά της στην περιοχή, τονίζοντας πως τα τριμερή σχήματα συνεργασίας που έχουν εγκαινιαστεί δεν αποκλείουν κανένα κράτος.

Οι τρείς ηγέτες επαναβεβαίωσαν την αμέριστη στήριξή τους στη Λευκωσία για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, καταδίκασαν τις προκλήσεις στα Βαρώσια εκφράζοντας την ανησυχία τους για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, καθώς και την στρατικοποίηση που απειλεί όπως τονίζεται στην διακήρυξη της Λευκωσίας, την ευρύτερη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μεσόγειο. Όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Αναστασιάδης μετά το πέρας των εργασιών οι τρεις χώρες καταδικάζουν με τον πλέον έντονο τρόπο:

-Τις παράνομες ενέργειες στην Αμμόχωστο, καλώντας την ίδια στιγμή την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550(1984) και 789(1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να προστατευτεί το στάτους μιας περίκλειστης περιοχής που θα αποτελέσει ένα σημαντικό στοιχείο στην επίλυση του Κυπριακού.

-Τις παράνομες γεωτρήσεις και τις σεισμικές έρευνες της σε θαλάσσιες περιοχές που έχουν ήδη οριοθετηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, μεταξύ άλλων, ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Αίγυπτο, μέσω της σχετικής συμφωνίας του 2003.

-Τις απόπειρες διενέργειας παράνομων σεισμικών ερευνών στην υφαλοκρηπίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας και τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο Πέλαγος.

-Την υπογραφή των νομικά άκυρων μνημονίων συνεργασίας για την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο και ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και του κ. Saraj.

Ικανοποιημένη η Λευκωσία

Στην κυπριακή πρωτεύουσα το κείμενο της κοινής διακήρυξης της Συνόδου έγινε δεκτό με ικανοποίηση μιας και σε αυτό παρέχεται πλήρη στήριξη σε σημαντικά θέματα κυπριακού ενδιαφέροντος. Εκτός από το Κυπριακό τα Βαρώσια, και τις προκλήσεις στην ΑΟΖ η Λευκωσία εμφανίζεται ικανοποιημένη και για ένα επιπλέον θέμα. Κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου έβαζαν στην κορυφή των τις αναφορές και τα όσα φαίνεται να συμφώνησαν οι τρείς ηγέτες για τη Μόνιμη Γραμματεία της τριμερούς συνεργασίας των τριών χωρών που θα έχει ως έδρα τη Λευκωσία, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να χαιρετίζει την εγκαθίδρυση της, πριν από το τέλος του τρέχοντος χρόνου. Στο συγκεκριμένο μηχανισμό, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» θα επιδιωχθεί από κυπριακής πλευράς να συμμετέχει και το Ισραήλ με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη να κάνει σχετική εισήγηση στη τριμερή των ΥΠΕΞ Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ στις 27 Οκτωβρίου, στην Αθήνα

Μητσοτάκης: Τουρκικές φαντασιώσεις

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στην κατάσταση που έχει δημιουργήσει σε όλη την περιοχή η Τουρκία, κάνοντας λόγο για φαντασιώσεις και αυτοκρατορικές πρακτικές. Επικαλούμενος τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο αλλά και τη συμφωνία με Αλβανία για προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης για οριοθέτηση ΑΟΖ, ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε την κοινή θέση της τριμερούς, πως Βαλκάνια και ανατολική Μεσόγειος «μπορούν να γίνουν περιοχές ειρήνης και σταθερότητας. Και όπως είπαν και οι δύο Πρόεδροι, σε αυτή την γειτονιά της συνεργασίας βεβαίως και έχει θέση, αν το θελήσει, και η Τουρκία. Αρκεί, όπως συζητήσαμε, να μπορεί να συμμερίζεται τους ίδιους κανόνες, την ίδια λογική που επιβάλλουν οι σχέσεις καλής γειτονίας και ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο». Ο κ. Μητσοτάκης και από τη Λευκωσία επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για εμπάργκο πώλησης στρατιωτικού υλικού από κράτη μέλη της Ε.Ε. Ταυτόχρονα, όπως επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, η Ελλάδα ζητά να καταγραφούν και οι πολλές παραβιάσεις των μέτρων που περιλαμβάνει η συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε αυτή να είναι πραγματικά επωφελής. «Δεν γίνεται ένα κράτος, τρίτο κράτος, χώρα υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να απαλλάσσεται από δασμούς, να γεύεται τα οφέλη της ενιαίας αγοράς, την ίδια ώρα να απειλεί τα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αναστατώνει ολόκληρη τη Μεσόγειο».

Έμφαση στην ενέργεια

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου αναφέρθηκε στα κοινά οράματα των τριών χωρών, μια συνεργασία που όπως είπε ξεκίνησε από το Κάιρο το 2014. Προτάσσοντας τα κοινά οφέλη υποστήριξε πως η συνεργασία έχει επιφέρει αποτελέσματα σε τομείς όπως η γεωργία, ο τουρισμός, η Ενέργεια. Κάνοντας αναφορές στις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με Κύπρο και Ελλάδα ο Αιγύπτιος πρόεδρος είπε πως στη Λευκωσία διεξήχθησαν εποικοδομητικές συζητήσεις οι οποίες αντανακλούν ταύτιση απόψεων σε πολλά θέματα, ιδιαίτερα για την περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε γειτονικές χώρες, για τη μεταφορά ξένων μαχητών σε άλλες χώρες, κάτι που αποσταθεροποιεί την περιοχή, καθώς και για τη συνεργασία με διεθνείς εταίρους για λήψη διαφόρων μέτρων που εξασφαλίζουν την ασφάλεια σε αυτό το πλαίσιο.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ