ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ν. Δένδιας στην «Κ»: Άλλη η Τουρκία του 2016 και άλλη του 2021

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας,μιλάει στην «Κ» για τις προοπτικές συνεργασίας με τη νέα ηγεσία των ΗΠΑ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με ειλικρινή βούληση, εποικοδομητική διάθεση, αλλά και τη γνώση ότι η Τουρκία δεν είναι ούτε η χώρα με τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες του 2000 ούτε εκείνη των διερευνητικών του 2016, θα προσέλθει η Αθήνα στον διάλογο, επισημαίνει στη σημερινή συνέντευξή του στην «Κ» ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Αναφερόμενος στο διπλωματικό «άνοιγμα» της Αθήνας έξω από τα συνήθη όρια, ο κ. Δένδιας τονίζει ότι η Ελλάδα διευρύνει τον στρατηγικό ορίζοντά της, ενισχύοντας όμως και τις παραδοσιακές σχέσεις της. Γι’ αυτό και –όπως λέει– προσβλέπει στη συνάντησή του με τον νέο Αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν, αλλά και στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για μια πολυετή Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας αυτής, όπως σημειώνει, δεν θα συνίσταται στη δημιουργία βάσεων ψυχροπολεμικής λογικής, αλλά θα είναι προσαρμοσμένη στα σημερινά δεδομένα. Ο κ. Δένδιας εκτιμά, επίσης, ότι το συνυποσχετικό ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σχετικά με την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, θα είναι έτοιμο μετά τις εκλογές της 25ης Απριλίου στη γειτονική χώρα. Ως προς την επέκταση των χωρικών υδάτων, πέρα από το Ιόνιο, ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι θα γίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας όταν κριθεί σκόπιμο.

– Το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά, ωστόσο στο σκέλος της εξωτερικής πολιτικής έγιναν σημαντικές συμφωνίες. Πιστεύετε ότι το 2021 μπορεί να αποτελέσει έτος-ορόσημο και για περαιτέρω εξελίξεις, και αν ναι, ποιες;

– Συμφωνώ με την παρατήρησή σας. Όταν ξεκίνησε η περασμένη χρονιά, ουδείς μπορούσε να φανταστεί ότι θα εξελισσόταν με τον τρόπο αυτό, με τους περιορισμούς που επέβαλε η πανδημία. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, καταφέραμε αρκετά. Κλείσαμε εκκρεμότητες που ήταν ανοικτές για δεκαετίες. Υπογράψαμε τρεις ιδιαιτέρως σημαντικές συμφωνίες. Δύο που αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Μία τρίτη, που αφορά την πρωτοποριακή συνεργασία στην εξωτερική πολιτική και στην άμυνα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Παράλληλα συμφωνήσαμε με την Αλβανία να επιλυθεί το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Τέλος, προχωρήσαμε στις απαραίτητες ενέργειες για την επέκταση των χωρικών υδάτων μας στα 12 μίλια στο Ιόνιο. Είναι καλό να καταστεί κοινή συνείδηση, κύριε Νέδο, ότι παρά τη μεμψιμοιρία ορισμένων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετώπισε με επαρκή αυτοπεποίθηση πολύμορφες προκλήσεις και υβριδικές απειλές τη χρονιά που πέρασε. Κατέληξε σε συμφωνίες που κατοχυρώνουν τα εθνικά συμφέροντα και διεύρυνε τις συνεργασίες της με σειρά άλλων κρατών. Αυτήν την προσέγγιση, η οποία συνιστά διεύρυνση του στρατηγικού ορίζοντα σε σχέση με το παρελθόν, επιδιώκουμε να υπηρετήσουμε και να συνεχίσουμε το 2021. Η χώρα μας δεν παραμένει όμηρος ρητορικών επιδιώξεων μηδενικού αποτελέσματος ή συνεχούς αναβλητικότητας. Κατοχυρώνει με συμφωνίες τα δικαιώματά της και τα εθνικά της συμφέροντα. To 2021 θα συνεχίσουμε πάνω στις βάσεις αυτές. Αναπτύσσοντας τις διμερείς σχέσεις, τα τριμερή - πολυμερή σχήματα και με μια ιδιαίτερα ενεργή παρουσία στους διεθνείς οργανισμούς.

Διαβάστε τη συνέντευξη στον Βασίλη Νέδο στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ