ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στεφάνου: Μπροστά μας έχουμε μια Τουρκία με κρεσέντο αδιαλλαξίας

Εμείς πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα συνεπείς και σταθεροί στα συμφωνηθέντα και στα ψηφίσματα, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

ΚΥΠΕ

Μπροστά μας έχουμε μια Τουρκία με ένα κρεσέντο αδιαλλαξίας και το θέμα της Αμμοχώστου βγήκε στην επιφάνεια με ιδιαίτερη οξύτητα, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ μετά από συνάντηση με την Κίνηση Προσφύγων Αμμοχώστου στα γραφεία του κόμματος.

Ο κ. Στεφάνου σημείωσε τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου που αποτελούν και παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ.

«Θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι με φόντο αυτή την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και την προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να εκτρέψει από την συμφωνημένη βάση λύσης, όπως προνοούνται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, «εμείς πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα συνεπείς και σταθεροί στα συμφωνηθέντα, στα ψηφίσματα και στην ανάγκη να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις και διαπραγματευόμενοι επί του πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ».

Οι καιροί είναι δύσκολοι, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, η οριστική διχοτόμηση μας απειλεί, χρειάζεται να αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, πάντοτε στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ώστε να δημιουργηθεί δυναμική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν.

Για τα διάφορα προσφυγικά προβλήματα και θέματα στήριξης των προσφύγων, ο κ. Στεφάνου είπε ότι αντάλλαξαν συγκεκριμένες απόψεις με την Κίνηση, η οποία έχει συγκεκριμένες προτάσεις. Έχουμε συμφωνήσει ότι θα βρισκόμαστε σε επαφή. Εμείς είμαστε στη διάθεσή τους εκεί και όπου μπορούμε ώστε πάντοτε οι πρόσφυγες, ενόσω είναι ανοικτό το Κυπριακό και χωρίς λύση, να τυγχάνουν της αναγκαίας στήριξης και θαλπωρής από μέρους του κράτους.

Ευχαρίστησε την Κίνηση για την συνάντηση και εξέφρασε ευαρέσκεια γιατί αυτή κινείται προς την κατεύθυνση της κινητοποίησης της κοινωνίας των πολιτών «για να πετύχουμε τον βασικό και καθοριστικό στόχο που είναι η επίτευξη λύσης για να απελευθερωθεί επιτέλους η χώρα μας και να επανενωθεί».

Εκ μέρους της Κίνησης Προσφύγων Αμμοχώστου, ο Λοΐζος Αυξεντίου είπε ότι είχαν έναν πολύ εποικοδομητικό διάλογο τόσο όσον αφορά την λύση του Κυπριακού, και ιδιαίτερα με τις αρνητικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η τουρκική κατοχική πλευρά στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, όσο και για τα χρονίζοντα προβλήματα των προσφύγων.

Ως Κίνηση Προσφύγων Αμμοχώστου, πρόσθεσε, «έχουμε μεταφέρει την αγωνία μας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και την δική μας αποφασιστικότητα να συνεχίσουμε να δραστηριοποιούμαστε και να κινητοποιήσουμε τον προσφυγικό κόσμο, ώστε να κινηθούμε πρώτα προς τη λύση του κυπριακού προβλήματος, επιστροφή στις κατεχόμενες περιοχές μας και περιουσίες μας».

Αλλά και να ζητήσουν, συνέχισε, μια αποτελεσματική προσφυγική πολιτική από το κράτος, η οποία όχι απλά να δίνει ανακούφιση αλλά να έρθει αρωγός στους πρόσφυγες, βοηθώντας τους με μια αποζημίωση για τις περιουσίες τους που είναι τουρκοκρατούμενες.

Θα κοινοποιήσουν, είπε ο κ. Αυξεντίου, στο ΑΚΕΛ δικές τους προτάσεις ή από άλλους προσφυγικούς φορείς και οργανώσεις που αφορούν την αποκλεισμένη περιοχή της Αμμοχώστου αλλά και μέτρα στήριξης του προσφυγικού κόσμου της Κύπρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση