ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στραμμένη στον Μπάϊντεν η προσοχή της Άγκυρας

Ποια ζητήματα θα επιμεληθούν Μπάϊντεν και Ερντογάν από το νέο έτος;

Η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον τις πρώτες κινήσεις της νέας αμερικανικής ηγεσίας στο πεδίο της διπλωματίας. Η Άγκυρα παρακολουθεί από κοντά τις νέες επιλογές και κινήσεις του εκλεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπαϊντεν. Οι Τούρκοι αναλυτές προβάλλουν την άποψη ότι ο κ. Μπάϊντεν με το στυλ πολιτικής του και τις επιλογές του έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Σε αντίθεση με την προηγούμενη περίοδο που τα αμερικανοτουρκικά λίγο ή πολύ μετατράπηκαν σε προσωπική υπόθεση των Ερντογάν και Ντόναλτ Τραμπ, ο κ. Μπάϊντεν αναμένεται να δώσει προτεραιότητα στις στρατηγικές επιλογές του State Department και του Πενταγώνου.

Η παραπάνω εκτίμηση των Τούρκων αναλυτών βρίσκει αντίκτυπο στην Άγκυρα την στιγμή που στις ΗΠΑ, ο κ. Μπάϊντεν επιλέγει τον Άντονι Μπλίκεν για το αξίωμα του Υπουργού Εξωτερικών και τον Τζέϊκ Σάλλιβαν για την θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Προέδορυ των ΗΠΑ. Πρόκειται για δυο προσωπικότητες που γνωρίζουν πολύ καλά την σύγχρονη Τουρκία και παρακολουθούν πολυδιάστατα τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Μπλίνκεν αποδίδει μεγάλη σημασία στο μέλλον των Κούρδων της Συρίας και φυσικά στα όσα διαδραματίζονται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πίσω το 2017, με ένα άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε στην «New York Times», ο κ. Μπλίνκεν ξεκαθάρισε την άποψη του για την τροπή των εξελίξεων στην κρίση της Συρίας και στο Κουρδικό Ζήτημα. Ο κ. Μπλίνκεν αμφισβητεί την άποψη ότι το Ισλαμικό Κράτος αποτελεί παρελθόν για την περιοχή. Αντιθέτως η απειλή του εξτρεμιστικού Ισλάμ παραμένει ζωντανή στην περιοχή. Για την αντιμετώπιση αυτής της θανάσιμης απειλής, οι ΗΠΑ πρέπει να εντατικοποιήσουν την συνεργασία τους με τους Κούρδους, παρέχοντας στην συμμαχία που ηγούνται οι Κούρδοι βαρύ εξοπλισμό, προηγμένης τεχνολογίας.

Εκτός από το Κουρδικό, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες από την αμερικανική πλευρά και την τουρκική πρωτεύουσα, ο κ. Μπλίνκεν διαφωνεί με την κυβέρνηση Ερντογάν και για την τροπή των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, με κύρια έμφαση στο ενεργειακό ζήτημα, στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά. Καλωσορίζοντας το νέο πλέγμα περιφερειακών συνεργασιών που οικοδομούν τα τελευταία χρόνια συμμαχικές δυνάμεις όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ, ο κ. Μπλίνκεν εισηγείται στον κ. Ερντογάν την αποφυγή μονομερών ενεργειών και την εστίαση σε συμβιβαστικού τύπου φόρμουλες. Επίσης, σε μια περίοδο που η Άγκυρα φέρνει στο τραπέζι την λύση των δυο κρατών, ο κ. Μπλίνκεν παραμένει στο πλευρό των υποστηρικτών της ομοσπονδιακής φόρμουλας.

Η άποψη της Άγκυρας

Στην Άγκυρα, καλά ενημερωμένες πηγές εστιάζουν στα όσα υπογράμμισε πριν σύντομο χρονικό διάστημα, στις 9 Ιουλίου 2020, ο νέος Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σε μια εκδήλωση του Ινστιτούτου Hudson. Σε αυτήν την εκδήλωση, το μήνυμα του κ. Μπλίνκεν προς την τουρκική πλευρά υπήρξε ξεκάθαρο: ΗΠΑ και Τουρκία σήμερα διαφωνούν σε πολλά ζητήματα. Ωστόσο, εξακολουθούν να υφίστανται πεδία, περιοχές και ζητήματα που οι δυο πλευρές μπορούν να αναπτύξουν συνεργασία. Για να συμβεί όμως αυτό η Τουρκία πρέπει να αλλάξει γραμμή. Στην νέα περίοδο, όπως η Ουάσιγκτον έτσι και η Άγκυρα πρέπει να στοχεύσει στην συνεργασία. Επίσης, πρέπει να παραιτηθεί από ανούσιες επιδείξεις ισχύος στην περιοχή της.

Στην τουρκική πρωτεύουσα, οι κύκλοι της κυβέρνησης προβάλλουν την άποψη την αμέσως μετά την έναρξη της θητείας του κ. Μπάϊντεν στον Λευκό Οίκο, εκτός από το Κουρδικό, την κρίση στην Συρία και τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, στο επίκεντρο των αμερικανοτουρκικών σχέσεων θα βρεθούν και θέματα όπως οι ρωσικοί πύραυλοι S-400 που αγόρασε και ενεργοποίησε η Τουρκία, η Υπόθεση Γκιουλέν και η Υπόθεση Χάλκμπανκ.

Σχετικά με τα προαναφερόμενα ζητήματα, ο πρώτος Υπουργός Εξωτερικών της διακυβέρνησης Ερντογάν, Γιασάρ Γιακίς επισημαίνει ότι ο κ. Μπάϊντεν θα εστιάσει στις επιλογές του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και του Πενταγώνου. Ο δε, Τούρκος αναλυτής Σεμίχ Ιντίζ πιστεύει ότι το πρώτο διάστημα της θητείας του κ. Μπάϊντεν το ζήτημα της Συρίας θα βρεθεί στο επίκεντρο των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, οι κύκλοι της συντηρητικής κυβέρνησης στην Άγκυρα δεν αναμένουν μεγάλες κρίσεις και αναταράξεις στα αμερικανοτουρκικά, με το σκεπτικό ότι η Τουρκία φέρει μεγάλη στρατηγική σημασία για τους σχεδιασμούς της Ουάσιγκτον στην ευρύτερη περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
X