ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ν. Χριστοδουλίδης στην «Κ»: Έχουμε πολιτικές διαφορές με τον Αβέρωφ

Αν τα πράγματα στον ΔΗΣΥ ακολουθούσαν τις αρχικές ημερομηνίες ίσως να μην απέκλεια την συμμετοχή μου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Στην πολιτική δεν επιλέγεις πάντα εσύ τη διαδρομή. Αν τα πράγματα ακολουθούνταν όπως είχαν ανακοινωθεί επίσημα από το ΔΗΣΥ τον Οκτώβριο του 2021 ενδεχομένως να μην απέκλεια την συμμετοχή μου. Έχω πει δημόσια ότι ανήκω στο χώρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, ποτέ δεν το έκρυψα. Οι διαδικασίες όμως άλλαξαν με στόχο να αποκλείσουν ενδεχόμενη δική μου υποψηφιότητα» λέει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο τέως υπουργός Εξωτερικών ανοίγει για πρώτη φορά τα χαρτιά του γύρω από τα όσα ακούγονται περί υποψηφιότητάς του αλλά και για τις καταγγελίες που δέχεται ότι δεν έχει θέσεις. Ξεκαθαρίζει πως σε συγκεκριμένα θέματα στην εσωτερική διακυβέρνηση αλλά και σε ζητήματα τακτικής στο κυπριακό έχει διαφορετικές προσεγγίσεις με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ κληθείς να απαντήσει αν αποτελεί τον συνεχιστή του Νίκου Αναστασιάδη, απαντά πως η γραμμή που ακολουθήθηκε ήταν η σωστή στην εξωτερική πολιτική και στα θέματα του κυπριακού. Θεωρεί προσβλητικά τα όσα λέγονται περί απουσίας θέσεων και εκφράζει την θέση πως οι πόρτες της συναγερμικής βάσης, δεν έχουν κλείσει για τον ίδιο μετά την εξαγγελία Αβέρωφ.

Τα περί υποψηφιότητάς σας είναι ένα υπαρκτό τελικά σενάριο ή δική μας επινόηση;

Το είπα ήδη δημόσια ότι με ενδιαφέρουν οι προεδρικές εκλογές…

Το με ενδιαφέρουν είναι θολό…

Η τοποθέτησή μου ήταν ξεκάθαρη παρόλο που εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο προεκλογικός ξεκίνησε πολύ νωρίς και αυτό δεν ωφελεί την Κύπρο και την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος. Μετά το καλοκαίρι θα έπρεπε να οδηγηθούν τα πράγματα στη διαμόρφωση του τελικού σκηνικού. Βεβαίως οι εξελίξεις δείχνουν ότι το τελικό σκηνικό πολύ πιθανόν να διαμορφωθεί νωρίτερα και αυτό αναπόφευκτα θα επηρεάσει και τις δικές μου αποφάσεις.

Είχατε πει πως θα λάβετε τις αποφάσεις σας τον Ιούνιο. Να περιμένουμε πως αυτό θα γίνει την άνοιξη;

Ενδεχομένως ναι, δεν θα το απέκλεια.

Βεβαίως κατά την Πινδάρου επισπεύθηκαν οι διαδικασίες καθώς εσείς κάνατε ήδη προεκλογικό, ενώ η φημολογία περί ανεξάρτητης υποψηφιότητας έδινε και έπαιρνε…

Βάσει των όσων ακούγονται κάνω προεκλογικό τα τελευταία οκτώ χρόνια. Βασικά από την μέρα που διορίστηκα κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Συνεπώς; Ήταν ή όχι στο πίσω μέρος του μυαλού σας;

Όχι δεν ήταν στο πίσω μέρος του μυαλού μου. Αυτό που έκανα πάντα ήταν την δουλειά μου χωρίς να χάνω την επαφή με τον κόσμο, ανταποκρινόμενος θετικά στις προσκλήσεις που είχα. Ακόμα και επί θητείας μου στο Υπουργείο Εξωτερικών, έστω κι αν έλειπα συχνά, τις μέρες που βρισκόμουν στην Κύπρο τις αξιοποιούσα για να είμαι σε επαφή με την κοινωνία.

Η στάση μου αυτή δεν ήταν απλά θετική ανταπόκριση μου σε υποχρεώσεις που προέκυπταν από την ιδιότητα μου ως μέλος της Κυβέρνησης αλλά και επειδή μέσα από την επαφή με τον κόσμο μπορούσα να αντιληφθώ καλύτερα τα προβλήματα και τι πιστεύει η κοινωνία για τη διακυβέρνηση, και ποιες οι προσδοκίες του πολίτη. Η επαφή αυτή δεν ήταν ποτέ για μένα υποχρέωση. Ήταν μια αναγκαία αλληλεπίδραση που και εγώ είχα ανάγκη, ως άνθρωπος. Να παραμένω μέρος των ενεργών καθημερινών πολιτών. Μετά την παραίτηση μου από το Υπουργείο, έχω σαφώς περισσότερο χρόνο στη διάθεση μου και συνεχίζω να το κάνω. Συνομιλώ με κόσμο καθημερινά. Μεμονωμένους πολίτες ή και οργανωμένα σύνολα. Συνεχίζω να ακούω τις απόψεις και τις ανησυχίες τους.

Mετά την εξαγγελία Αβέρωφ δεν έχουν κλείσει οι πόρτες της συναγερμικής βάσης;

Δεν έχω αισθανθεί κάτι τέτοιο. Καθόλου, θα έλεγα. Ο κόσμος του Δημοκρατικού Συναγερμού μου έχει δείξει πολλή εκτίμηση, μου έχει προσφέρει στήριξη και είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων για αυτό.

Αυτό που λένε στην Πινδάρου πάντως είναι πως οι προεδρικές εκλογές δεν είναι διαγωνισμός δημοφιλίας, εννοώντας πως εσείς είστε ένα ωραίο περιτύλιγμα.

Πρόκειται για ιδιαίτερα προσβλητική αναφορά, όχι μόνο για μένα αλλά και για τους ίδιους τους πολίτες. Η κοινωνία δηλαδή δεν εστιάζει στην ουσία αλλά στο φαίνεσθαι; Δεν έχει καλό κριτήριο; Ή αυτός που είναι δημοφιλής, αυτόματα δεν διαθέτει ουσία; Δεν είναι υποτιμητικό για τους πολίτες κάποιοι να θεωρούν ότι η κοινωνία δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί, να κατανοήσει και απλά παρασύρεται; Τέτοιες προσεγγίσεις είναι προσβλητικές για τον πολίτη και να είστε βέβαιοι ότι αυτή η απαξίωση για τον κόσμο, για το πόσο καλή αντίληψη έχει, είναι που απομακρύνει τον κόσμο από την πολιτική. Και στο παρελθόν λέχθηκαν παρόμοια απαξιωτικά και είδαμε ότι στην πορεία διαψεύστηκαν. Πανηγυρικά θα έλεγα.

Τα περί απουσίας θέσεων και η στάση Κασουλίδη

Δέχεστε πάντως την κατηγορία ότι προσπαθώντας να είστε αρεστός αποφεύγετε να πάρετε ξεκάθαρη θέση σε πολιτικές…

Αυτό προσβάλλει τον ίδιο τον Πρόεδρο και την κυβέρνηση στο σύνολο της. Ουδέν αναληθέστερο. Όταν τα επιχειρήματα απουσιάζουν ξεκινά η γενικόλογη δυσφήμιση. Να αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Αυτοί που κατά κύριο λόγο υποστηρίζουν ότι δεν έχω θέσεις στο κυπριακό, είναι οι ίδιοι που μου επιρρίπτουν ευθύνες για τη μη λύση του κυπριακού στο Κρανς Μοντανα. Τελικά τι από τα δύο ισχύει; Εκεί που χρειάζεται να εκφράσω θέση το κάνω χωρίς να σκέφτομαι απολύτως κανένα κόστος. Το έχω αποδείξει.

Το ίδιο όμως λέει και στενός σας περίγυρος, όπως ο Ιωάννης Κασουλίδης. Ότι δεν γνωρίζει τη θέση σας στο κυπριακό…

Τον Ιωάννη Κασουλίδη τον εκτιμώ. Καλούμαι να σχολιάσω τα αυτονόητα αλλά θα το κάνω για να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά. Η σχέση και συνεργασία μας μετρά δεκαετίες. Υπήρξα πολύ στενός του συνεργάτης. Είναι με λύπη που άκουσα τις δηλώσεις του. Όταν ο Πρόεδρος αποφάσισε να τον διορίσει στο Υπουργείο Εξωτερικών, το 2013, με κάλεσε από τις Βρυξέλλες να έρθω μαζί του, ως διευθυντής του γραφείου του. Με επέλεξε και τον ακολούθησα, από τις Βρυξέλλες στην Κύπρο. Εκτιμώ πως με κάλεσε και βάσει της δουλειάς μου και των θέσεων μου. Επιπλέον, όταν ο Πρόεδρος αποφάσισε να με διορίσει διευθυντή του διπλωματικού του γραφείου τον Σεπτέμβρη του 2013, είχε συζητήσει και με τον κ. Κασουλίδη, όπως μαζί του θα είχε συζητήσει και τον διορισμό μου ως Υπουργού Εξωτερικών το 2018. Όσο για τις θέσεις μου στο κυπριακό που είπε ότι δεν τις γνωρίζει, να θυμίσω, πέραν των όσων προανέφερα, των δεκάδων συνεντεύξεων όλα αυτά τα χρόνια και της πρακτικής εργασίας γύρω από το κυπριακό, πως έχω γράψει δύο βιβλία για το κυπριακό, αποτέλεσμα εμπεριστατωμένης έρευνας. Το ένα μάλιστα το παρουσίασε ο κ. Κασουλίδης με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια.

Και για άλλα θέματα πλην του κυπριακού συζητείται ότι δεν εκφράσατε άποψη…

Έχω θέσεις και απόψεις επί όλων των βασικών θεμάτων και ζητημάτων. Οι Υπουργοί των Εξωτερικών της ΕΕ εμπλεκόμενοι και στην προετοιμασία των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων όπου συζητούνται όλες οι σημαντικές πολιτικές της Ένωσης, οικονομία, κλίμα, ενέργεια, μεταναστευτικό, κοκ πριν ληφθούν αποφάσεις από τους Αρχηγούς Κρατών, είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν καλά τις θέσεις της χώρας τους. Όπως και τα χρόνια που ήμουν διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου αλλά και Sherpa, έπρεπε να μελετώ και είχα ευθύνη να γνωρίζω ώστε να συμμετέχω σε σχετικές συναντήσεις προωθώντας τις θέσεις της χώρας σε πολλούς τομείς. Οι Υπουργοί των Εξωτερικών, εκ των πραγμάτων, δεν μπορεί να κάνουν εξωτερική πολιτική χωρίς να γνωρίζουν τα προβλήματα, ιδιαιτερότητες, οικονομικές, κοινωνικές, της χώρας τους, άλλωστε η δουλειά τους είναι να προωθούν το δικό τους προϊόν. Έχω επίσης κατηγορηθεί ότι εμπλεκόμουν στις αρμοδιότητες άλλων υπουργών. Πως μπορούσα να εμπλέκομαι αφού δεν είχα θέσεις σε θέματα πέραν του Υπουργείου μου; Είναι πολλές οι αντιφάσεις στα όσα εσκεμμένα εκτοξεύονται από κάποιους. Απόψεις είχα και έχω επί όλων των θεμάτων και τις αξιοποιούσα εκεί που έπρεπε.

Θεωρήθηκε πως είναι για να έχετε επιρροή παντού και συγκεκριμένο κόσμο κοντά σας.

Τα σύγχρονα Υπουργεία Εξωτερικών, όπως έχω προαναφέρει, σε ένα παγκοσμοιοποιημένο περιβάλλον, ασχολούνται με όλα τα βασικά θέματα πολιτικής διότι πρέπει να έχεις θέσεις για να συνεργαστείς και να ενισχύσεις σχέσεις και συνεργασίες με πιο προηγμένες χώρες ή την ΕΕ. Επίσης ο ΥΠΕΞ ενισχύει τα διαβήματα άλλον Υπουργών λόγω του ρόλου του Υπουργείου του πχ ως προς την ΕΕ. Μπορείτε να απευθυνθείτε στον Υπουργό Εσωτερικών να σας ενημερώσει εάν συνεργαστήκαμε στο θέμα της μετανάστευσης για να προωθήσουμε τις θέσεις της Κύπρου, στον Υπουργό Γεωργίας για το θέμα του χαλλουμιού, στον Υφυπουργό Ναυτιλίας για την εκλογή της Κύπρου στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας. Είχα συγκεκριμένες θέσεις λόγου χάρη και όταν συζητήθηκε το ΓεΣΥ και να είστε βέβαιοι ότι σε περίπτωση που προχωρήσω με υποψηφιότητα στις επερχόμενες εκλογές θα υπάρξουν πολύ συγκεκριμένες θέσεις επί όλων των θεμάτων που απασχολούν τον Κύπριο πολίτη.
Εκείνο όμως που προσωπικά με ανησυχεί δεν είναι η κριτική η οποία μου ασκείται για διάφορους λόγους, αλλά ο κίνδυνος που υπάρχει να ακυρωθεί τελικά και σημαντική δουλειά και πρόοδος που έχει επιτευχθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, πάντοτε υπό την καθοδήγηση και σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο. Όπως λόγου χάρη η προώθηση της οικονομικής διπλωματίας, η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στην εξωτερική μας πολιτική, η διπλωματική ακαδημία, η Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Θεμάτων, η σύσφιξη των σχέσεων μας με χώρες που έχουν σημασία για εμάς και η συνομολόγηση σημαντικών συμφωνιών για τις οποίες βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση. Νομίζω ότι εκείνο που πρέπει να προέχει για όλους μας είναι το καλό του τόπου. Εξάλλου όπως πολύ ορθά το έθεσε ο Πρόεδρος, θα υπάρξει συνέχεια στην εξωτερική πολιτική.

Ψεύτικές ειδήσεις η πρόσκληση στην Ουάσινγκτον επί Κασουλίδη

Φαντάζομαι πως έχετε δει και τα δημοσιεύματα που θέλουν την απομάκρυνσή σας να συνδέεται με την επιστροφή στη ρεαλ πολιτικ. Μάλιστα γράφηκε πως προκλήθηκε ο Ιωάννης Κασουλίδης στην Ουάσιγκτον με την αποχώρησή σας.

Αυτό και αν είναι προσβλητικό για τον Πρόεδρο. Πάντως, η επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, μάλιστα με συγκεκριμένη ημερομηνία, είχε διευθετηθεί πριν την αποχώρηση μου από το Υπουργείο. Ουδέν αναληθέστερο για μια ακόμη φορά. Ψεύτικες ειδήσεις.

Υπάρχουν πάντως κριτικές ότι οι πολιτικές σας στο υπουργείο Εξωτερικών ήταν για εσωτερική κατανάλωση. Θα κάναμε την Τουρκία να πονέσει με τις κυρώσεις και εκ του αποτελέσματος εξευτελιστήκαμε. Μιλούσαμε για τον eastmed και κατέρρευσε το αφήγημα. Μάλιστα υποβαθμίσατε τις τουρκικές εξαγγελίες για το Βαρώσι…

Οι στόχοι της Κύπρου, στην Ευρώπη και σε διεθνές επίπεδο, ήταν αποφάσεις συλλογικές πάντοτε μετά από διαβούλευση με τον Πρόεδρο. Ώστε να έχουμε μια διεκδικητική, ρεαλιστική πολιτική και να κερδίσουμε συμμάχους. Να καταστήσουμε το κυπριακό, ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και αυτό το καταφέραμε, με πολλές δυσκολίες στο δρόμο μας. Να θεμελιώσουμε την αντίληψη ότι η Τουρκία παρανομεί στις θάλασσες μας και στην Αμμόχωστο, και το κάναμε. Να έχουμε ένα νομικό εργαλείο και με τις κυρώσεις, το κάναμε. Να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τους γείτονες μας, και το κάναμε επίσης. Σε ένα πολύ δύσκολο διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον. Παρά το γεγονός ότι γίνεται μια προσπάθεια να προωθηθεί η εικόνα ότι είμαι ατσαλάκωτος, δεν έχω κανένα πρόβλημα να τσαλακωθώ είτε στις Βρυξέλλες είτε αλλού. Θα σας το επιβεβαιώσουν και οι ξένοι και οι δικοί μας διπλωμάτες. Ποτέ δεν θα απορρίψω ένα στόχο γιατί είναι δύσκολο να τον πετύχω και αυτό εσωτερικά θα μου προκαλέσει πρόβλημα ή θα «χαλάσει» την «εικόνα» μου. Στην καριέρα μου ως διπλωμάτης έχω δει πολιτικούς να μην διεκδικούν για να μην αποτύχουν. Το απορρίπτω αυτό. Όσο για την εικόνα μου είμαι ο ίδιος πάντοτε, δεν αλλάζω συμπεριφορά αναλόγως κοινού, ή περιβάλλοντος απλώς στην διαπραγμάτευση διεκδικώ το maximum με επιμονή. Σε ότι αφορά την Ευρώπη, μπορείτε να αποταθείτε σε αρκετούς συναδέλφους μου και να ζητήσετε να ενημερωθείτε για το πως επιχείρησα να προωθήσω τα συμφέροντα της χώρας μας και πώς σε κάθε Συμβούλιο και σε κάθε συνάντηση προέβαλα την ανάγκη λύσης του Κυπριακού και άσκησης σχετικής επιρροής και πίεσης στην Τουρκία. Ότι μέσο είχαμε στην διάθεση μας, το αξιοποιήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις. Τις δυνάμεις μιας μικρής χώρας, αν θέλετε να ακριβολογούμε.

Στο ενδεχόμενο που διεκδικήσετε θα αποτελείτε την πολιτική συνέχεια του Νίκου Αναστασιάδη;

Ήμουν ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Προέδρου ειδικότερα στα θέματα της αρμοδιότητάς μου, του είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων και θεωρώ ότι η γραμμή που ακολουθήθηκε ήταν η σωστή στην εξωτερική πολιτική και στα θέματα του κυπριακού. Πέραν τούτου κάθε νέος υποψήφιος αναμένεται από την κοινωνία εύλογα να παρουσιάσει συνολικά το πρόγραμμα του, αυτό να είναι ολοκληρωμένο, σύγχρονο και καινοτόμο, και αυτό θα πράξω σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η θεσμική διαφθορά αποτελεί το μεγάλο βαρίδι της διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Θα ανέμενε κάποιος πως από τη στιγμή που επικαλείστε το νέο, κάτι τέτοιο θα σας ενοχλούσε και θα κρατούσατε τουλάχιστον αποστάσεις.

Τα θέματα διαφθοράς όντως προβληματίζουν έντονα τον κόσμο ως φαινόμενο που αφορά το ευρύτερο φάσμα του πολιτικού συστήματος. Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να μην έχει προβλήματα διαφθοράς, και φυσιολογικά αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί τον Κύπριο πολίτη. Εκείνο στο οποίο πρέπει ένα σύγχρονο κράτος να εστιάσει είναι να υπάρχουν οι κατάλληλοι μηχανισμοί αποτροπής των φαινομένων αυτών, σε όλα τα επίπεδα. Είναι συλλογική η προσπάθεια, με την συμμετοχή και την εμπλοκή και των ίδιων των πολιτών. Έχουν γίνει πολλές και σημαντικές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση από την παρούσα διακυβέρνηση και θεωρώ ότι κλειδί θα είναι και η ολοκλήρωση και της δικαστικής μεταρρύθμισης καθώς και η εισαγωγή νέων μέτρων αλλά και μηχανισμών παρακολούθησης, εφαρμογής και καταστολής. Αν καταφέρουμε η μεταρρύθμιση να περάσει πριν το τέλος της διακυβέρνησης του Προέδρου θα είναι μια πάρα πολύ θετική εξέλιξη. Ιδιαίτερα θετικό ήταν και το γεγονός της πρόσφατης υπερψήφισης από τη Βουλή νομοσχεδίου που αφορά την προστασία όσων καταγγέλλουν πράξεις διαφθοράς γνωστό ως whistleblower.

Δεν βρίσκεται από πίσω ο Αναστασιάδης…

Λόγω της σχέσης σας με τον Πρόεδρο αλλά και της συμπεριφοράς του, δίδεται η εντύπωση ότι πίσω από την υποψηφιότητα σας βρίσκεται ο Νίκος Αναστασιάδης. Ισχύει;

Συζητήσαμε τις σκέψεις μου με τον Πρόεδρο πολλές φορές, αλλά σε καμία απολύτως περίπτωση δεν βρίσκεται ο Πρόεδρος πίσω από μία ενδεχόμενη υποψηφιότητά μου.

Υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες με τον Αβέρωφ Νεοφύτου;

Υπάρχουν ορισμένες διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις και απόψεις.

Όπως;

Σε θέματα τακτικής κυπριακού, σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, στο τρόπο προσέγγισης διαφόρων ζητημάτων.

Γιατί συζητείται το θέμα ανεξάρτητου υποψηφίου και όχι κομματικού;

Στην πολιτική δεν επιλέγεις πάντα εσύ τη διαδρομή. Αν τα πράγματα ακολουθούνταν όπως είχαν ανακοινωθεί επίσημα από το ΔΗΣΥ τον Οκτώβριο του 2021 ενδεχομένως να μην απέκλεια την συμμετοχή μου. Έχω πει δημόσια ότι ανήκω στο χώρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, ποτέ δεν το έκρυψα. Οι διαδικασίες όμως άλλαξαν με στόχο να αποκλείσουν ενδεχόμενη δική μου υποψηφιότητα.

Αφού ανήκετε στον ΔΗΣΥ θα έπρεπε να γνωρίζετε πως υπάρχουν καταστατικές πρόνοιες τις οποίες πρέπει να σεβαστείτε.

Όταν πρόκειται ειδικά για τις Προεδρικές εκλογές, είναι πολλά τα δεδομένα που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και σίγουρα το ζητούμενο είναι να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Εξάλλου να σας θυμίσω ότι στο θέμα της Προέδρου της Βουλής, δεν προωθήθηκε η υποψηφιότητα του προέδρου του κόμματος, αλλά μία βουλευτής του κόμματος γιατί αυτό που πρυτάνευσε είναι το πώς θα διασφαλιζόταν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Άρα οι εκλογικές διαδικασίες ναι, είναι γνωστές αλλά είδαμε και προηγουμένως όπως το 2008 για παράδειγμα πώς το ζητούμενο είναι το πως μπορείς να διασφαλίσεις ένα θετικό αποτέλεσμα ανάλογα με τα δεδομένα, τις απαιτήσεις και την κοινωνία. Όλα θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.

Μα σας έκαναν διάφορες προτάσεις για να γεφυρωθεί η διαφωνία. Εσείς φάνηκε να έχετε τη λογική, είτε με τον δικό μου τρόπο είτε καθόλου...

Σε καμία απολύτως περίπτωση. Στα μέσα Οκτωβρίου, ο ΔΗΣΥ ανακοίνωσε τον Προσυνεδριακό Διάλογο και το Πολιτικό και Ιδεολογικό Συνέδριο, το οποίο θα λάμβανε χώρα στο τέλος της άνοιξης. Διάλογος και Συνέδριο, που όπως πολύ ορθά λέχθηκε, αποσκοπεί στο να ακούσει και να συνομιλήσει το κόμμα με την κοινωνία, «να ανανεώσει την συμφωνία του με την κοινωνία και να συνεχίσει για την Κύπρο του αύριο». Ένας διάλογος που θα κορυφωθεί, όπως είχε λεχθεί, με το Συνέδριο και τα αποτελέσματα του θα αποτελούσαν τα κύρια συστατικά για την διακυβέρνηση 2023-2028. Δεν θα ήταν λοιπόν αναμενόμενο οι όποιες αποφάσεις για τις προεδρικές εκλογές να ληφθούν μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου με την κοινωνία και τη βάση του κόμματος;

Δεν είμαι και δεν αισθάνομαι μόνος

Δεν θα μπορούσατε να σηκώσετε το γάντι στην πρόταση Αβέρωφ;

Αυτή η πρόταση έγινε πολύ νωρίτερα από τη μέρα που δημοσιοποιήθηκε. Το συζητήσαμε, είχα ξεκάθαρα δηλώσει ότι δεν με ενδιαφέρει η προεδρία του κόμματος και δεν αμφισβήτησα ποτέ το γεγονός ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου είναι ο πρόεδρος του κόμματος.

Φαίνεται πάντως να είστε μόνος, με όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη εναντίον σας σε όλο αυτό. Που οφείλεται;

Δεν θα συμφωνούσα μαζί σας. Δεν είμαι και δεν αισθάνομαι καθόλου μόνος.

Υπάρχουν κάποιοι που συμπαρατάσσονται μαζί σας;

Υπάρχουν αρκετοί με τους οποίους είμαι σε συνεχή επαφή, συζητάμε και ανταλλάσσουμε απόψεις. Επίσης και πάρα πολλά άτομα από οργανωμένα σύνολα και την κοινωνία των πολιτών.

Γιατί δεν βγήκαν μπροστά να σας στηρίξουν τότε;

Να με στηρίξουν σε τι;

Σε αυτή την εσωκομματική έριδα.

Από τη στιγμή που υπήρξαν ξεκάθαρες τοποθετήσεις από τον Πρόεδρο για την παρουσία και την δουλειά μου στο Υπουργείο Εξωτερικών, τότε δεν υπάρχει καλύτερη απάντηση. Από την άλλη ποτέ δεν θα ήθελα οι άνθρωποι με τους οποίους είμαι σε επαφή να συμβάλουν σε μια αχρείαστη και ανώφελη αντιπαράθεση που βλάπτει και την παράταξη και την κυβέρνηση, η οποία έχει μπροστά της ακόμη ένα χρόνο σημαντικής δουλειάς. Ποτέ δεν θα ήθελα να γίνω η αιτία ή αφορμή για κάτι τέτοιο, όσο και αν κάποιοι επιχειρούν να παρουσιάσουν μια τέτοια εικόνα.

Τα περί διάσπασης και το ενδεχόμενο Παμπορίδη

Παρουσιάζεστε βεβαίως ως διασπαστής της παράταξης

Aν το ζητούμενο ήταν το πώς διασφαλίζεται η επιτυχία του κόμματος στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές θα ακολουθούνταν οι διαδικασίες όπως είχαν ανακοινωθεί αρχικά. Θεωρώ λανθασμένες και κυρίως αναχρονιστικές τις προσεγγίσεις περί διάσπασης. Δεν ωφελούν σε τίποτα.

Αν είστε δύο υποψήφιοι τότε αναπόφευκτα το κόμμα θα διασπαστεί.

Τα κόμματα δεν διασπώνται όταν υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Αυτό αποδεικνύει η ιστορία, ειδικά του ΔΗΣΥ. Να σας θυμίσω ότι για τις προεδρικές υπάρχει συζήτηση και για ένα άλλο πρώην στέλεχος του ΔΗΣΥ. Αυτό είναι η Δημοκρατία.
Πως βλέπετε το γεγονός ότι τρία στελέχη που είτε είναι είτε ήταν στον ΔΗΣΥ ενδέχεται να διεκδικήσουν;
Θεωρώ ότι αυτό είναι κάτι που οφείλει να προβληματίσει γενικότερα, και πιο συγκεκριμένα για το πρόωρο της όλης διαδικασίας.

Να προβληματίσει τον κ. Νεοφύτου ότι δεν μπορεί να συσπειρώσει το κόμμα του;

Να προβληματίσει σε σχέση με το ότι προανέφερα για τον χρόνο.

Υπάρχει ένα ρητό που λέει πως όποιος βγει έξω από το μαντρί τον τρώει ο λύκος. Είναι κάτι που σας ανησυχεί;

Προχώρησε η κοινωνία. Είμαστε στο 2022. Ας αφήσουμε ζώα, ψάρια και πτηνά εκτός συζήτησης.

Δηλαδή οι κομματικοί μηχανισμοί αποδυναμώνονται;

Τα κόμματα είναι βασικό κύτταρο της δημοκρατίας, για αυτό και δεν πρέπει να τα υποτιμούμε, θα ήταν μεγάλο λάθος. Την ίδια στιγμή βλέπουμε σε διεθνές επίπεδο ότι οι δεσμοί της κοινωνίας με τα κόμματα είναι σαφώς πιο χαλαροί παρά από ότι ήταν πριν 20 ή 30 χρόνια. Δεν νομίζω να διαφωνεί κανείς με αυτή την διαπίστωση.

Σας ανησυχεί το ότι ακολουθείτε με μαθηματική ακρίβεια την πορεία Γιώργου Λιλλήκα;

Θα έλεγα ότι οι συγκρίσεις δεν είναι χρήσιμες. Ούτε με τον κ. Λιλλήκα ούτε με οποιονδήποτε άλλο πολιτικό. Άλλα πρόσωπα, άλλες συνθήκες, άλλες εποχές.

Δηλώνετε βεβαίως Συναγερμικός. Γιατί να σας στηρίξουν άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης; Είχατε κάποια επαφή;

Είμαι σε επαφή με τον κόσμο και την κοινωνία, οργανωμένα ή μη σύνολα. Αντιλαμβάνομαι ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες σε όλα τα κόμματα και όλα είναι ρευστά. Στην πολιτική ένας χρόνος είναι μεγάλο διάστημα. Παραμένω θετικός, ενεργός και αισιόδοξος. Απαιτείται σοβαρότητα, δουλειά, επιμονή και υπομονή και όλα γίνονται στην ώρα τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση