ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γιατί δεν βγήκε άσπρος καπνός από τη σύσκεψη αρχηγών

Πάει ξανά στην επιτροπή Οικονομικών το νομοσχέδιο ενώ το ΑΚΕΛ αμφισβητεί τους αριθμούς που παρουσιάζει η κυβέρνηση

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών μεταφέρεται τελικώς η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις, καθώς πολιτικοί αρχηγοί ζήτησαν περαιτέρω διευκρινήσεις και αλλαγές από το υπουργείο Οικονομικών. Δεν έλειψαν οι αντιδράσεις και οι διαφωνίες με τον γ.γ του ΑΚΕΛ να αμφισβητεί τους αριθμούς που παρουσιάζει η κυβέρνηση και τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ να ζητά επιπλέον μέτρα.

Οι βολές Πετρίδη

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αρχηγών στην παρουσία του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη του υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη και του Κεντρικού Τραπεζίτη Κωνσταντίνου Ηροδότου, έγινε μία συνολική παρουσίαση της οικονομικής κατάστασης ενόψει του κορωνοϊού. Ο Πρόεδρος, σημείωσε κατά την τοποθέτησή του πως κάθε χώρα έχει λάβει μέτρα, καθώς πρέπει να επαναδραστηριοποιηθούν οι επιχειρήσεις μετά την κρίση. Όπως είπε η δέσμη μέτρων θα στοιχίσει στο κράτος 1.3 δις που αυτό σημαίνει το 6,8% του ΑΕΠ της χώρας.  Εξήγησε πως το κράτος έχει διαθέσιμα μετρητά 1,7 δις ευρώ, 1,75 εκατομμύρια ευρώ από δάνειο που πήρε το κράτος από τις αγορές ενώ 750 εκατομμύρια ευρώ είναι το ποσό που υπολογίζει το κράτος από τις τράπεζες. Σημείωσε πως το σύνολο της δέσμης φτάνει τα 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για το σχέδιο της κυβέρνησης αναφορικά με τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων την ανάγκη επέκτασης των προγραμμάτων, ενώ άφησε στον υπουργό Οικονομικών να εξηγήσει το νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων. Καθόλου τυχαία η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών με το πέρας της σύσκεψης ότι δεν υπάρχουν απεριόριστοι πόροι, σημειώνοντας πως τόσο ο πολιτικός κόσμος όσο και η κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει ενότητα και υπευθυνότητα για να καταφέρει να αντεπεξέρθει των καταστάσεων.

Καθόλου τυχαία η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών με το πέρας της σύσκεψης ότι δεν υπάρχουν απεριόριστοι πόροι

«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε επίσης όλα τα εργαλεία τα οποία μας παρέχονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως, για παράδειγμα, τα προγράμματα που η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προωθήσει που αφορούν κρατικές εγγυήσεις σε επιχειρήσεις μέσω του δανεισμού. Επί του συγκεκριμένου έγινε μια πολύ διεξοδική και εποικοδομητική συζήτηση, και τις επόμενες μέρες θα δούμε τις προτάσεις των κομμάτων, τις ανησυχίες των κομμάτων, ώστε να μπορέσουμε τελικά να χρησιμοποιήσουμε και αυτό το εργαλείο.

Φυσικά η δυνατότητα ανάκαμψης της οικονομίας, τα οικονομικά δεδομένα βασίζονται πάντα στην περίοδο για την οποία η οικονομία παραμένει ανενεργή. Είμαστε από τα κράτη μέλη που έχουν πάρει τα πιο αυστηρά μέτρα για να περιορίσουμε την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερες επιπτώσεις και στην οικονομία. Και η επιτυχία θα κριθεί επίσης και στο σταδιακό άνοιγμα των τομέων της οικονομίας» ανέφερε με το πέρας της διάσκεψης αρχηγών και η τοποθέτησή του δεν ήταν τυχαία δεδομένων τον τοποθετήσεων που προηγηθήκαν στην σύσκεψη αρχηγών.

Αβέρωφ: Μόνο μέσω του νομοσχεδίου διασφαλίζεται η ρευστότητα στις επιχειρήσεις

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, εξέφρασε την θέση πως θα πρέπει να βρεθεί η συνισταμένη, ούτως ώστε να περάσει το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις, καθώς όπως υπογράμμισε, «είναι ο μόνος τρόπος να διοχετεύσουμε ρευστότητα στις επιχειρήσεις». Υπενθυμίζεται πως ο Συναγερμικός Πρόεδρος, σε συνέντευξή του στην «Κ» είχε ψέξει τη θέση της αντιπολίτευσης να δανειστεί το κράτος τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, διερωτούμενος με ποιο τρόπο η κυβέρνηση θα μοιράσει αυτά τα λεφτά και με ποια κριτήρια θα έρθει το κράτος ν δίνει επιταγές σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Δεν υπάρχει κανένας σήμερα ούτε εσωτερικά ούτε εξωτερικά που να δανείσει έστω και ένα ευρώ στο κράτος για να γίνει τραπεζίτης. Θα μας παραλάβουν οι οίκοι αξιολόγησης, θα μας βαρέσουν σε υποβαθμίσεις, θα μας στείλουν ξανά στα σκουπίδια και θα βρεθούμε στην κατάσταση που ήμασταν το 2011 όταν δεν μπορούσαμε να δανειστούμε ούτε ένα ευρώ, ούτε εντός, ούτε εκτός Κύπρου» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Αγνοούμε» σημείωσε «βεβαίως και έναν κανόνα που λέει ότι όταν το κράτος δίνει δανεικά, είναι και αγύριστα. Έχουμε σήμερα τέτοια δυνατότητα να δίνουμε δανεικά και αγύριστα; Με όλο τον σεβασμό αλλά τέτοιες θέσεις θα ξανά τουμπάρουν την οικονομία…»

Αμφισβήτησε το «μαξιλαράκι» ο Άντρος

Ο γ.γ του ΑΚΕΛ αμφισβήτησε εν πολλοίς το μαξιλαράκι της κυβέρνησης. Ζήτησε συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς να δοθούν στην επιτροπή οικονομικών τα οποία και δεσμεύτηκε να δώσει το υπουργείο Οικονομικών. Ο ίδιος έθιξε πως η αριθμητική του ΑΚΕΛ είναι διαφορετική από αυτήν που παρουσιάζει η κυβέρνηση. Όπως σημείωσε βάσει και της ενημέρωσης της κυβέρνησης οι τακτικές μας δαπάνες λόγω κορωνοϊού είναι 5 δις (€1.32 δις οι έκτακτες ανάγκες λόγω κορωνοϊού και €3.68 δις οι τακτικές δαπάνες του κράτους). Άρα όπως είπε είναι €3.68 δις οι ανάγκες μας και έχουμε €4.2 δις σε δάνεια και μετρητά.

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε πως αυτό που έβγαλε την κυβέρνηση εκτός υπολογισμών είναι ότι το κράτος δεν έχει καθόλου έσοδα, αλλά έχει εξασφαλίσει με δανεισμό 4,3 δις ευρώ τα οποία θα καλύψουν υφιστάμενες υποχρεώσεις. Εξήγησε πως θα υπάρξει απώλεια εσόδων €1.32 δις, και πως οι τράπεζες μπορεί να μην ανανεώσουν τα κρατικά γραμμάτια που έχουν. Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ ρώτησε τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, πόσες αιτήσεις για αναστολή δανείων έχουν γίνει και πως βάσει πληροφόρησης τους μία στις δέκα απορρίπτεται. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, είπε πως θα βρει τα στοιχεία και θα επανέλθει. Εξήγησε πως οι συνεπείς δανειολήπτες δικαιούνται αναστολή και δεν δικαιούνται οι μη συνεπείς.

Ο Άντρος Κυπριανού,επέμεινε στη θέση του κόμματος για τη στήριξη συγκεκριμένων ομάδων, για την άντληση ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσω του De Minimis όπως επίσης και για τη στήριξη των ανθρώπων του πολιτισμού, μέσω των 14 προτάσεων που είχε παρουσιάσει την περασμένη βδομάδα. 

Οι προϋποθέσεις Νικόλα και η κοινή γραμμή

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, έθιξε πως για να μπορεί η σύσκεψη αρχηγών να τοποθετείται σε ζητήματα οικονομίας θα πρέπει να πάνε «κατ’ ευχήν» τα ζητήματα υγείας, και εισηγήθηκε να υπάρξει σύσκεψη αρχηγών όπου θα συζητηθούν οι εξελίξεις στον τομέα της υγείας. Έθιξε προβλήματα που επικρατούν στο σύστημα υγείας, όπως η άρνηση προσωπικών γιατρών να συμβάλουν στα της πανδημίας, τα θέματα ιατρικού εξοπλισμού και τα όσα διαμείφθηκαν με τον ΠΑΣΥΚΙ.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ εξέφρασε τις επιφυλάξεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΚΟ, γύρω από το νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων. Το κόμμα του Κέντρου είχε άλλωστε αποστείλει επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών όπου παρουσίαζε τις θέσεις και τις εισηγήσεις του γύρω από την οικονομία. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της «Κ», η κυβέρνηση φαίνεται πως μελετά εισηγήσεις του ΔΗΚΟ. Συγκεκριμένα, στην πρόταση του ΔΗΚΟ, η κυβέρνηση φαίνεται να βλέπει θετικά να δώσει 300 εκατομμύρια από τα δύο δις στις «μικρές επιχειρήσεις» που θέτει το ΔΗΚΟ. Όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση αναμένεται να υιοθετήσει τη θέση του ΔΗΚΟ ούτως ώστε ο γενικός ελεγκτής να μπει παρατηρητής στην επιτροπή παρακολούθησης. Επιτροπή η οποία θα εγκριθεί μετά από διαβούλευση με την επιτροπή οικονομικών της βουλής. Η κυβέρνηση δέχεται σύμφωνα με αρμόδιες πηγές της «Κ» και τις εισηγήσεις τόσο του ΔΗΚΟ όσο και του ΑΚΕΛ για άντληση ευρωπαϊκών κονδυλίων όπως το De Minimis.

Σε ο,τι αφορά την θέση του ΔΗΚΟ για τα ενοίκια επιχειρήσεων και το γεγονός ότι πρέπει να υπάρξει ένας ολιστικός τρόπος διευθέτησης, φέρεται να προκύπτει θέμα συνταγματικότητας, με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται στην παροχή φορολογικών κινήτρων για ιδιοκτήτες που θα αποδέχονται την αναστολή των ενοικίων για αυτή την περίοδο.

Οι άνθρωποι του πολιτισμού και τα ενοίκια…

Από πλευράς της ΕΔΕΚ, ο Πρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος υποστήριξε πως το κόμμα του δεν είναι αρνητικό με το νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων εξέφρασε ωστόσο την ανησυχία ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ο τραπεζικός τομέας, να αξιοποιήσει αυτά τα δεδομένα για να προχωρήσει σε περαιτέρω αυθαιρεσίες σε βάρος των πολιτών και των επιχειρήσεων.

«Ως εκ τούτου η έκκλησή μας ήταν μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις που καταθέσαμε σήμερα, να υπάρξουν σοβαρές διαφοροποιήσεις στο περιεχόμενο τόσο του νομοσχεδίου όσο και του υπουργικού διατάγματος για να μπορέσουμε ενδεχομένως και από την πλευρά της ΕΔΕΚ να το στηρίξουμε» ανέφερε με το πέρας της σύσκεψης ο Μαρίνος Σιζόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας έθεσε το ζήτημα στήριξης των ανθρώπων του πολιτισμού. Μεταξύ άλλων σημείωσε τα εξής:

Εταιρείες που δεν εκπλήρωσαν μέχρι το 2018 τις φορολογικές τους υποχρεώσεις ή δεν είναι βιώσιμες, δεν πρέπει να τύχουν οικονομικής ενίσχυσης για να μην σπαταληθεί άδικα δημόσιο χρήμα. Σημείωσε πως πρέπει να αποκλείονται από την κρατική στήριξη, εταιρείες που προέβησαν σε πέραν των δύο αναδιαρθρώσεων δανείων και τους τελευταίους μήνες πλήρωναν μόνο επιτόκια, καθώς με τα νέα δάνεια θα είναι υπερχρεωμένες και εν τέλει θα κληθεί να πληρώσει το κράτος.

Σ’ ότι αφορά στον Τουρισμό, από πλευράς Συμμαχίας Πολιτών υπήρξε η εισήγηση να ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες όταν θα τεθεί υπό έλεγχο ο ιός ενώ παράλληλα να δοθούν ελκυστικά πακέτα για εσωτερικό τουρισμό. Μ’ αυτό τον τρόπο όπως σημείωσε το κόμμα, θα περιοριστούν οι ζημιές στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, για την οποία ήδη εκφράζονται δυσοίωνες προβλέψεις. Ο κ. Λιλλήκας πρότεινε και μερική μείωση και αναστολή ενοικίων για προκαθορισμένο χρονικό διάστημα και με συγκεκριμένα κριτήρια. Τα μέτρα σ’ ότι αφορά στα ενοίκια, πρέπει να είναι στοχευμένα να μην πληγούν μικροϊδιοκτήτες και να στηριχτούν την ίδια ώρα μικρές επιχειρήσεις.

Και ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης των ανθρώπων του πολιτισμού. Έθιξε και την ανάγκη στήριξης των λειτουργών του Τύπου, των τραπεζικών υπαλλήλων, των γεωργοί και των εργαζόμενων στην τουριστική βιομηχανία κοκ

Ο κ. Περδίκης, εξέφρασε την ανάγκη να βρεθεί τρόπος ασφαλούς επιστροφής των φοιτητών και ουσιαστικής στήριξης των νοσοκομείων.
Τη χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας στο ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό που εργάζεται για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και εκτίθεται σε σοβαρούς κινδύνους, πρότεινε στη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου η πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Δρ. Ελένη Θεοχάρους.

Μεταξύ άλλων τέθηκαν από την πρόεδρο της Αλληλεγγύης, ενώπιον του Προέδρου Αναστασιάδη και των πολιτικών αρχηγών προτάσεις για:
- Στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων υπό τη μορφή δανεισμού με κρατικές εγγυήσεις ύψους 80-100%.
- Στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής (Γεωργία, Κτηνοτροφία, Αλιεία, Ιχθυοκαλλιέργειες κ.α.).και της εξαγωγής γεωργικών και γαλακτοκομικών προϊόντων.
- Στήριξη βιώσιμων παραγωγικών μονάδων και επενδύσεων στον τομέα των ανανεωσίμων πηγών ενέργειας.
- Στήριξη του καλλιτεχνικού κόσμου που έχει μείνει πλέον χωρίς εισόδημα.
- Επίλυση του τεράστιου προβλήματος των ενοικίων λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν πολίτες που διαβιούν μόνο και από ένα ενοίκιο.
- Αύξηση των επενδύσεων σε νέους παραγωγικούς τομείς όπως το εξαγωγικό εμπόριο γεωργικών και μεταπρατικών προϊόντων (κρασί, γαλακτοκομικά προϊόντα, ελαιόλαδο κ.α.)
- Ανάπτυξη μηχανισμών ενίσχυσης των επενδύσεων όπως για παράδειγμα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με προηγμένα συστήματα, πέραν των φωτοβολταϊκών

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση