ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Και στο βάθος, ο θρόνος του ΔΗΣΥ

Εκδηλώνονται ήδη οι δελφίνοι, ενώ η υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη ανακατεύει την τράπουλα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Πριν από δύο περίπου μήνες, όταν άρχισε να φουντώνει η συζήτηση για το ποιος θα διαδεχθεί τον Αβέρωφ Νεοφύτου στην προεδρία του κόμματος, ο Συναγερμικός Πρόεδρος κάλεσε εκτάκτως την ηγεσία του ΔΗΣΥ στο γραφείο του και διαμήνυσε πως οι όποιες συζητήσεις θα πρέπει να κοπούν αμέσως. Η τοποθέτησή του δεν ήταν προϊόν ανασφάλειας ή υπερβολής καθώς εδώ και καιρό πάνε και έρχονται ονόματα που φέρεται να θέλουν να διεκδικήσουν την προεδρία του ΔΗΣΥ. Λίγο ο προεκλογικός του που σκάλωσε και σίγουρα η δυναμική της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη που παρουσιάζει τον κίνδυνο να διασπάσει το κόμμα είναι από μόνα τους αρκετά για να πιέσουν τον Συναγερμικό Πρόεδρο. Το τελευταίο συνεπώς θα ήθελε να διαχειριστεί είναι να ερίζουν την ίδια στιγμή στελέχη για την καρέκλα του. Γι’ αυτό τον λόγο ξεκαθάρισε πως προτεραιότητα όλων θα πρέπει να είναι η μάχη για το 23. Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε σε διάφορους κύκλους πως αν δεν κερδίσει τη μάχη, τότε δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την προεδρία-όπως κάποιοι ενδιαφερόμενοι είχαν ερμηνεύσει- ρίχνοντας το γάντι σε όποιον θέλει τον θρόνο να τον αμφισβητήσει αν μπορεί την επόμενη μέρα. Μία διπλή ερμηνεία. Να στείλει το μήνυμα πως εκείνος ελέγχει το παιχνίδι της επόμενης μέρας, αλλά κυρίως να κινητοποιήσει τα στελέχη της πρώτης γραμμής να μπουν στα βαθιά του προεκλογικού και να τον εκλέξουν, αν στόχος τους είναι να κερδίσουν τη θέση του.

Η αφορμή των ευρωεκλογών

Ποιους όμως αφορούσε η εν λόγω τοποθέτηση; Μάλλον περισσότερα πρόσωπα από όσα ήταν στο γραφείο του Προέδρου εκείνη τη μέρα. Το σίγουρο είναι πως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Τορναρίτης μετά και την αναφορά Αβέρωφ εξέφρασε στον κλειστό εκείνο κύκλο το ενδιαφέρον του για την προεδρία. Είναι ο τρίτος τη τάξει, έμπειρο στέλεχος του κόμματος και για πολλούς μία λογική συνέχεια του κόμματος ως ο εκπρόσωπος της μετριοπαθούς τάσης του Δημοκρατικού Συναγερμού. Είναι για πολλούς και ο λόγος για τον οποίο αρνήθηκε να μεταβεί στις Βρυξέλλες αντικαθιστώντας τον Λευτέρη Χριστοφόρου στην ευρωβουλή.

Στο μυαλό του Χάρη

Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, στο δεδηλωμένο ενδιαφέρον του κ. Τορναρίτη απάντησε πως είναι θεμιτές οι φιλοδοξίες, ωστόσο θα πρέπει όλοι οι ενδιαφερόμενοι –συμπεριλαμβανομένου του ιδίου- να συμφωνήσουν πως δεν θα συζητούν αυτό το θέμα, μέχρι και το τέλος των προεδρικών εκλογών. Όσο όμως κι αν δεν το συζητούν για πολλούς είναι η λογική συνέχεια των πραγμάτων να διεκδικήσει την προεδρία του ΔΗΣΥ ο Χάρης Γεωργιάδης. Δεν είναι μόνο το ότι αποτελεί παράδοση πλέον ο δεύτερος τη τάξει –αναπληρωτής πρόεδρος- να διεκδικεί την εν λόγω θέση, αλλά ο ίδιος δεν το αρνήθηκε μέσω συνεντεύξεών του, πως ο ΔΗΣΥ τον ενδιαφέρει. Υπενθυμίζεται άλλωστε πως όταν ο Χάρης Γεωργιάδης αρνήθηκε να επαναδιοριστεί κατά τη δεύτερη θητεία, πολλοί ήταν εκείνοι που θεωρούσαν πως θα μετακινηθεί στο κόμμα και θα αμφισβητήσει τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Όταν τελικά παραιτήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, το στενό περιβάλλον του Νίκου Αναστασιάδη διέρρεε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του έδινε τα κλειδιά του κόμματος και τον στηρίζει πλήρως σε ένα τέτοιο σενάριο.

Βεβαίως ο κ. Γεωργιάδης, δεν περιμένει παθητικά το δακτυλίδι από κανέναν. Έχει οργώσει την Κύπρο, βελτίωσε κατά πολύ τις σχέσεις του με την βάση, ανέλαβε τις ομάδες παραγωγής πολιτικής και μέσω της δουλειάς που γίνεται φιλοδοξεί να παρουσιάσει μία ομάδα νέων στελεχών που θα πλαισιώσουν το κόμμα, θα αποτελούν δηλαδή το νέο στελεχιακό προσωπικό αλλά και θα παρουσιάσει νέες ιδέες για τον ΔΗΣΥ του αύριο. Το κύριο ζήτημα βεβαίως για τον κ. Γεωργιάδη είναι τι θα γίνει σε ένα ενδεχόμενο σκληρής ήττας του Αβέρωφ Νεοφύτου. Θα επιχειρήσει να αμφισβητήσει τον Συναγερμικό Πρόεδρο και να διεκδικήσει απέναντί του; Ήδη πολλά είναι εκείνα τα στελέχη που θεωρούν πως ο Χάρης Γεωργιάδης, ως επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας –έστω και για τα προσχήματα- αλλά και ένα από τα πρώτα στελέχη που βγήκε μπροστά για να στηρίξει την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου θα έχει μερίδιο ευθύνης στο σενάριο ήττας.

Η περίπτωση του Δημήτρη

Στο κάδρο της προεδρίας του ΔΗΣΥ πάντως, δεν πρέπει να παραλείπεται ο εκπρόσωπος τύπου Δημήτρης Δημητρίου. Ο ίδιος είναι προσεκτικός στις δηλώσεις του για την επόμενη μέρα, ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι στον ΔΗΣΥ που τον βλέπουν ως μία λογική εξέλιξη. Παίζει ένα σημαντικό ρόλο το γεγονός ότι ο κ. Δημητρίου ήρθε πρώτος σε σταυρούς προτίμησης και είναι κατ επέκταση ένας από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς του χώρου σε μία κρίσιμη για τον ΔΗΣΥ περίοδο. Είναι παράλληλα και ένα πρόσωπο ανανέωσης, σε μία περίοδο που διεθνώς επιχειρείται η προώθηση φρέσκων, νέων και μετριοπαθών προσώπων στο πηδάλιο των κομμάτων.

Οι ενδιαφερόμενοι εξωτερικοί

Πέραν όμως των τριών κομματικών στελεχών, στο κάδρο των ονομάτων μπαίνουν κι άλλα ονόματα. Ένα εξ αυτών είναι της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου, η οποία έχει εκτοξεύσει τη δημοτικότητά της από τον καιρό που εκλέγηκε Πρόεδρος της Βουλής. Η κα Δημητρίου έχει στενές επαφές με τον Συναγερμικό κόσμο, τους παράγοντες και την βάση, καθώς καθημερινά οργώνει μέσω εκδηλώσεων την Κύπρο. Ένα ενδεχόμενο διεκδίκησης της θέσης, θα πλασαριστεί από τον ΔΗΣΥ με τον ίδιο τρόπο που πλασαρίστηκε η διεκδίκηση της προεδρίας της βουλής: ότι στον ΔΗΣΥ μία νέα γυναίκα σπάζει την «γυάλινη οροφή» και πως αποτελεί δείγμα προόδου. Και σίγουρα μία τέτοια κίνηση δεν θα είναι απέναντι από την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου καθώς η κα Δημητρίου δεν παραλείπει στις δηλώσεις της να εκφράζει ευγνωμοσύνη για την πολιτική της ανέλιξη προς το πρόσωπο του Αβέρωφ Νεοφύτου. Μία τέτοια εξέλιξη βεβαίως θα ανησυχήσει άλλα στελέχη που θα νιώσουν πως χάνεται η στιγμή τους και πως η ηγεσία του κόμματος –γιατί όχι και του τόπου- αλλάζει γενιά. Μαζί με την κα Δημητρίου, κάποιοι βλέπουν τον Κωνσταντίνο Πετρίδη ως εν δυνάμει Πρόεδρο του κόμματος. Είχε βγει μπροστά υπέρ της υποψηφιότητας Αβέρωφ Νεοφύτου και για κάποιους οι παρεμβάσεις του θεωρήθηκαν ηγετικές. Ο ίδιος δεν απορρίπτει κάτι τέτοιο, υποστηρίζοντας πως αυτή τη στιγμή δεν σκέφτεται κάτι τέτοιο. Στελέχη τα οποία φαίνεται να βλέπουν θετικά την θέση Αβέρωφ Νεοφύτου, είναι ο Νίκος Νουρής και ο υπουργός Συγκοινωνιών Καρούσος. Ο πρώτος δεν έχει τοποθετηθεί επί του ζητήματος, ενώ ο δεύτερος σε συνέντευξή του δεν το έχει αποκλείσει. Και οι δύο αποτελούν εκπροσώπους της λαϊκής δεξιάς με πιο συντηρητικές απόψεις στο μεταναστευτικό και στα κοινωνικά θέματα.

Σε αυτό λοιπόν το σκηνικό, όπου η διαδοχολογία δεν κρύβεται, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έστειλε το μήνυμα πως θα πρέπει όλοι να συνταχθούν γύρω του και να φροντίσουν να τον εκλέξουν. Άλλωστε είναι αντιληπτό σε όλους πως το ενδεχόμενο επικράτησης Χριστοδουλίδη, αλλάζει πλήρως τα δεδομένα. Και για την αναδιαμόρφωση του πολιτικού συστήματος, τα ποσοστά του ΔΗΣΥ και την δική τους επόμενη μέρα στο πολιτικό παιχνίδι. Είχε προκαλέσει ανησυχία στην Πινδάρου το γεγονός ότι οι αρχικές ένθερμες δηλώσεις Συναγερμικών στελεχών και υπουργών είχαν υποχωρήσει το τελευταίο διάστημα, με κάποια πρόσωπα να εξομολογούνται στα πηγαδάκια πως ίσως να τους στοίχισε η πλήρης σύμπλευση με τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Σε αυτό το πλαίσιο έγινε ήδη μία διαβούλευση, ώστε τα στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης να ξαναβγουν μπροστά με δηλώσεις και κινήσεις. Ενδεικτικές οι κινήσεις της Προέδρου της Βουλής σε πρόσφατη εκδήλωση για την γυναικεία εκπροσώπηση, όπου παρουσίασε τον εαυτό της ως το παράδειγμα του ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου είναι έτοιμος να σπάσει τις γυάλινες οροφές. Καθόλου τυχαίες και οι δηλώσεις Δίπλαρου αλλά κυρίως Τορναρίτη για τις ικανότητες του Προέδρου του ΔΗΣΥ να κυβερνήσει αλλά και η μαζική συμμετοχή στελεχών από την επόμενη μέρα της εξαγγελίας στην αποδόμηση Χριστοδουλίδη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση