ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καθορίζουν πλάνο κινήσεων για Αν. Μεσόγειο Λευκωσία-Αθήνα

Λιβύη, Τουρκία και ενεργειακά στην ατζέντα συνάντησης Χριστοδουλίδη-Δένδια

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Στον απόηχο της έντονης κινητικότητας, σε διπλωματικό επίπεδο, Λευκωσία και Αθήνα καθορίζουν το πλαίσιο δράσης, έναντι της τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Την Δευτέρα το πρωί, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης μεταβαίνει στην ελληνική πρωτεύουσα επικεφαλής αντιπροσωπίας, για καθοριστικές διαβουλεύσεις με τον Έλληνα ομόλογό του. Κατά τη συνάντηση των δυο ΥΠΕΞ, θα πραγματοποιηθεί αποτίμηση των κινήσεων που έχουν γίνει, μετά και την υπογραφή της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας με την κυβέρνηση της Λιβύης.

Διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία, χαρακτηρίζουν τη συνάντηση των Αθηνών ως ιδιαίτερα σημαντική. Οι δυο πλευρές θεωρούν πως σε διπλωματικό επίπεδο, η συγκομιδή είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική και πως ο στόχος απομόνωσης της Τουρκίας εν πολλοίς έχει επιτευχθεί. Το άλλο σημαντικό θέμα της ατζέντας των συζητήσεων θα είναι η επανέναρξη των γεωτρητικών δραστηριοτήτων στην κυπριακή ΑΟΖ που ήταν προγραμματισμένη να γίνει εντός Ιανουαρίου. Ωστόσο όπως πληροφορείται η «Κ», η έναρξη δραστηριοτήτων από πλευράς ΕΝΙ και TOTAL θα καθυστερήσει για μικρό χρονικό διάστημα. Ως λόγος προβάλλεται, η καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί στις εργασίες που πραγματοποιεί το γεωτρύπανο, στην πλευρά της Αιγύπτου. Στην Αθήνα οι δυο ΥΠΕΞ στις διευρυμένες διαβουλεύσεις με συμμετοχή υπηρεσιακών αντιπροσωπειών των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, θα υπογράψουν Μνημόνιο Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις και Τεχνική Συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας.

Η προσοχή στο Βερολίνο

Ωστόσο αυτό το οποίο απασχολεί τις δυο πλευρές είναι η διάσκεψη του Βερολίνου και η επιδίωξη η Ελλάδα να είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως ενδιαφερόμενο μέρος. Ενισχυτικός παράγοντας των επιδιώξεων, αποτελεί η πρόσφατη πενταμερή στο Κάιρο Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου-Γαλλίας και Ιταλίας. Εν μέσω κλίματος έντασης, από πλευράς Τουρκίας, η συνάντηση των πέντε ΥΠΕΞ καθόρισε ένα συντεταγμένο πλαίσιο αντιμετώπισης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, αναδεικνύοντας πως η τουρκική επιθετικότητα δεν στρέφεται αποκλειστικά προς την πλευρά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Μια εξέλιξη που αφενός εξυπηρετεί τις επιδιώξεις Αθηνών και Λευκωσίας και αφετέρου δημιουργεί ένα ικανοποιητικό υπόβαθρο διεύρυνσης, του μπλοκ των κρατών που αντιδρούν με τις επιδιώξεις της Άγκυρας. Σημαντική προσθήκη, στις προσπάθειες που καταβάλλονται σε διπλωματικό επίπεδο, θεωρείται η παρουσία του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Υβ Λε Ντριάν, καθώς και η στάση της Αιγύπτου απέναντι στα όσα απεργάζεται ο Ταγίπ Ερντογάν στη Λιβύη, με την απόφαση του Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης να εγκρίνει την αποστολή στρατευμάτων. Και οι πέντε υπουργοί συμφώνησαν πως οι τουρκικές κινήσεις είναι παράνομες, δεν συμβάλλουν στη σταθερότητα της περιοχής και ως εκ τούτου δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Στο πνεύμα αυτό ορίσθηκε και το επόμενο ραντεβού της Πενταμερούς στην Κρήτη, μια επιλογή που όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές στόχο έχει να καταδείξει τον έκνομο χαρακτήρα των τουρκικών κινήσεων.

Οι γεωτρήσεις

Στο άλλο σοβαρό θέμα, της δραστηριότητας των εταιρειών στην κυπριακή ΑΟΖ, οι συζητήσεις των δυο ΥΠΕΞ θα κινηθούν στην κατεύθυνση πως αυτές θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Η μετακίνηση του τουρκικού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» από το τεμάχιο 7 σημειώνεται, ωστόσο για τις δυο πλευρές δεν θεωρείται παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τις κινήσεις που σχεδιάζονται. Τόσο στην Αθήνα όσο και στη Λευκωσία η άποψη που επικρατεί είναι πως οι τουρκικές προκλήσεις θα συνεχισθούν και στη λογική αυτή γίνονται οι επόμενοι σχεδιασμοί, όπως έλεγε διπλωματική πηγή στην «Κ». Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό πρόγραμμα, αρμόδιες πηγές υποστηρίζουν έντονα πως αυτό θα συνεχισθεί ως έχει σχεδιασθεί και πως η καθυστέρηση αποδίδεται σε παράγοντες που ενδεχομένως να σχετίζονται με τις έρευνες του γεωτρύπανου εντός της Αιγυπτιακής ΑΟΖ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εμπλοκή του μητροπολίτη Ησαΐα, η αμηχανία των κομμάτων και ο περίεργος ρόλος του Χρίστου Χρίστου
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ