ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΚΕ για ΑΚΕΛ: Προσποιούνται ότι ο υποψήφιός τους είχε διακοσμητικό ρόλο στο Κυπριακό

«Αναζητούν ένα προεκλογικό υποχείριο, έναν άνθρωπο να φορτώσουν την πολιτική τους ανυπαρξία», λέει ο Μάριος Πελεκάνος

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

«Πυρά» σε ΑΚΕΛ και Ανδρέα Μαυρογιάννη εξαπέλυσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, με αφορμή τις ανακοινώσεις των δύο για το περιεχόμενο των προσχεδίων των Εκθέσεων του ΓΓ του ΟΗΕ, αναφορικά με την ανανέωση της θητείας της UNFICYP και τις Καλές Υπηρεσίες. Ο κ. Πελεκάνος αναφέρει ότι στο ΑΚΕΛ «κάνοντας μία εντυπωσιακή στροφή 180 μοιρών, υιοθέτησαν ως υποψήφιο τους τον άνθρωπο που για εννιά χρόνια αποτελούσε το δεξί χέρι του Προέδρου της Δημοκρατίας στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό» και προσθέτει ότι «προσποιούνται ότι ο υποψήφιος τους είχε όλα αυτά τα χρόνια διακοσμητικό ρόλο».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ ανέφερε: «για να ανατραπεί η διολίσθηση προς την οριστική διχοτόμηση, η ανυποληψία και αναξιοπιστία στην οποία μας έχει σύρει διεθνώς η απερχόμενη κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ, οι πολιτικές που ακολουθούνται στο Κυπριακό πρέπει να αλλάξουν άρδην. Δυστυχώς οι δύο από τους τρεις βασικούς υποψήφιους ουδόλως συνειδητοποιούν αυτήν την αδήριτη ανάγκη αφού δηλώνουν περήφανοι συνεχιστές της πολιτικής Αναστασιάδη στο Κυπριακό». Από την πλευρά του το εκλογικό επιτελείο Μαυρογιάννη ανέφερε ότι «όσο και αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσπαθεί να πείσει πως έπραξε ό,τι καλύτερο μπορούσε και ότι διαθέτει τη βούληση για επάνοδο στο τραπέζι των συνομιλιών, τα όσα αναφέρονται στην Έκθεση τον διαψεύδουν κατηγορηματικά».

Η ανακοίνωση ΚΕ

Στο ΑΚΕΛ, αφού για μήνες και χρόνια κατέστησαν τον εαυτό τους φερέφωνο της τουρκικής προπαγάνδας για τα αίτια της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά, διαπίστωσαν προεκλογικά ότι η πολιτική τους, τους οδηγούσε στο περιθώριο της κοινωνίας και της Ιστορίας.

Κάνοντας μία εντυπωσιακή στροφή 180 μοιρών, υιοθέτησαν ως υποψήφιο τους τον άνθρωπο που για εννιά χρόνια αποτελούσε το δεξί χέρι του Προέδρου της Δημοκρατίας στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Τον άνθρωπο που ήταν δίπλα του, συνεργάτης για τη διαμόρφωση των θέσεων της πλευράς μας στο Κυπριακό και ο οποίος, όχι μόνο δεν διαφοροποιήθηκε ποτέ, αλλά έχει κατ' επανάληψη τονίσει πως όσα μπορούσαν να γίνουν έγιναν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σήμερα, με αφορμή ένα προσχέδιο έκθεσης που περιέχει σημεία που και στο παρελθόν είχαν καταγραφεί όταν διαπραγματευτής ήταν ο κ. Μαυρογιάννης, προσποιούνται ότι ο υποψήφιος τους είχε όλα αυτά τα χρόνια διακοσμητικό ρόλο.

Το επιχείρημα τους βεβαίως δεν είναι μόνο φαιδρό. Είναι και απολύτως απαξιωτικό για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, γιατί αποδεικνύουν πως απλώς αναζητούν ένα προεκλογικό υποχείριο, έναν άνθρωπο να φορτώσουν την πολιτική τους ανυπαρξία, προκειμένου να επιβιώσουν μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Αναφορές, όπως η σημερινή του επιτελείου του κ. Μαυρογιάννη και του ΓΓ του ΑΚΕΛ με τις οποίες επιρρίπτουν ευθύνες στη δική μας πλευρά για την κατάσταση στο Κυπριακό, υπονομεύουν την εθνική προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο τουρκικός αναθεωρητισμός.

Η ανακοίνωση ΑΚΕΛ

Δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας για το περιεχόμενο των προσχεδίων των δύο Εκθέσεων του ΓΓ του ΟΗΕ, αναφορικά με την ανανέωση της θητείας της UNFICYP και τις Καλές Υπηρεσίες.

Την ώρα που η Τουρκία προκαλεί νέα τετελεσμένα επί του εδάφους και απειλεί σε καθημερινή βάση την Κυπριακή Δημοκρατία, την ώρα που το δίδυμο Ερντογάν-Τατάρ αξιώνει ακύρωση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για το Κυπριακό, η διεθνής κοινότητα επιρρίπτει ίσες ευθύνες για το σημερινό αδιέξοδο.

Το όλο πνεύμα των δύο Εκθέσεων φανερώνει ότι εμπεδώνεται περαιτέρω το κλίμα παραίτησης της διεθνούς κοινότητας από την προσπάθεια για λύση του Κυπριακού. Το Κυπριακό βρίσκεται στην πιο δεινή και επικίνδυνη φάση από το 1974 και ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν βλέπει χαραμάδα ελπίδας ώστε να αναλάβει πρωτοβουλίες. Το γεγονός ότι υπάρχουν σκόρπιες αναφορές που κρίνονται θετικά, όπως για παράδειγμα η παραβίαση του καθεστώτος των Βαρωσίων όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν αναιρεί τη συνολική αρνητική εικόνα.

Συγκεκριμένα, στην Έκθεση για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρει ότι η άνοδος της σκληρής ρητορικής και από τις δύο πλευρές έχει οδηγήσει σε αυξημένη ακαμψία, ενώ οι προοπτικές για μια αμοιβαία αποδεκτή διευθέτηση εξακολουθούν να εξασθενούν. Η δε αναφορά στην παρουσίαση σχεδίου εγγράφου από την τουρκοκυπριακή πλευρά προς την Γραμματεία του ΟΗΕ για επισημοποίηση της σχέσης μεταξύ της UNFICYP και των «τουρκοκυπριακών αρχών» δεν σχολιάζεται αρνητικά, γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά.

Όπως είχαμε προειδοποιήσει, ασκείται έντονη κριτική στην ελληνοκυπριακή πλευρά για τις ενέργειες της κυβέρνησης αναφορικά με την εγκατάσταση φράκτη στη νεκρή ζώνη που χαρακτηρίζεται ως σημαντική παραβίαση. Ανάλογη αναφορά υπάρχει και για την ίδρυση δύναμης προκειμένου να εμποδίσει τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές. Όλα αυτά, κατά τον ΓΓ του ΟΗΕ ενισχύουν την αντίληψη για τη δημιουργία ενός «σκληρού συνόρου» στην γραμμή κατάπαυσης του πυρός.

Η αναφορά στην αντιμετώπιση του θέματος του γηπέδου της Τσετίνκαγια κατά τρόπο που να μην αλλοιώνει το καθεστώς της νεκρής ζώνης είναι σημαντική, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα η ειρηνευτική δύναμη προχώρησε σε ατυχείς χειρισμούς που προκάλεσαν ένταση.

Στην Έκθεση για τις Καλές Υπηρεσίες για μια ακόμη φορά απουσιάζει η ρητή αναφορά σε δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία και ο κ. Γκουτέρες αρκείται σε μια χαλαρή αναφορά για λύση εντός των παραμέτρων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ακόμα και η σκλήρυνση των απαιτήσεων της τουρκοκυπριακής πλευράς για κυριαρχική ισότητα εξισώνεται με την αρνητική πολιτική ρητορική στις ελεύθερες περιοχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι απαράδεκτες διχοτομικές προτάσεις Τατάρ, αντί να καταδικάζονται απερίφραστα περιγράφονται ως εισήγηση για τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την επανάληψη επίσημων και ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

Μιλάμε ίσως για τις χειρότερες Εκθέσεις όλων των εποχών. Αν κάτι μπορούμε να συμπεράνουμε είναι ότι η κατάσταση στο Κυπριακό είναι επικίνδυνα οριακή. Για να ανατραπεί η διολίσθηση προς την οριστική διχοτόμηση, η ανυποληψία και αναξιοπιστία στην οποία μας έχει σύρει διεθνώς η απερχόμενη κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ, οι πολιτικές που ακολουθούνται στο Κυπριακό πρέπει να αλλάξουν άρδην. Δυστυχώς οι δύο από τους τρεις βασικούς υποψήφιους ουδόλως συνειδητοποιούν αυτήν την αδήριτη ανάγκη αφού δηλώνουν περήφανοι συνεχιστές της πολιτικής Αναστασιάδη στο Κυπριακό. Αντίθετα, η δημιουργία συνθηκών για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας και συνέχισής της από το σημείο που είχε μείνει στο Κραν Μοντανά θα είναι πρωταρχικό μέλημα της προεδρίας Μαυρογιάννη.

Η ανακοίνωση επιτελείου Μαυρογιάννη

Η Έκθεση του Γενικού Γραμματέα για την αποστολή των Καλών Υπηρεσιών στην Κύπρο, καταγράφει ξεκάθαρα τη διαρκή διολίσθηση στο Κυπριακό Ζήτημα.

Όσο και αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσπαθεί να πείσει πως έπραξε ό,τι καλύτερο μπορούσε και ότι διαθέτει τη βούληση για επάνοδο στο τραπέζι των συνομιλιών, τα όσα αναφέρονται στην Έκθεση τον διαψεύδουν κατηγορηματικά.

Σε μία περίοδο που η τουρκική προκλητικότητα εντείνεται συνεχώς, ο Γενικός Γραμματέας επιμερίζει ισομερώς ευθύνες για το αδιέξοδο και στις δύο πλευρές επιβεβαιώνοντας την αποτυχία της πολιτικής που ακολουθήθηκε και των χειρισμών που έγιναν.

Παράλληλα, είναι άκρως ανησυχητικό ότι στο προσχέδιο της Έκθεσης δεν αναφέρεται πουθενά η βάση λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η δική μας πλευρά δεν επέδειξε σταθερότητα και συνέπεια σε ότι αφορά την επιδίωξη της συμφωνημένης λύσης, τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν και το διαπραγματευτικό κεκτημένο με αποτέλεσμα ο Γενικός Γραμματέας να θεωρεί ότι η προοπτική συνολικής επίλυσης εξασθενεί.

Ο χρόνος στην κλεψύδρα του Κυπριακού αδειάζει.

Ο τόπος χρειάζεται μία αξιόπιστη, ικανή και συνεπή ηγεσία που να επαναφέρει το Κυπριακό στην σωστή πορεία και να εργαστεί σκληρά για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι ο άνθρωπος που θέλει και μπορεί, που είναι έτοιμος ν’ αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για το Κυπριακό.

Με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη η Κύπρος μπορεί να ελπίζει για την απελευθέρωση και την επανένωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Κυπριακό  |  ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση