ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κυπριακό στους διαδρόμους της Γενεύης

Οι επαφές του Νίκου Χριστοδουλίδη με Γκουτέρες και Λαβρόφ και οι επόμενες κινήσεις μέχρι και τον Απρίλιο

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Με το βλέμμα στραμμένο στις «εκλογές» στα Κατεχόμενα βρίσκεται η Λευκωσία ενώ τις εξελίξεις παρακολουθεί στενά και η διεθνής κοινότητα, καθώς με την εκλογή του νέου ηγέτη της τ/κ κοινότητας θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν νέες εξελίξεις στο Κυπριακό. Αυτό φέρεται να επιβεβαίωσε στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη κατά τη συνάντησή τους ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στη Γενεύη, εκφράζοντας την ετοιμότητά του για πραγματοποίηση άτυπης διάσκεψης αμέσως μετά τις «εκλογές».

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε παράλληλα συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, με τον οποίο συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, τις εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό που φέρεται να προβληματίζει την Λευκωσία και το οποίο τέθηκε κατά τις συναντήσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη, όσο και μέσω των επιστολών του Νίκου Αναστασιάδη στους αρχηγούς των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, οι οποίες συνεχίζονται αλλά και οι παράνομες ενέργειες στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, διεκδικώντας από τη διεθνή κοινότητα πιο έντονη αντίδραση.

Με Γκουτέρες και Λαβρόφ

Κατά τις επαφές στη Γενεύη, διπλωματικοί κύκλοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από το γεγονός ότι ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών ήταν πλήρως ενήμερος για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και για την ετοιμότητά του κ. Γκουτέρες να προχωρήσει σε άτυπη διάσκεψη μετά τις «εκλογές». Όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές, ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να κάνει τις δικές του κινήσεις για αποκλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων. Ακολούθησε η συνάντηση του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ρώσο ομόλογό του, το μεσημέρι της Τρίτης. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε κατά τη συνάντηση που είχε με τον Σεργκέι Λαβρόφ στις προκλήσεις της Τουρκίας, τόσο σε ό,τι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και για τα σχέδια εποικισμού της Αμμοχώστου. Όπως ενημερώνεται η «Κ», η θέση που εξέφρασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είναι πως οι όποιες κινήσεις αφορούν την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, θα πρέπει να είναι συμβατές με όσα προνοούνται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ, ο Σεργκέι Λαβρόφ διαφώνησε με όλες τις ενέργειες τρίτων στην ΑΟΖ της Κύπρου χωρίς τη συγκατάθεση της Κύπρου. Ενδιαφέρον προκαλεί η θέση της Μόσχας για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, με τον κ. Λαβρόφ να εκφράζει την άποψη ότι για τυχόν μελλοντικές αλλαγές στους όρους εντολής της ειρηνευτικής δύναμης ή τον αριθμό των μελών της θα πρέπει να ερωτάται η φιλοξενούσα χώρα, και σε αυτή την περίπτωση, η Κύπρος.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το πρωί της Τρίτης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε από το βήμα του Τμήματος Υψηλού Επιπέδου της 43ης Συνόδου του Συμβουλίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών για τις τουρκικές απειλές στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου που παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία στην Κύπρο.

Λαβρόφ και στο βάθος δηλώσεις Οσάτσι

Πριν τη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Λαβρόφ, είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Ρώσου Πρέσβη στην Κύπρο Στανισλάβ Οσάτσι στον «Φιλελεύθερο» της περασμένης Κυριακής, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για το άνοιγμα της Κύπρου προς τις ΗΠΑ, με το νομοσχέδιο Ρούμπιο -Μενέντεζ. Κίνηση που προκάλεσε αναπόφευκτα προβληματισμό και ανησυχία στην κυβέρνηση. Βεβαίως οι δηλώσεις του κ. Οσάτσι δεν ήταν οι μόνες που είχαν θέσει ζήτημα για τις σχέσεις των δύο χωρών. Είχε προηγηθεί έντονη φημολογία δυσαρέσκειας της Ρωσίας για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ-Κύπρου αλλά και για το γεγονός ότι η Μόσχα έχει εδώ και καιρό μία σειρά από αιτήματα που εκκρεμούν και που αφορούν κυρίως τον ελλιμενισμό των πλοίων της στα λιμάνια της Λεμεσού.

Η Μόσχα είχε ζητήσει πριν τις ΗΠΑ να υπογράψει συμφωνία με την Κύπρο για το καθεστώς των δυνάμεων (status of forces). Μία συμφωνία αντίστοιχη με αυτή που υπογράφηκε μεταξύ ΗΠΑ-Κύπρου και στόχο έχει να μπορούν ρωσικές δυνάμεις να σταθμεύουν στην Κύπρο για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Η δυσαρέσκεια, όπως ανέφεραν διπλωματικοί κύκλοι στην «Κ», διαφάνηκε και κατά τη διάρκεια του παρασκηνίου για τροποποίηση του ψηφίσματος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Σύμφωνα πάντως με διπλωματικούς κύκλους της Λευκωσίας, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δεν εξέφρασε την όποια ενόχληση στη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ούτε ζήτημα για τις σχέσεις που έχει αναπτύξει η Κύπρος με τις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε και η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στη Μόσχα τον προσεχή Μάιο, μετά από πρόσκληση του Ρώσου Προέδρου Βλαδιμίρ Πούτιν.

Ενόχληση με Λίλι

Πάντως οι δηλώσεις Οσάτσι, δεν ήταν οι μόνες που προκάλεσαν ανησυχία στην Λευκωσία. Όπως σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι, ενόχληση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή Στήβεν Λίλι στην «Κ» την περασμένη Κυριακή σχετικά με τις εγγυήσεις. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Λίλι, κληθείς να απαντήσει κατά πόσο η Βρετανία είναι έτοιμη να αποποιηθεί τον ρόλο της ως εγγυήτρια δύναμη, στο ενδεχόμενο που υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων, ξεκαθάρισε πως δεν είναι μόνο οι δύο κοινότητες που έχουν λόγο. «Δεν είναι μόνο οι δύο κοινότητες, είναι και οι άλλες εγγυήτριες δυνάμεις η Ελλάδα και η Τουρκία που υπέγραψαν τη συνθήκη Εγγυήσεων.

Αν η Ελλάδα η Τουρκία και οι δύο κοινότητες θέλουν όμως να αλλάξει η Συνθήκη των Εγγυήσεων τότε η Βρετανία δεν θα είναι αυτή που θα σταθεί εμπόδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Δήλωση που θεωρήθηκε από την Λευκωσία ως αλλαγή στάσης της Βρετανίας στο θέμα των εγγυήσεων και ενίσχυση του ρόλου Ελλάδας Τουρκίας. Δεν φαίνεται να ικανοποίησε τη Λευκωσία και η τοποθέτηση του Στήβεν Λίλι ότι η Λευκωσία πρέπει να παρεξήγησε μετά τη συνάντηση Μέι- Αναστασιάδη ότι η Βρετανία ήταν έτοιμη να εγκαταλείψει τον ρόλο της ως εγγυήτρια δύναμη. «Πρέπει να ήταν παρεξήγηση, επειδή η θέση της βρετανικής κυβέρνησης στη Συνθήκη Εγγυήσεων είναι σταθερή, δεν έχει αλλάξει. Είμαστε βεβαίως ανοικτοί σε όποια αλλαγή είναι αποδεκτή και από τους άλλους εμπλεκόμενους», ανέφερε ο κ. Λίλι στη συνέντευξή του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X