ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μήνυμα ειρήνης το στίγμα της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου

Οι αναφορές του Ποντίφικα για την 47χρονη πληγή της Κύπρου το μεταναστευτικό και το διαθρησκευτικό διάλογο

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με λόγο που αρμόζει σε θρησκευτικό ηγέτη, που ενώνει και δεν διχάζει, με πόνο για όσους έχουν βιώσει τον ξεριζωμό αλλά και με παραβολικό λόγο για την Κύπρο μέσα στους αιώνες, ξεκίνησε η δεύτερη επίσημη επίσκεψη ηγέτη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Κύπρο. Ο Πάπας Φραγκίσκος απευθυνόμενος στον κυπριακό λαό, από το Προεδρικό Μέγαρο, και ανταποδίδοντας το θερμό καλωσόρισμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδης, δήλωσε προσκυνητής σε μια χώρα που όπως είπε χαρακτηριστικά είναι μικρή γεωγραφικά, αλλά μεγάλη ιστορικά, σε ένα νησί που, στο πέρασμα των αιώνων, δεν χώρισε τους λαούς αλλά τους ένωσε, σε μια νήσο που το σύνορό της είναι η θάλασσα, σε έναν τόπο που αποτελεί την ανατολική πύλη προς την Ευρώπη και τη δυτική προς τη Μέση Ανατολή. Με θρησκευτικό λόγο ο Ποντίφικας στην αντιφώνησή του, έθιξε όλα τα καυτά ζητήματα που απασχολούν το παγκόσμιο αλλά και την Κύπρο. Έκανε σύνδεση του ονόματος του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα αρχικά λόγια της πρώτης ομιλίας του Ιησού των Μακαρισμών.

Κύπρος και Χριστιανισμός

Παραπέμποντας στη γεωγραφική θέση της Κύπρου ως σημείο συνάντησης Ευρώπης και Ανατολής ανάφερε πως από εδώ ξεκίνησε η πρώτη μεγάλη πολιτιστική υπαγωγή του Ευαγγελίου στην ήπειρο, αποκαλύπτοντας τα συναισθήματά του, να ανατρέχει «στα βήματα των πρώτων μεγάλων ιεραπόστολων, ιδιαίτερα των Αγίων Αποστόλων Παύλου, Βαρνάβα και Μάρκου». Συνδέοντας τα μηνύματα των πρώτων Χριστιανών στο κόσμο, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη κληρονομιάς που έλαβε η Κύπρος ως αγγελιοφόρος ομορφιάς μεταξύ των ηπείρων.

Μαργαριτάρι

Σκιαγραφώντας τον τόπο που επισκέπτεται αναφέρθηκε στην ομορφιά που ακτινοβολεί στην επικράτειά της, «η οποία πρέπει να προστατεύεται και να διαφυλάσσεται με κατάλληλες περιβαλλοντικές πολιτικές, σε συμφωνία με τους γείτονές της. Η ομορφιά λάμπει επίσης στην αρχιτεκτονική της, στην Τέχνη της και ιδιαίτερα στη θρησκευτική της τέχνη, στα θρησκευτικά της χειροτεχνήματα και στους πολλούς αρχαιολογικούς θησαυρούς της. Αντλώντας μια εικόνα από τη θάλασσα που μας περιβάλλει, θα έλεγα ότι αυτό το νησί μοιάζει με ένα μαργαριτάρι μεγάλης αξίας στην καρδιά της Μεσογείου».

Πανδημία και πρόσφυγες

Αναφερόμενος στην πανδημία, ο Ποντίφικας είπε πως το μαργαριτάρι της Κύπρου έχει επισκιαστεί εμποδίζοντας πολλούς επισκέπτες να έρθουν και να δουν την ομορφιά της, επιδεινώνοντας, όπως και σε άλλες χώρες, τις επιπτώσεις της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ιδιαίτερη στιγμή της ομιλίας του Πάπα Φραγκίσκου οι αναφορές του, στις επιπτώσεις της τουρκικής εισβολής και κατοχής. «Αλλά η πληγή που περισσότερο πονά αυτή τη χώρα είναι το τρομερό τραύμα που έχει υποστεί τις τελευταίες δεκαετίες. Συλλογίζομαι τον εσωτερικό πόνο εκείνων που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και στους χώρους λατρείας τους. Προσεύχομαι για τη δική σας ειρήνη, για την ειρήνη ολόκληρου του νησιού, και το εύχομαι με όλη μου την καρδιά. Η οδός προς την ειρήνη, που θεραπεύει τις συγκρούσεις και αναγεννά την ομορφιά της αδελφοσύνης, χαρακτηρίζεται από μία λέξη: το διάλογο».

Πολιτιστική κληρονομιά

Η αναφορά του Ποντίφικα στην προστασία της πολιτιστικής και εκκλησιαστικής κληρονομιάς θεωρείται σημαντική. «Αναφέρομαι, στην επιστροφή αυτού που είναι ιδιαίτερα αγαπητό στον λαό, όπως τα ιερά του μέρη ή τουλάχιστον τα ιερά του αντικείμενα». Ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την εκτίμηση και στήριξή του προς το Religious Track of the Cyprus Peace Project (Διάλογο θρησκευτικών Ηγετών Κύπρου), που προωθείται από την Πρεσβεία της Σουηδίας. Υποστήριξε πως η Κύπρος είναι ένα γεωγραφικό, ιστορικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό σταυροδρόμι και χάρη σε αυτή τη θέση μπορεί να προωθεί έργα ειρήνης. «Ας γίνει ένα ανοικτό εργοτάξιο οικοδόμησης της ειρήνης στη Μεσόγειο» είπε χαρακτηριστικά.

Ιστορική στιγμή

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καλωσορίζοντας τον Πάπα Φραγκίσκο στην Κύπρο, συνέδεσε την Κύπρο με την διάδοση του Χριστιανισμού αλλά και ως τόπου ειρηνικής συνεύρεσης λαών και μέρος ενός ευρύτερου γεωγραφικού χώρου, στον οποίο πολιτισμοί και θρησκείες βρίσκονται σε μια διαρκή διαλεκτική σχέση, συνυφαίνοντας ένα πολύμορφο και πολυπολιτισμικό περιβάλλον, όπως είπε. Εξήρε την δραστηριότητα της Αγίας Έδρας σε σύγχρονα προβλήματα όπως η ειρηνική συμβίωση των πολιτών ανεξαρτήτως διαφορετικότητας, φυλής, θρησκείας ή φύλου, την προώθηση του διαλόγου των κρατών, των θρησκειών και των πολιτισμών, τις σχέσεις καλής και αρμονικής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διμερών ή πολυμερών διαφορών, χωρίς τη χρήση βίας και της στρατιωτικής ισχύος, συμπληρώνοντας πως δεν είναι τυχαίος «ο χαρακτηρισμός που δικαίως σας αποδίδεται ως «ο Πάπας των φτωχών», αφού μέσα από τις δράσεις σας αναδεικνύεται η ιδιαίτερη ευαισθησία και μέριμνα έναντι της διαφύλαξης και ενίσχυσης των απανταχού δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας, πέραν της όποιας θρησκείας και καταγωγής».

Πρόσφυγες

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολική ενέργεια του Πάπα Φραγκίσκου να πάρει μαζί του 50 πρόσφυγες από την Κύπρο, ο Νίκος Αναστασιάδης απευθυνόμενος στον ίδιο τον πληροφόρησε πως ο λαός της Κύπρου βίωσε στον μεγαλύτερο βαθμό και γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τον πόνο του ξεριζωμού και της προσφυγιάς από τις πατρογονικές εστίες. Στο σημείο αυτό σημείωσε πως η Κύπρος κατέστη η πρώτη χώρα προορισμού, κατ’ αναλογία πληθυσμού στην υποδοχή προσφύγων, αλλά και μεγάλων ροών παράτυπων μεταναστών, μέσω των κατεχομένων περιοχών, αντιμετωπίζοντας υπέρμετρες δυσκολίες ως προς τη διαχείρισή τους, υπέρμετρες δυσκολίες όσον αφορά την προστασία της δημογραφικής σύνθεσης.

Πρεσβεία

Αναφερόμενος στις πολύχρονες διπλωματικές σχέσεις Κυπριακής Δημοκρατίας και Αγίας Έδρας τόνισε πως ισχυρή βούληση και επιδίωξη παραμένει η περαιτέρω ενδυνάμωση και εμβάθυνση των άριστων δεσμών που χαρακτηρίζουν τις διμερείς σχέσεις και την αμοιβαία επωφελή συνεργασία. Στο πνεύμα αυτό όπως, συμπλήρωσε, εντάσσεται και η απόφαση που λήφθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο για την εκμίσθωση κρατικής γης στην Κυβέρνηση του Βατικανού με σκοπό την ανέγερση Πρεσβείας στη Λευκωσία.

Κατοχή

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε στον Ποντίφικα τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής τις οποίες όπως είπε βιώνει ο λαός της Κύπρου Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Λατίνοι και Αρμένιοι. Αναφέρθηκε στην προσφυγοποίηση 170 χιλιάδων Ελληνοκυπρίων, μεταξύ των οποίων και μέλη των θρησκευτικών ομάδων του νησιού καθώς και στο δράμα και αγωνία των συγγενών όσων αγνοούνται.

Κατηγορώ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατηγόρησε την Τουρκία ως υπεύθυνη για τη στασιμότητα που παρατηρείται στην επίτευξη λύσης «που θα οδηγούσε σε ένα κράτος απόλυτα εναρμονισμένο με τα ευρωπαϊκά ιδεώδη, σε ένα κράτος απαλλαγμένο από στρατεύματα κατοχής, αναχρονιστικές εγγυήσεις ή εξαρτήσεις τρίτων, δυστυχώς, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, παραμένουμε η μόνη διαιρεμένη χώρα στην Ευρώπη». Κατηγόρησε την Τουρκία για αδιαλλαξία και επιθετικότητα στο έδαφος και στη θάλασσα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά για την παραβίαση του καθεστώτος προστασίας της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τον Ποντίφικα πως θα συνεχισθεί ο αγώνας «για αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επικράτησης της ειρήνης και αδελφοσύνης μεταξύ του συνόλου του λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Λατίνων και Αρμενίων».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X