ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σκληρό παζάρι για τον προϋπολογισμό ΕΕ

Μεγαλύτερα κονδύλια για το μεταναστευτικό θα ζητήσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης – Χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Για τις Βρυξέλλες, με στόχο να διεκδικήσει ένα σημαντικό κονδύλι για τη μεταναστευτική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας και να ενημερώσει για τις τουρκικές προκλήσεις, ταξιδεύει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος θα συμμετάσχει στις εργασίες της Έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και Παρασκευή και αφορά το πολυσυζητημένο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, για το οποίο υπάρχουν ήδη σοβαρές αντιδράσεις μεταξύ των κρατών μελών. Κατά την παραμονή του, θα έχει τις πρώτες του συναντήσεις με τους Προέδρους των ευρωπαϊκών θεσμών και εκεί αναμένεται να τους ενημερώσει τόσο για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, όσο και για τις τουρκικές ενέργειες στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και να εκφράσει τις ανησυχίες του για τις προεκτάσεις που τείνει να λάβει το μεταναστευτικό στην Κύπρο.

Οι επαφές και η μάχη

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πραγματοποιεί τις τελευταίες μέρες συναντήσεις με τους αρχηγούς των 27 κρατών μελών ούτως ώστε να συζητήσει μαζί τους το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2017. Πλαίσιο, που σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, έχει ήδη διχάσει τα κράτη μέλη εξαιτίας των διαφορετικών προτεραιοτήτων τους αλλά και λόγω της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Καθόλου τυχαίο ότι βάσει ξένων δημοσιευμάτων, αλλά και ρεπορτάζ της «Καθημερινής» Ελλάδος, αναμένεται μάχη μεταξύ Βορρά και Νότου για τον νέο επταετή προϋπολογισμό. Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα δύο βασικά στρατόπεδα είναι οι «φειδωλοί τέσσερις» (Σουηδία, Δανία, Αυστρία, Ολλανδία), που καλούνται να δώσουν και τα περισσότερα χρήματα, απέναντι στους 15 «Φίλους της Συνοχής» όπου συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα οι οποίοι επιμένουν ο συνολικός προϋπολογισμός να ξεπεράσει το 1,2% του ευρωπαϊκού ΑΕΕ. Στην εν λόγω ομάδα, επικεφαλής έστω και άτυπα φέρεται να είναι ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα. Το Βερολίνο φέρεται να ανήκει στο στρατόπεδο των «φειδωλών» με σχετικές διαφοροποιήσεις. Όμως αντιδράσεις για τον εν λόγω προϋπολογισμό φέρεται να έχει και η Κύπρος. Το μεσημέρι της Τετάρτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισιέλ. Θα είναι η πρώτη συνάντηση των δύο μετά και την ανάληψη των καθηκόντων του τελευταίου, ενώ το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Μεταναστευτικές ροές και ανησυχίες

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο Πρόεδρος θα εκφράσει την ανάγκη να δοθεί ένα σημαντικό κονδύλι από την Ε.Ε στην ανάγκη αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος. Καθόλου τυχαίες και οι δηλώσεις του στο Bloomberg ότι η Κύπρος έχει κάποιες ενστάσεις για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ. «Η Κύπρος», όπως σημείωσε, «θα δει σημαντική μείωση στα ταμεία συνοχής της ΕΕ, καθώς και στα κονδύλια για το άσυλο, τη μετανάστευση και την ενσωμάτωση». «Ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν κάποιες διορθώσεις», σημείωσε μιλώντας για το προσχέδιο. Ήδη η κυβέρνηση έχει εκφράσει μέσω του υπουργού Εσωτερικών έντονες ανησυχίες για τις μεταναστευτικές ροές. Τέτοιες που καταδεικνύεται πως μπαίνει ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Ήδη η συνέντευξη του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή στην «Καθημερινή» την περασμένη Κυριακή, προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων για το εν λόγω ζήτημα. Όπως είχε αναφέρει υπάρχει ο κίνδυνος αδυναμίας ανταπόκρισης του κυπριακού κράτους εξαιτίας της ανυπαρξίας υποδομών «να φιλοξενήσουμε τους τεράστιους αριθμούς που έχουμε». Έθεσε μάλιστα την ανάγκη ελέγχου των ροών, σημειώνοντας πως βάσει μελέτης, η συντριπτική πλειοψηφία, σε ποσοστό 70% των μεταναστευτικών ροών, διέρχεται της διαχωριστικής γραμμής. «Είναι μετανάστες, στην πλειοψηφία τους μέχρι σήμερα, Σύριοι οι οποίοι προωθούνται από την Τουρκία, και δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα να πω, πως είναι ξεκάθαρη η πρόθεση, η Τουρκία ηθελημένα προωθεί μέσω της διαχωριστικής γραμμής μετανάστες στην Κύπρο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νουρής. Αυτά τα θέματα αναμένεται να εγείρει στο τραπέζι κατά την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Την Πέμπτη, αναμένεται να συναντήσει την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Υπενθυμίζεται πως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε εκφράσει την πρόθεσή της να προτείνει ένα νέο σύμφωνο για το άσυλο και τη μετανάστευση σημειώνοντας πως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα είναι γεωγραφικά εκτεθειμένες. Σε αυτό το κάδρο της επανεξέτασης της κατανομής των υποχρεώσεων και συνεπώς του κονδυλίου θα διαμοιραστεί για το μεταναστευτικό, μερίδιο επιδιώκει και η Κύπρος.

Οι προκλήσεις της Τουρκίας

Κατά τις επαφές του στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος θα εγείρει αλλά και θα ενημερώσει για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και για τις τουρκικές ενέργειες στην περίκλειση πόλη της Αμμοχώστου. Δεν πέρασε απαρατήρητη η συνέντευξή του στο Bloomberg, όπου δηκτικά σημείωσε ότι η διεθνής κοινότητα δεν ενήργησε για να αντιμετωπίσει τις τουρκικές κινήσεις στη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ και την κυπριακή ΑΟΖ ή το σχέδιό της να ανοίξει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Όπως είπε, «δεν υπάρχει αποφασιστικότητα από τις χώρες για να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα και αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο σύγκρουσης». Εξήρε βεβαίως τον ρόλο της Γαλλίας στην περιοχή σημειώνοντας πως «η ισχυρή γαλλική παρουσία φέρνει ελπίδα ότι η ΕΕ θα αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στα θέματα της ανατολικής Μεσογείου». Ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποστείλει επιστολή στον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών και στα όργανα της Ε.Ε. ενημερώνοντας για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ και στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου υπογραμμίζοντας ότι παραβιάζονται τα ψηφίσματα 550 και 789. Ο ίδιος στις επιστολές του έχει εκφράσει την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για διαπραγματεύσεις και υπογραμμίζει πως η Τουρκία δυναμιτίζει την όλη προσπάθεια του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών με τις ενέργειές της. Επιστολές αναμένεται να στείλει προς αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, όπως στα κράτη μέλη της Ε.Ε. και στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Έντυπη

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εμπλοκή του μητροπολίτη Ησαΐα, η αμηχανία των κομμάτων και ο περίεργος ρόλος του Χρίστου Χρίστου
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ