ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα δεδομένα πριν το κρίσιμο δείπνο

Συγκρατημένα τα Ηνωμένα Έθνη, με το πιο πιθανό σενάριο να κινείται προς δήλωση από Γκουτέρες

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η κίνηση των Ηνωμένων Εθνών να μην επιτρέψει σε ε/κ και τ/κ μέσα κινηματογράφηση ή φωτογράφιση στον χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του γ.γ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, έστειλε το μήνυμα πως προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους και προσδοκίες γύρω από το αποτέλεσμα της συνάντησης.

Η προσδοκία των δείπνων

Η αλήθεια βεβαίως είναι πως μία σειρά δείπνων στο παρελθόν κατέδειξαν πως μπορεί να υπάρξουν και εκπλήξεις και ανατροπές. Ενδεικτικό το δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου του 2016, που παρά τις αρχικά χαμηλές προσδοκίες είχε ως αποτέλεσμα τη διάσκεψη στη Γενεύη. Το ίδιο και το δείπνο της 4ης Ιουνίου 2017 στη Νέα Υόρκη που οδήγησε στο Κραν Μοντανά.

Προς δήλωση

Αν και όλα τα σενάρια είναι πιθανά, οι πληροφορίες της «Κ» από το βράδυ της Κυριακής, δείχνουν πως ο Αντόνιο Γκουτέρες προσανατολίζεται περισσότερο σε δήλωση με το πέρας του δείπνου. Μία ανακοίνωση που ενδεχομένως να αποτελεί οδικό χάρτη για το πώς προχωρούν τα πράγματα: αν δηλαδή θα υπάρξει νέα συνάντηση των τριών και στη συνέχεια πραγματοποίηση μίας άτυπης πενταμερούς για επανέναρξη των συνομιλιών. Στη δήλωση θεωρείται πολύ πιθανόν πως θα καταγράφεται η πρόοδος που έχει γίνει ή και η συναντίληψη που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο ηγετών.

Οι δυσκολίες των όρων αναφοράς

Το καλύτερο σενάριο βεβαίως, θεωρείται αυτό της συνομολόγησης των όρων αναφοράς, οι οποίοι θα κινούνται σε τρεις άξονες:
1. Στο κοινό ανακοινωθέν του 2014 μεταξύ Αναστασιάδη-Έρογλου
2. Οι συγκλίσεις μέχρι και το Κραν Μοντανά
3. Το πλαίσιο Γκουτέρες όπως αυτό διαμορφώθηκε την 30η Ιουνίου 2017

Οι τρεις άξονες είχαν συζητηθεί κατά την 9η Αυγούστου όπου και διαφάνηκε αρχικά συναντίληψη μεταξύ των δύο ηγετών Ο αρχικός στόχος και αυτό που βγήκε από τη συνάντηση της 9ης Αυγούστου μεταξύ των δύο ηγετών ήταν να βγει κάτι καθαρά μινιμαλιστικό, αντιλαμβανόμενες και οι δύο πλευρές πως οι λεπτομέρειες ενδεχομένως να προκαλέσουν προσκόμματα, ακόμα και ναυάγιο. Τα προβλήματα βεβαίως προέκυψαν στη συνέχεια και στην ερμηνεία διαφόρων ζητημάτων, με τον γνωστό ορισμό του συνδρόμου του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Η τ/κ πλευρά υπογράμμιζε την ανάγκη διευκρινήσεων στο θέμα της πολιτικής ισότητας, ενώ η ε/κ πλευρά σημείωνε πως αν τεθεί το ζήτημα της μίας θετικής ψήφου, τότε θα θέσει στο τραπέζι τη συμπερίληψη της κατάργησης των εγγυήσεων. Το κατά πόσο αυτό το σύνδρομο θα διαλυθεί κατά τη διάρκεια της συζήτησης, είναι βεβαίως ανοικτό, με την ε/κ πλευρά να προσβλέπει σε διαφοροποίηση του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ούτως ώστε να ενισχυθεί πολιτικά πριν από τον προεκλογικό.

Απίθανο σενάριο το ναυάγιο

Το σενάριο ναυαγίου θεωρείται απίθανο και αυτό γιατί ο Αντόνιο Γκουτέρες δεν θα έπαιρνε το ρίσκο να πιέσει για συνάντηση αν δεν υπήρχε μία σχετική συναντίληψη και πρόοδος. Πρόοδος που όπως λέγεται διαφάνηκε από την επίσκεψη Λουτ την περασμένη βδομάδα στη Λευκωσία μεταξύ των δύο ηγετών αλλά και από την τηλεδιάσκεψη που προηγήθηκε της επίσκεψής της με τους δύο διαπραγματευτές. Διπλωματικοί κύκλοι πάντως, δεν θεωρούν πως ο κ. Γκουτέρες θα πιέσει ιδιαίτερα τα πράγματα καθώς αντιλαμβάνεται πως για την Τουρκία δεν είναι προτεραιότητα το κυπριακό, ούτε ευνοεί εξελίξεις πριν από τις «εκλογές».

Οι χωριστές συναντήσεις

Πριν από το δείπνο, ο Αντόνιο Γκουτέρες θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις είκοσι λεπτών. Πρώτα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 18.50 (τοπική ώρα) και στις 19.10 μαζί με τον Μουσταφά Ακιντζί. Σημειώνεται πως η ειδική απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών Τζέην Χολ Λουτ είχε συνάντηση με τους δύο διαπραγματευτές για διαδικαστικά θέματα, ενώ θα βρίσκεται «στο ακουστικό» κατά τη διάρκεια του δείπνου σε περίπτωση που χρειαστεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση