ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Θύμισε Κάφκα η δίκη στο ΔΗΚΟ

Καρατόμησαν με συνοπτικές διαδικασίες πρωτοκλασάτα στελέχη μεταξύ αυτών τους Μάριο Καρογιάν και Αντιγόνη Παπαδοπούλου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Σε κάποιους τη δίκη του Κάφκα σε άλλους θεατρικό του Ιονέσκο θύμισε η δίκη που στήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στα γραφεία του ΔΗΚΟ κατά την οποία αποφασίστηκε η καρατόμηση 13 στελεχών, μεταξύ των οποίων αυτή του πρώην προέδρου της βουλής και πρώην προέδρου του ΔΗΚΟ Μάριου Καρογιάν αλλά και της προέδρου της ΓΟΔΗΚ Αντιγόνης Παπαδοπούλου. Την Τρίτη θα ολοκληρωθεί και η αποβολή των υπόλοιπων στελεχών. Η όλη διαδικασία δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη από το ανεπίσημο πλέον ΔΗΚΟ. 

Το πώς ένα καθαρά πολιτικό θέμα, που αφορά διαφορετικές πολιτικές θέσεις, ίσως και διαφωνίες πάνω σε ζητήματα προσωπικής ατζέντας, βρήκε τον δρόμο της δικαιοσύνης, είναι ένα ζήτημα ανοικτό. Το σίγουρο είναι πως η όλη διαδικασία πλήγωσε έτι περαιτέρω το κόμμα και ενέτεινε την εσωστρέφεια σε μία περίοδο ιδιαίτερα ευάλωτη τόσο για τη θέση του ΔΗΚΟ στην κομματική σκακιέρα, όσο και για το μέλλον του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Το ιστορικό

Δύο μέρες πριν από τις εκλογές, ο προεδρεύων του πειθαρχικού συμβουλίου Πανίκος Λεωνίδου απέστειλε μέσω δικαστικών επιδοτών σε 22 στελέχη επιστολή η οποία τους ενημέρωνε για την υποχρέωσή τους να παρευρεθούν το απόγευμα της Δευτέρας στο πειθαρχικό συμβούλιο του κόμματος. Αντικείμενο συζήτησης  η στάση που τήρησαν κατά τον προεκλογικό και οι λόγοι που κατηγορούνται από την ηγεσία. Νομικά απάντησαν και οι 22 αντιφρονούντες αποστέλλοντας δικηγόρους, με την ηγεσία του ΔΗΚΟ να αρνείται τη νομική εκπροσώπησή τους.

Ο βουλευτής Λεμεσού και προεδρεύων του πειθαρχικού συμβουλίου Πανίκος Λεωνίδου, είχε αναφέρει στην «Κ» πως πρώτη φορά στα ιστορικά ενός κόμματος, γίνεται δίκη με πλήρη διαφάνεια εξηγώντας πως θα υπάρξει πλήρης αντικειμενικότητα στη διαδικασία. Είχε προηγηθεί βεβαίως επιστολή του μέλους του πειθαρχικού συμβουλίου Στέλιου Ιερωνυμίδη ο οποίος απουσιάζει στο εξωτερικό, που ζητούσε αναβολή και υπογράμμιζε πως θα πρέπει να γίνει πιο λεπτομερές το πειθαρχικό συμβούλιο σε ο,τι αφορά τις κατηγορίες διαφορετικά κινδυνεύει να καταστεί προβληματική ή άκυρη η όλη διαδικασία. Διερωτήθηκε μάλιστα προς τι η όλη βιασύνη στη διαδικασία.

«Δικονομική παρωδία»

Τα 22 στελέχη του ΔΗΚΟ επέλεξαν να μην παρευρεθούν αλλά να αποστείλουν δικηγόρους να τους εκπροσωπήσουν, μεταξύ των οποίων και ο Γιαννάκης Ιωάννου. Κληθείς να σχολιάσει στην «Κ» τη διαδικασία, τη χαρακτήρισε ως δικονομική παρωδία που στόχο είχε την πολιτική εξόντωση ιστορικών στελεχών του ΔΗΚΟ. Όπως εξήγησε ο κ. Ιωάννου ζητήθηκε να καλυφθεί η ακροαματική διαδικασία με οπτικοακουστικό υλικό ώστε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και να αποφευχθούν κακοτοπιές και παρερμηνείες.

Ζήτησε επίσης τη συμμετοχή στενογράφου, με το πειθαρχικό συμβούλιο να απορρίπτει και τα δύο αιτήματα. Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, πέραν των γενικόλογων δεν έγινε τεκηριωμένη καταγγελία για τα στελέχη. Σημείωσε πως «κατήγορος» στην όλη διαδικασία ήταν η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου. Όπως σημείωσε ο κ. Ιωάννου, τέθηκε ζήτημα κατά πόσο ισχύει η σύνθεση του πειθαρχικού συμβουλίου καθώς ενδέχεται να εξέπνευσε η θητεία του. Μετά από ενάμισι ώρα παρουσίας των δικηγόρων, δεν υπήρξε κατάληξη στα αιτήματα, με τους δικηγόρους των 22 να αποχωρούν από το πειθαρχικό. 

Πολιτικές διώξεις και εξοντώσεις

Ενδεικτικό της κατάστασης η δήλωση που επέδωσε η Αντιγόνη Παπαδοπούλου μέσω του δικηγόρου της Γιαννάκη Ιωάννου στο πειθαρχικό συμβούλιο στην οποία αναφέρεται προσπάθεια πολιτικής εξόντωσης, πολιτικής δίωξης στελεχών.
«Το κατηγορητήριο είναι γενικόλογο. Δεν περιέχει τίποτα το συγκεκριμένο για το οποίο κατηγορούμαι. Η όλη διαδικασία είναι εξ’ υπαρχής παράνομη και στοχεύει ξεκάθαρα στην πολιτική δίωξη παραδοσιακών στελεχών και σε ξεκαθάρισμα εσωκομματικών λογαριασμών. Επανειλημμένα προειδοποίησα στο πρόσφατο παρελθόν ότι υπήρξε στο Δημοκρατικό Κόμμα ένα μεθοδικό ροκάνισμα του υγιούς σκληρού πυρήνα του κόμματος με στόχο την εσωκομματική επικράτηση, κάτι που ουσιαστικά αποδυνάμωσε την εσωτερική του συνοχή.

Εσωκομματικά παιγνίδια εξουσίας και μεθοδευμένες αλλαγές για τις οποίες ποτέ δεν αποδόθηκαν ευθύνες, διάβρωσαν την ενότητα, την μονολιθικότητα και την πλήρη ταύτιση στο Κυπριακό που ήταν ανέκαθεν το καύχημά μας. Την επομένη των προεδρικών εκλογών ανάμενα από την ηγεσία του ΔΗ.ΚΟ να προβεί σε εκτενή αυτοκριτική για να αναζητήσει τους πραγματικούς λόγους αποτυχίας της. Είναι κατάντια να αναζητά εξιλαστήρια θύματα και αποδιοπομπαίους τράγους. Οφείλει να απολογηθεί για τις λανθασμένες πολιτικές της επιλογές και την έλλειψη ουσιαστικού εσωκομματικού διαλόγου και εσωκομματικής δημοκρατίας. Ας εξετάσει επίσης τους λόγους που την οδήγησαν την τελευταία πενταετία, σε πέντε εκλογικές αναμετρήσεις που οδήγησαν το κόμμα από ήττα σε ήττα και από συρρίκνωση σε συρρίκνωση» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή της κας. Παπαδοπούλου.

Προσβλητικοί για τον κόσμο του ΔΗΚΟ

Λυπηρό και προσβλητικό προς τον ΔΗΚΟϊκό κόσμο χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΚΟ Άθως Αντωνιάδης την απόφαση των εν λόγω στελεχών να μην παρευρεθούν.

«Είναι λυπηρό ότι ο τέως Πρόεδρος του κόμματος και τα άλλα στελέχη του κόμματος, που παραβίασαν την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος, δεν είχαν την ευθιξία και το θάρρος να παρουσιαστούν και να προσπαθήσουν έστω να δικαιολογήσουν την αντικομματική συμπεριφορά και τις πράξεις τους. Ύψιστη προσβολή προς τον κόσμο του Δημοκρατικού Κόμματος, του οποίου τις αρχές επικαλούνται, αυτοί που βρέθηκαν απέναντι του στην εκλογική προσπάθεια του Δημοκρατικού Κόμματος, αποτελεί το γεγονός ότι επέλεξαν να εκπροσωπηθούν με δικηγόρους» ανέφερε ξεκαθαρίζοντας πως η διαδικασία θα συνεχιστεί όπως προβλέπει το καταστατικό του κόμματος.

Τον δρόμο της δικαιοσύνης

Η διαδικασία των διαγραφών αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τρίτη. Όπως ανέφεραν κομματικές πηγές του ΔΗΚΟ, η διαγραφή των εν λόγω στελεχών ήταν η λογική εξέλιξη μετά και από την εμφανή υπονόμευση της υποψηφιότητας Νικόλα Παπαδόπουλου. Το πώς θα λειτουργήσουν οι 22 αντιφρονούντες, είναι ακόμα ανοικτό, με τη νομική οδό να είναι πιο πιθανή θεωρώντας παράνομη και παράτυπη τη διαγραφή.
Όπως επισημαίνουν κύκλοι του περίγυρού τους ουδέποτε τοποθετηθήκαν υπέρ οποιουδήποτε υποψηφίου στις συνάξεις τους που να δικαιολογεί την παραπομπή τους σε πειθαρχικό. Αναμένεται παράλληλα να θέσουν αντικαταστατικές συμπεριφορές από την ηγεσία, τόσο σε ο,τι αφορά την υποβολή της υποψηφιότητας του Νικόλα Παπαδόπουλου, όσο και για την πλήρη παραγκώνιση των συλλογικών οργάνων σχετικά με τις συνεργασίες με άλλους πολιτικούς χώρους αλλά και της υιοθέτησης της νέας στρατηγικής στο κυπριακό. Ο πόλεμος στο ΔΗΚΟ πάντως δεν πρόκειται να λήξει σύντομα, αλλά θα ενταθεί με κορύφωση το εκλογικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ Μαϊου Ιουνίου. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση