ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χαμηλές προσδοκίες από Γκουτέρες

Δεν βλέπει πρόοδο στους όρους αναφοράς- Συντηρεί την ελπίδα λέει η Λευκωσία

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Χαμηλές προσδοκίες για πραγματική πρόοδο ή συμφωνία πάνω στους όρους αναφοράς καταγράφει στην έκθεσή του ο γ.γ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, παρά όπως αναφέρει την μερική πρόοδο που καταγράφηκε στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Υπογραμμίζεται η στήριξη στην προσπάθεια που ανέλαβε η Τζέην Χολ Λουτ για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Προειδοποιεί ωστόσο επανειλημμένα πως το status quo δε μπορεί να συνεχίσει ως έχει, ενώ καλεί τις πλευρές να εμπλακούν στις προσπάθειες εποικοδομητικά, δημιουργικά και με την απαραίτητη αίσθηση του επείγοντος. Η Λευκωσία επί του παρόντος βλέπει θετικά τα όσα καταγράφονται υπογραμμίζοντας πως η έκθεση συντηρεί την ελπίδα.

Συγκλίσεις που αποκλίνουν

Σύμφωνα με την έκθεση του Αντόνιο Γκουτέρες παρά το γεγονός ότι οι πλευρές δηλώνουν ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών κάτι τέτοιο δεν υλοποιείται καθώς όπως προκύπτει είτε από δημόσιες αναφορές είτε από τις συζητήσεις στο πλαίσιο της προσπάθειας της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ, έχουν υπαναχωρήσει από συγκλίσεις.

«Ενώ οι πλευρές εξέφρασαν τις αντίστοιχες δεσμεύσεις τους σε προηγούμενες συγκλίσεις και την επιθυμία να διατηρήσουν τις προόδους που μας έφεραν πριν από σχεδόν δύο χρόνια στο Κραν Μοντανά, οι προσπάθειες για τη διαμόρφωση αυτών των δεσμεύσεων και επιθυμιών σε όρους αναφοράς που θα χρησίμευαν ως βάση για την επανάληψη των οριστικών διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί. Πράγματι, η πρόσφατη δημόσια ρητορική στο νησί - σε τόνο και ουσία – έχει υπογραμμίσει τις διαφορές που εξακολουθούν να διαιρούν τις κοινότητες, αντί του κοινού μέλλοντος που μπορεί να τις ενώσει και τα οφέλη που θα είχαν από μια ειρηνική επίλυση, μια για πάντα, του κυπριακού προβλήματος» αναφέρεται στην έκθεση.

Πολιτικοί κύκλοι σημειώνουν βεβαίως ότι ενώ επιρρίπτονται ευθύνες στις δύο πλευρές όπως για παράδειγμα στη δημόσια ρητορική ή την τετραετή καθυστέρηση εφαρμογής της δέσμευσης για τα ΜΟΕ, δεν γίνεται κανένας λόγος ή επίρριψη ευθυνών στην Τουρκία, είτε για αδιαλλαξία είτε για προκλητικότητα.

Η προειδοποιητική βολή

Στην έκθεση καταγράφεται πάντως πέραν της μίας φοράς πως το status quo δε μπορεί να μείνει ως έχει, ενώ παρά το γεγονός ότι υπήρξε πρόοδος στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, υπάρχουν χαμηλές προσδοκίες για πραγματική πρόοδο ή συμφωνία στους όρους αναφοράς.

«Υπάρχει συναίνεση ότι η αμετάβλητη κατάσταση - δηλαδή η έλλειψη επίλυσης του Κυπριακού - δεν είναι βιώσιμη. Ως εκ τούτου, θα ζητήσω από την κα Λουτ να συνεχίσει τις συζητήσεις για λογαριασμό μου. Η πορεία προς τα εμπρός πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη, με αίσθηση επείγουσας ανάγκης και εστίασης. Καλώ τους ηγέτες και τις εγγυήτριες δυνάμεις να συνεχίσουν την εποικοδομητική εμπλοκή τους με την κυρία Λουτ και μεταξύ του, εφόσον είναι απαραίτητο και να δημιουργήσουν τη βάση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτή η δέσμευση θα πρέπει να εμπλουτιστεί με την αίσθηση του σκοπού και της αποφασιστικότητας να φτάσουν σ’ ένα επιτυχές τέλος εντός ενός προβλέψιμου ορίζοντα» σημειώνεται στην έκθεση.

Το διευκρινιστικό έγγραφο

Ενδιαφέρον βεβαίως προκαλεί πως ο γ.γ του ΟΗΕ κάνει λόγο για 30η Ιουνίου χωρίς καμία αναφορά σε διευκρινιστικό έγγραφο της 4ης Ιουλίου στο οποίο αναφερόταν η Λευκωσία. Έγγραφο που υπήρξε για μέρες σημείο αναφοράς και αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. «Για να βοηθήσω τα μέρη να προωθήσουν το όραμα αυτό, στις 30 Ιουνίου 2017, πρότεινα ένα πλαίσιο έξι σημείων που θα βοηθούσε στην αποσαφήνιση των διαφορών σε βασικά ζητήματα. Καλώ τα μέρη να εξετάσουν εποικοδομητικά αυτά τα σημεία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναφορά γίνεται και στα ενεργειακά, η οποία σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους είναι καλύτερη σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση, καθώς έχει αφαιρεθεί το ότι το φυσικό αέριο ενδεχομένως να προκαλέσει εντάσεις. Όπως σημειώνεται «όσον αφορά τις διαρκείς εντάσεις γύρω από την εξερεύνηση υδρογονανθράκων, επαναλαμβάνω ότι οι φυσικοί πόροι που βρίσκονται μέσα και γύρω από την Κύπρο πρέπει να ωφελήσουν τις δύο κοινότητες και να αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο για την εξεύρεση μίας διαρκούς λύσης στο κυπριακό πρόβλημα», σημειώνει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Δεσμευμένος να συνεχίσει

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, από την έκθεση διαπιστώνεται πως συνεχίζει η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Όπως σημειώνεται η κα Λουτ είχε ενημερώσει τον Πρόεδρο ότι ο γ.γ των Ηνωμένων Εθνών είναι δεσμευμένος να συνεχίσει. Σε ο,τι αφορά τη διαπίστωση για την απουσία προόδου στους όρους αναφοράς, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως δεν είναι αρνητική η αναφορά του από τη στιγμή που δεν υπάρχει πρόοδος στους όρους αναφοράς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, κληθείς να σχολιάσει στην «Κ» την έκθεση επεσήμανε πως η κυβέρνηση δεν θα σχολιάσει το προσχέδιο, αλλά θα περιμένει την τελική έκθεση. Όπως είπε οι πληροφορίες που έχουν είναι θετικές, καθώς όλα δείχνουν πως τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν όχι μόνο να είναι δεσμευμένα αλλά να πιστεύουν ότι μπορεί να ξεπερασθεί το αδιέξοδο.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εμπλοκή του μητροπολίτη Ησαΐα, η αμηχανία των κομμάτων και ο περίεργος ρόλος του Χρίστου Χρίστου
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ