ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εν αναμονή των βραβείων Όσκαρ ο κόσμος του κινηματογράφου

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την απουσία Αφροαμερικανών από τις Κατηγορίες

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Οι ταινίες «Η επιστροφή», «Steve Jobs», «Οι ήρωες του κακού», «Κοκορόκι: Ο ήρωας της φάρμας» έχουν μπει για τα καλά στον χορό των Όσκαρ με τους συντελεστές τους να ελπίζουν για την κατάκτηση του χρυσού αγαλματιδίου. Ωστόσο, οι «φωνές» για την απουσία Αφροαμερικανών ηθοποιών από τις υποψηφιότητες των Όσκαρ συνεχίζονται και εν πολλοίς καλύπτουν το καλλιτεχνικό κομμάτι του διαγωνισμού. Αφροαμερικάνοι και μη ηθοποιοί και άνθρωποι του χώρου δηλώνουν απογοητευμένοι από τη μη συμπερίληψη Αφροαμερικανών στις κατηγορίες.

Η πρόεδρος της Ακαδημίας Σέριλ Μπουν παρενέβη, δηλώνοντας συντετριμμένη, αλλά οι αντιδράσεις δεν σταμάτησαν και μάλιστα κατηγορήθηκε για δηλώσεις που υπαγορεύονται από "πολιτική ορθότητα".

Ο Σπάικ Λι και ηΤζέιντα Πίνκετ Σμιθ ζήτησαν να μποϊκοταριστεί η διοργάνωση. Στον χορό των αντιδράσεων μπήκαν και οι Τζορτζ Κλούνι και Λουπίτα Νιόνγκ'Ο, που με τη σειρά τους εκφράζουν την απογοήτευσή τους.

Ο Τζορτζ Κλούνι (κάτοχος δύο όσκαρ), μιλώντας στο Variety κατηγόρησε την Ακαδημία «ότι κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση», «Πρέπει να γίνουμε καλύτεροι σε αυτό. Ήμασταν καλύτεροι σε αυτό». Συνεχίζοντας: «Εάν θυμηθείτε, πριν από 10 χρόνια, η Ακαδημία έκανε καλύτερη δουλειά». «Οι Αφροαμερικανοί έχουν δίκαιο να θεωρούν ότι η βιομηχανία δεν τους αντικατοπτρίζει με σωστό τρόπο», σημειώνοντας ότι ταινίες όπως τα: Creed, Concussion, Beasts of No Nation και Straight Outta Compton θα έπρεπε να είχαν λάβει περισσότερες υποψηφιότητες. «Γύρω στο 2004 υπήρχαν μαύροι υποψήφιοι -όπως ο Ντον Τσιντλ, ο Μόργκαν Φρίμαν» σημείωσε ο Κλούνι. «Και ξαφνικά αισθάνεσαι ότι κινείσαι προς την λάθος κατεύθυνση» είπε, σημειώνοντας ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο οι Αφροαμερικανοί, αλλά και οι ισπανόφωνοι ηθοποιοί, για τους οποίους τα πράγματα είναι «χειρότερα» -όπως είπε.

Η Νιόνγκ'Ο, (Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου για το «12 Χρόνια Σκλάβος») έγραψε στο Instagram ότι είναι απογοητευμένη από τη μη υποψηφιότητά της και η απουσία αυτή την κάνει να σκέφτεται μια ασυνείδητη προκατάληψη και σημείωσε ότι τα Όσκαρ θα πρέπει να είναι μία «γεμάτη διαφοροποίηση αντανάκλαση των καλύτερων που έχει να προσφέρει η τέχνη σήμερα».
Αντιδράσεις ήρθαν και από τον σκηνοθέτη του «12 Χρόνια Σκλάβος», Στιβ ΜακΚουίν, ο οποίος θέλει να δοθούν στους μαύρους ηθοποιούς ίσες ευκαιρίες. Την αντίδρασή του είχε εκφράσει και ο ηθοποιός Ντέιβιντ Ογιέλογουο, λέγοντας ότι τα βραβεία δεν τον εκφράζουν.

Να σημειωθεί ότι αυτή είναι η δεύτερη χρονιά που Αφροαμερικανοί υποψήφιοι απουσιάζουν πλήρως από τις κατηγορίες ερμηνείας των Όσκαρ και το ζήτημα αυτό αναμένεται να κυριαρχίσει στην 88η τελετή απονομής που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Φεβρουαρίου. Ειρωνεία ή όχι αλλά φέτος τα βραβεία παρουσιάζει ένας Αφροαμερικανός κωμικός, ο Κρις Ροκ.

 

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ