ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Πάφος από το πρωί γιορτάζει

Το κέντρο και οι γειτονιές της πόλης ένα μεγάλο πάλκο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Πάφος από σήμερα θα είναι επίσημα Πολιτιστκή Πρωτεύουσα της Ευρώπης μαζί με την πόλη του Aarhus της Δανίας. Οι πλατείες και οι δρόμοι της πόλης του Κινύρα έχουν γίνει ένα απέραντο πολιτιστικό εργαστήρι. Στις δέκα το πρωί ξεκίνησαν οι πρώτες εκδηλώσεις με έναν περίπατο ξενάγηση στην πόλη. Σημαντικός ο ρόλος των εθελοντών, μία ακόμη επιτυχία του Πάφος2017, που βρίσκονται σε όλη την πόλη για να βοηθήσουν και να ενημερώσουν τους επισκέπτες για τις δράσεις, τα σημεία ενδιαφέροντος και να δώσουν οποιαδήποτε άλλη πληροφορία τους ζητηθεί.

Μετά την ξενάγηση η πόλη γέμισε μουσικές. Μέχρι τις δύο το μεσημέρι η δράση «Espresso Solo Espressivo: Μουσική στα Καφενεία» παρουσίασε πέντε ρεσιτάλ από πέντε σολίστ, οργανοπαίκτες και ερμηνευτές με έργα από το κλασικό και σύγχρονο ρεπερτόριο σε καφέ, πλατείες και δρόμους της πόλης. Συμμετείχαν οι Νικόλας Ευθυμίου με βιόλα, ο Σάββας Χριστοδούλου με φλάουτο, ο Τιμόθεος Στυλιανίδης με την κιθάρα του, ο Μιχάλης- Μάριος Γεωργίου τραγουδώντας, και ο Χρυσόστομος Νεοφύτου με βιολί. Διαφορετικές μουσικές και ήχοι ενώθηκαν κάτω από τον ουρανό της Πάφου με τους επισκέπτες και τους πολίτες να έχουν αρχίσει να νιώθουν παντού το άρωμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Παράλληλα με τις άλλες εκδηλώσεις στις δώδεκα το μεσημέρι στην πλατεία Κένεντι το Aarhus και η Πάφος, οι δύο Πολιτιστικές Πρωτεύουσες του 2017, συνδέθηκαν με κοινές δράσεις, κάνοντας πράξη το σύνθημα «Συνδέοντας Ηπείρους, Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς». ο έργο του παγκοσμίως γνωστού Δανού συνθέτη Lars Møller γράφτηκε ειδικά για την εκδήλωση έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Aarhus2017. Ο συνθέτης εμπνέεται από τους σημερινούς Ταξιδιώτες του Κόσμου, τους Μετανάστες και παρουσιάζει το έργο του και στην Πάφο σε συνεργασία με την Ορχήστρα Τζαζ του Aarhus, την Χορωδία Concert Clemens και τη Χορωδία του Μουσικού Λυκείου Πάφου. Την Τζαζ Ορχήστρα Aarhus διηύθυνε  ο Lars Møller. Συμμετείχαν η  Concert Clemens σε διδασκαλία Carsten Seyer Hansen και η  Χορωδία του Μουσικού Λυκείου Πάφου σε διδασκαλία: Ισαβέλλα Χριστοφίδου.

Στις πέντε το απόγευμα έγιναν τα εγκαίνια της Έκθεσης «Πλανήτες» στην Παλιά Ηλεκτρική/ Οικία Shelley. Πρόκειται για ένα διεθνές εικαστικό και ερευνητικό εγχείρημα με τη συμμετοχή γνωστών εικαστικών από την Πάφο, την Κύπρο και τη λεκάνη της Μεσογείου. Πλάνητες είναι οι περιπλανώμενοι, άρα οι Ταξιδιώτες του Κόσμου από τον Αγαπήνορα μέχρι τον Απόστολο Παύλο, τον άγιο Νεόφυτο και βέβαια την Αφροδίτη, αλλά και οι πρόσφυγες διαχρονικά έως τους σημερινούς μετανάστες. Η έκθεση ξεκινά από την Παλιά Ηλεκτρική και εκτείνεται στην Οικία της οδού Shelley σε μια εναλλακτική περιήγηση στον αστικό ιστό της πόλης.
 


Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη Λισσαβόνα όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Ηγετών των μεσογειακών κρατών μελών της Ε.Ε. έστειλε μήνυμα προς τους διοργανωτές της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, αλλά και σε ολόκληρη την Πάφο λέγοντας ότι το ταξίδι που ξεκινάει σήμερα στην Πάφο δικαιώνει τις επίπονες και επίμονες προσπάθειες όλων όσων πίστεψαν σε αυτό και εργάστηκαν για να αναδείξουν τις δυνατότητες μιας μικρής ευρωπαϊκής πόλης, όπως είναι η Πάφος.

Ο κ. Αναστασιάδης συνεχάρη τον πρόεδρο και τα μέλη του Οργανισμού Πάφος 2017, αλλά και την τοπική κοινωνία για τη δουλειά που έχουν κάνει προκειμένου σήμερα η Πάφος να καταφέρνει να γιορτάζει και να μπαίνει στον ευρωπαϊκό πολιτιστικό χάρτη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έγραψε χαρακτηριστικά: «Απόψε αρχίζει ένα όμορφο ταξίδι αρχίζει και, η οποία όμως διαθέτει πλούσια ιστορία και μοναδική πολιτιστική κληρονομιά […] Με το σύνθημα «Συνδέοντας Ηπείρους, Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς», η Πάφος, ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, στέλνει σε εθνικό και διεθνές επίπεδο τα δικά της ηχηρά μηνύματα πολιτισμού και ειρήνης.»

 

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ