ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Παναγιώτης Τέτσης και οι Κύπριοι μαθητές του στο Μουσείο Ζαμπέλα

Αφιέρωμα στον πιο σημαντικό ζωγράφο της γενιάς του, έναν πραγματικό εθνικό θησαυρό

Newsroom K

Το Μουσείο Τεχνών Λουκίας & Μιχαλάκη Ζαμπέλα παρουσιάζει την επερχόμενη περιοδική έκθεση αφιέρωμα στον σπουδαίο ακαδημαϊκό Παναγιώτη Τέτση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Εξοχότατου Πρέσβη της Ελλάδος στην Κύπρο, κ. Ηλία Φωτόπουλου. Από τις 8 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2017, θα εκτίθενται στο Μουσείο έργα δεκαέξι Κυπρίων μαθητών του, τιμώντας τον «δάσκαλο» ένα χρόνο μετά το θάνατο του.

Συμμετέχουν οι Γιάννης Γιαννακίδης, Αριστοτέλης Δημητρίου, Άννη Ερωτοκρίτου, Γιώτα Ιωαννίδου, Μάρλεν Καρλετίδου, Αργύρης Κωνσταντίνου, Ανδρέας Νικολάου, Λευτέρης Ολύμπιος, Φαίδρα Παλλαρή, Ανδρέας Παρασκευάς, Πάρις Σίβακας, Παναγιώτης Σιδεράς, Έλενα Τσαγγαρά, Πανίκος Τσαγγαράς, Χρυσάνθη Φαρμακά, Μαρία Χατζηνικόλα.

Ο Τέτσης προτιμούσε να συστήνεται ως «ζωγράφος με τα πινέλα και τα χρώματα». Δημιούργησε με πηγή έμπνευσης το τοπίο της καταγωγής του, τα βράχια και τη θάλασσα της Υδρας, και τα πεύκα της αγαπημένης του Σίφνου. Σημαντικό μέρος της δουλειάς του αποτέλεσαν επίσης οι άνθρωποι που τον περιέβαλλαν. Από την μια προσπαθούσε να κρατήσει την φρεσκάδα της τοπιογραφίας μέσω της ρευστότητας των χρωμάτων που χειριζόταν με απίστευτη μαεστρία και από την άλλη την οικειότητα στα πρόσωπα των αγαπημένων του φίλων.

Δεξιοτέχνης της ελαιογραφίας και κορυφαίος ακουαρελίστας, αλλά και χαράκτης, με την εξασκημένη παρατηρικότητα του, κατάφερνε να μετατρέπει το φως και το χρώμα – δυο αιώνιους αντιπάλους, καθώς κι ο ίδιος εκτιμούσε ότι ειδικά το έντονο ελληνικό φως ξεθωριάζει τα χρώματα – σε συμμάχους ικανούς να αναδείξουν την ομορφιά όπου κι αν μπορούσε να την εντοπίσει.

Εξαίρετο παράδειγμα ελαιογραφίας του, το έργο με τίτλο «Παρακάμπτοντας τα Τσελεβίνια», θα παρουσιαστεί στην έκθεση παράλληλα με τα έργα των μαθητών του. Το έργο αυτό, πέραν από την εικαστική του σπουδαιότητα, εκφράζει επίσης ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του καλλιτέχνη ως ανθρώπου, τη γενναιοδωρία του. Η οικογένεια Ζαμπέλα τιμώντας τον Τέτση με την εγκαινίαση του νεοσύστατου μουσείου τους το 2012, πρόβαλε όλους τους χώρους του παρουσιάζοντας έργα μνημειακών διαστάσεων του καλλιτέχνη. Ως ένδειξη εκτίμησης, χάρισε το έργο αυτό στο Μουσείο, όπου εκτίθεται μόνιμα.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2017, και ώρα 7μ.μ. από τον εξοχότατο Πρέσβη της Ελλάδος στην Κύπρο, κ. Ηλία Φωτόπουλο και θα προλογιστεί από μια σημαντική για τον δάσκαλο και τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες προσωπικότητα, την κα Μαίρη Σαμαρά. Την γυναίκα που εργάστηκε για 50 χρόνια ως γυμνό μοντέλο στη σχολή Καλών Τεχνών δουλεύοντας με θρύλους της σύγχρονης ελληνικής τέχνης.


Εγκαίνια | Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2017 στις 7μ.μ.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαρτίου 2017

Ελεύθερη είσοδος

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Ζωγραφίζω για την UNICEF

Ζωγραφίζω για την UNICEF

Οι διοργανωτές έχουν μεριμνήσει να τοποθετηθούν πινακίδες μετά την έξοδο Σταυροβουνίου που θα οδηγούν στο διαμορφωμένο χώρο ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Oι κανόνες που έδινε στους ηθοποιούς ο Λευτέρης Βογιατζής δεν ήταν κανόνες τού πώς να παίζεις, αλλά τού «πώς να διαθέτεις τον εαυτό σου»

«Εψαχνε κάθε λέξη...»

Τα πρακτικά της διημερίδας εκδόθηκαν σε ένα τόμο με τίτλο «Ο σκηνοθέτης, ο ηθοποιός Λευτέρης Βογιατζής»
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΒΙΒΛΙΟ
X