ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Αλλόκοτοι Χάρτες»: Ένα καλλιτεχνικό εκπαιδευτικό εργαστήριο

Ένα πιλοτικό διαπολιτισμικό πρόγραμμα για εφήβους που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ατομικής έκθεσης «A territory without terrain» της Έφης Σαββίδη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

«Οι σημερινοί έφηβοι θα είναι οι αυριανοί ενήλικες
και κληρονόμοι των χαοτικών καταστάσεων που τους αφήνουμε»
Γιάννης Τσίρος, συγγραφέας του έργου «Ελεύθερα ύδατα»

Το καλλιτεχνικό εκπαιδευτικό εργαστήριο ‘Αλλόκοτοι Χάρτες’ είναι ένα πιλοτικό διαπολιτισμικό πρόγραμμα για εφήβους που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ατομικής έκθεσης «A territory without terrain» της Έφης Σαββίδη σε επιμέλεια της Μαρίνας Χριστοδουλίδου. Η έκθεση φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας μέχρι και το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021 και παρουσιάζει μια σειρά έργων που αφορούν στη ζωή των πολιτικών προσφύγων στο Richmond Village, στη βρετανική στρατιωτική βάση στη Δεκέλεια.

Το εργαστήριο εμπνέεται από τις αληθινές ιστορίες των ανθρώπων που αναδεικνύει η έκθεση και δημιουργεί μια πλατφόρμα καλλιτεχνικής και εκπαιδευτικής συνάντησης για νέους, με απώτερο σκοπό να αποτυπώσει με κριτική ματιά επίκαιρα σημαντικά γεγονότα του τόπου μας και εν τέλει να δώσει βήμα στην καλλιτεχνική έκφραση των εφήβων.

Τόσο τα έργα της καλλιτέχνη Έφης Σαββίδη όσο και η ίδια η έκθεση αποτελούν πηγή πληροφόρησης, συζήτησης και ανταλλαγής δίνοντας την ευκαιρία στους εφήβους να γνωρίσουν καλύτερα την Κύπρο ανακαλύπτοντας τα προσωπικά βιώματα και τη διαφορετική καθημερινότητα / πραγματικότητα των οικογενειών που κατοικούσαν (και κατοικούν) στο Richmond Village.

Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα προσκαλεί τους εφήβους να πειραματιστούν συνθέτοντας έναν συλλογικό έργο τέχνης που θα αντικατοπτρίζει τη δική τους, δημιουργική «απάντηση» στη θεματική της έκθεσης. Οι έφηβοι θα δημιουργήσουν τον δικό τους χάρτη της Κύπρου με σημεία του τόπου που θα επιλέξουν να αναδείξουν οι ίδιοι, εμπνευσμένοι από τα ιστορικά γεγονότα και τις προσωπικές ιστορίες και που θα ακουστούν στο πλαίσιο του προγράμματος.

Το εργαστήριο υλοποιείται από τη Δρ. K. Μαρία Γεωργίου και την Κωνσταντίνα Γεωργίου σε μια συνεργασία με την επιμελήτρια της έκθεσης Μαρίνα Χριστοδουλίδου και την καλλιτέχνη Έφη Σαββίδη.

Βιογραφικά

Δρ. Μαρία Κ. Γεωργίου

Η Μαρία Κ. Γεωργίου είναι ερευνήτρια στον τομέα της διδακτικής της ιστορίας και εκπαιδεύτρια ιστορίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στα χαρακτηριστικά και στους σκοπούς της ιστορικής εκπαίδευσης – συμπεριλαμβανομένης της ιστορίας στην τάξη και στη δημόσια σφαίρα, όπως και τις συγκλίσεις και τις εντάσεις ανάμεσα στην ιστορία και στην πολιτότητα. Είναι Σύμβουλος στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Public History Weekly, και ΣυνΔιευθύντρια του τομέα της Ανατολικής Μεσογείου. Η Μαρία έχει εργαστεί ως εκπαιδεύτρια δασκάλων στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ενώ κατείχε διαφορετικές θέσεις διδασκαλίας στο UCL (Institute of Education και BA Arts and Science). Εργάστηκε ως δασκάλα σε σχολεία της Ελληνικής Παροικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου δίδαξε ηλικίες από 4 ετών μέχρι ενήλικες, όπως και A Level. Εργάστηκε επίσης στον τομέα της μη τυπικής εκπαίδευσης. Στην Κύπρο, ανέπτυξε εκπαιδευτικές στρατηγικές, δραστηριότητες και υλικό για το UNDP και τη δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά (Education & Heritage Consultant), τον Ερυθρό Σταυρό (Youth Officer) και τον Όμιλο Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας (Education Associate). Αφοσιωμένη στην επικοινωνία γνώσης που επιτρέπει στους νέους να κατανοήσουν το παρόν και τον κόσμο τους, είναι ιδρυτικό μέλος και Editor στο bαhcές: Histories* of Cyprus, μιας καινούριας πρωτοβουλίας στον τομέα της δημόσιας ιστορίας, για νέους εντός και εκτός της Κύπρου. Πρόσφατα έχει συγγράψει το Haunting Pasts and Haunting Presents in Divided Cyprus: The Uncanny of Memory (επιμ. G.Biotti, 2021, London Center of Interdisciplinary Research) και, σε συνεργασία με τον Arthur Chapman, το Powerful building building and conceptual change research: learning from research on ‘historical accounts’ in England and Cyprus (επιμ.: A.Chapman, 2021, UCL Press).

Κωνσταντίνα Γεωργίου

Ολοκληρώνοντας σπουδές διεθνών & ευρωπαϊκών σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Σκηνοθεσία Κινηματογράφου στη Σχολή Σταυράκου, παρακολούθησε μεταπτυχιακό πολιτιστικής διαχείρισης & πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Goldsmiths (Λονδίνο). Το 2009 ίδρυσε τον πολιτιστικό οργανισμό Ανάμεσα στους Μέρμηγκες μέσω του οποίου διοργανώνονται σεμινάρια, φεστιβάλ, παραστάσεις, ανάμεσα σε άλλα: FIRST ATTEMPT (Ευρωπαϊκό street arts festival, Λάρνακα, 2012), Ο Θρίαμβος των Σκιών (έκθεση για το θέατρο σκιών, Ελληνοαμερικανική Ένωση, 2012) και Παιγνιόθεν (φεστιβάλ για άτομα με και χωρίς αναπηρίες, Πλάκα, 2013). Συνεργάζεται με φεστιβάλ, πολιτιστικούς φορείς και μεμονωμένους σκηνοθέτες, χορογράφους και θεατροπαιδαγωγούς σε Ελλάδα, Ολλανδία, Κύπρο, Μ. Βρετανία και Σκανδιναβία. Από το 2015 έως το 2017 υπήρξε μέλος της εταιρείας θεατρικών παραγωγών Polyplanity Productions και αμέσως μετά ακολούθησε συνεργασία με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Εκεί, ως διαχειρίστρια του Εφηβικού Δικτύου, ενός χώρου που απευθύνεται σε εφήβους και νέους, μαζί με μια ομάδα κοινωνικών λειτουργών ψυχολόγων και εθελοντών καλλιτεχνών & παιδαγωγών δημιούργησε ένα πρόγραμμα καλλιτεχνικών, εκπαιδευτικών και κοινωνικών δράσεων για παιδιά και νέους το οποίο συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο. Έπειτα από 19 χρόνια στην Αθήνα, το Λονδίνο και την Ουτρέχτη, το 2019 επέστρεψε στην Κύπρο όπου, παράλληλα με τα προσωπικά της projects, συνεργάστηκε με το Τμήμα Θεατρικής Ανάπτυξης του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και το Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια. Σήμερα, βρίσκεται ανάμεσα στη Λάρνακα και το Μάντσεστερ, είναι μέλος της δημιουργικής ομάδας OK GO (Λάρνακα), επιμελείται καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά και νέους, και παρέχει συμβουλευτική καθοδήγηση σε νέους καλλιτέχνες και επαγγελματίες του πολιτισμού & των τεχνών (mentoring).

Συμμετέχοντας, οι έφηβοι θα έχουν τη δυνατότητα να:

• Δουν από κοντά τα έργα της έκθεσης, να συζητήσουν με την καλλιτέχνη και την επιμελήτρια της έκθεσης.
• Συνδέσουν τα έργα τέχνης με ιστορικά αλλά και σύγχρονα γεγονότα, περιοχές και ιστορίες ανθρώπων που έζησαν και ζουν στην Κύπρο.
• Ανακαλύψουν, επεξεργαστούν και να συζητήσουν για ιστορικά και σύγχρονα ιστορικά θέματα που αφορούν τη ζωή παιδιών και ενηλίκων στην Κύπρο, πιθανόν άγνωστα.
• Εντάξουν αυτά τα ιστορικά, πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα στη γραμμή τού χρόνου, με σκοπό να εξασκήσουν την κριτική τους σκέψη, μέσα από συζήτηση, διάλογο, ανταλλαγή απόψεων αλλά και των δικών τους εμπειριών.
• Ανακαλύψουν νέους τρόπους συνεργασίας, διαλόγου και ομαδικότητας, μέσα σε ένα ασφαλές και δημιουργικό περιβάλλον.
• Ανοίξουν μέσω της τέχνης, διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα με την ευρύτερη κοινωνία, άλλους εφήβους, τη σχολική κοινότητα αλλά και τους γονείς για θέματα που αφορούν όλους μας.

Πρακτικές πληροφορίες

• Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν και οι θέσεις είναι περιορισμένες, ώστε να τηρηθούν τα πρωτόκολλα ασφαλείας έναντι στον COVID-19.
• Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξενάγηση και συζήτηση στην έκθεση την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου από τις 5-7μμ. και το καλλιτεχνικό εργαστήριο το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου, από τις 10πμ. έως τις 2μ.μ.
• Το εργαστήριο θα διεξαχθεί στα Ελληνικά και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα Αγγλικά.
• Η συμμετοχή των εφήβων διασφαλίζεται κατόπιν συναίνεσης και προεγγραφής από γονέα ή κηδεμόνα.
• Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και εγγραφές επικοινωνήστε μέσω email στο larnakamunicipalgallery@gmail.com και στο τηλέφωνο 00357 99436555
• Είναι σημαντικό οι έφηβοι να συμμετέχουν και τις δυο μέρες του εργαστηρίου, όπως επίσης να προσκομίσουν SafePass κατά την άφιξη τους στο χώρο.

Περισσότερες Πληροφορίες

Πότε/Πού: Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας, 3 Σεπτεμβρίου 17:00 - 19:00 & 4 Σεπτεμβρίου 10:00 - 14:00 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ